13 Mayıs 2010 00:00

Komiteler oluşturuluyor

GOP ve Sultangazi’de bulunan sendikalı işyerlerinde 26 Mayıs grevi için hazırlıklar devam ediyor.

Paylaş

GOP ve Sultangazi’de bulunan sendikalı işyerlerinde 26 Mayıs grevi için hazırlıklar devam ediyor. İşyerlerinde yapılan toplantılar, grev komiteleri oluşturma çalışmaları ile 26 Mayıs’a hazırlanan işyeri temsilcilerinin tamamı, 1 Mayıs coşkusunun heyecanını hâlâ yitirmemiş. 26 Mayıs’a, TİS süreci tıkanmış olarak giren belediye işçileri de 1 Mayıs’taki birlikteliğin 26 Mayıs’a taşınmasından yana.
26 Mayıs eylemi için hazırlıkların sürdüğü GOP Telekom Müdürlüğü işçileri, işyeri toplantısına hazırlanıyor.
Haber-İş GOP İşyeri Baştemsilcisi İsmail Çay, “Konfederasyonlar karar aldı ama bunu başarmak bizim elimizde” diyor. Fabrikalarda ve işyerlerinde yapılacak hazırlıkların konfederasyonları tetikleyeceğini düşünen Çay, birkaç gün içerisinde geniş katılımlı bir işyeri toplantısı ile grev komitesini belirleyeceklerini de belirtiyor. “Grev komitesi kurarak işçi arkadaşlarımızın çevreleriyle beraber daha güçlü katılmalarını sağlayacağız” diyerek, grev komitelerinin önemine işaret eden Çay, bütün işyerlerinde komiteler oluşturulmasının önemine, “Çünkü işyerleri bu grevi ne kadar ileriden sahiplenirse grev o kadar güçlü ve coşkulu olacaktır. Sendika merkezlerine bırakılmış bir 26 Mayıs’ın sönük ve zayıf geçme ihtimali oldukça yüksek” sözleri ile dikkat çekiyor.
Çay, “26 Mayıs grevini daha güçlü örgütlemek için ailelerimizi ve çevremizi de katmaya çalışıp taleplerimizi haykıracağız” diyor.
TİS MÜCADELESİ
GOP belediyesi Baştemsilcisi Hamza Akpınar, “Konfederasyonlarımız 26 Mayıs’a ilişkin bir günlük genel grev kararı almışlardı. Biz GOP Belediyesi işçileri olarak sendikalarımızın aldığı bu kararı sonuna kadar destekliyoruz” diyerek söze başlıyor.
Bazı sendika merkez ve şubelerin “26 Mayıs’ta bu karara uyulacak mı uyulmayacak mı?” gibi yaklaşımlarını eleştiren Akpınar, “Biz GOP Belediyesi çalışanları olarak şöyle düşünüyoruz: Konfederasyonlar karar alır sendikalara gönderir sendikalar da bu kararı uygular” diyerek, kendilerinin 26 Mayıs’ta greve çıkmakta kararlı olduklarını belirtiyor.
“Temsilciler kurulu toplantımızda da bunu böyle ifade ettik, etmeye devam edeceğiz. GOP Belediyesi işçileri olarak 26 Mayıs’a en iyi şekilde katılacağız” diyen Akpınar, bu grevin bütün sınıfın meselesi olduğunu, “Yalnızca TEKEL işçilerinin meselesi değil. Bu sınıfın meselesi, bu bizim meselemizdir. Onlar kurtulursa biz de kurtulacağız, onlar kaybederse biz de kaybedeceğiz” sözleriyle belirtiyor. Belediye işçilerinin 26 Mayıs’a tıkanan TİS görüşmeleriyle girdiğini hatırlatan Akpınar, AKP’li belediye yönetimlerine de oldukça tepkili.
“Bu dönem bırakın bize bir zam önerisi sunmayı, utanmasalar diyecekler ki ‘Ücretlerinizi yüzde on daha düşürelim’. Bizim önümüzü tıkayan şu anki AKP politikalarıdır. Çünkü İstanbul’daki ilçe belediye başkanlarını topluyor belediye başkanı ve kendilerine diyor ki ‘TİS sürecinde hep beraber hareket edeceğiz, bu bir ilke kararıdır’ ve hiçbir belediye bunun dışına çıkamıyor” diyen Akpınar, TİS’in 26 asil 4 geçici maddede tıkandığını belirtiyor.
SAHİP ÇIKIYORLAR
Sultangazi Belediyesi İşyeri Baştemsilcisi Murat Çelebi de kendi işyerlerinde 26 Mayıs grevi için hazırlıklara devam ettiklerini söylüyor. “26 Mayıs’ı arkadaşlarımıza toplantılarla anlatıyoruz. Bizim işyerimizdeki işçi arkadaşların tamamı alanda çalışıyor. Yaptığımız toplantılarda arkadaşlarımızın özveriyle 26 Mayıs’a sahip çıktıklarını gördük. TİS’le birlikte ele alınırsa 26 Mayıs’a katılımın yüksek olacağını düşünüyorum” sözleriyle, belediyelerde 26 Mayıs’a TİS’le birlikte hazırlanmanın önemine dikkat çekiyor.
Diğer Temsilci Erdal Kacır ise AKP’nin politik tutumunun TİS’i tıkadığını belirterek, “26 Mayıs için temsilciler toplantısı olacak. Biz de sendikamızın kararı doğrultusunda hareket edeceğiz” diyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
Can Denizci - Cevdet Öçal
ÖNCEKİ HABER

Avrupa krizi ABD bankalarına sıçrayabilir

SONRAKİ HABER

Belediye çalışanları TİS’te kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...