13 Mayıs 2010 00:00

Şavaklar’ın gala mevsimi

KAZIM Öz’ün, Mezopotamya Sinema Kolektifi bünyesinde çektiği “Demsala Dawî Şewaxan/ son Mevsim: Şavaklar” adlı filminin galası önceki gece Beyoğlu Sineması’nda gerçekleşti.

Paylaş

KAZIM Öz’ün, Mezopotamya Sinema Kolektifi bünyesinde çektiği “Demsala Dawî Şewaxan/ son Mevsim: Şavaklar” adlı filminin galası önceki gece Beyoğlu Sineması’nda gerçekleşti.
Fransız ARTE televizyonu, Jan Vrijman Fonu’nun katkılarıyla çekilen ve Kültür Bakanlığı’nın post-prodüksiyon desteğini alan film, Dersim bölgesinde yaşayan Şavak topluluğunun yok olmaya yüz tutmuş göçebe yaşam kültürlerini anlatıyor. Filmin galasına yönetmenler Yeşim Ustaoğlu, Özcan Alper, Sırrı Süreyya Önder, Yüksel Aksu, Reis Çelik, Handan Öztürk’ün de aralarında bulunduğu çok sayıda sinema emekçisi sendika ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Öz, filmde Şavaklarla birlikte bahar yağmurları altında Tunceli’nin köylerinden dağlarına doğru yola koyuluyor. Dağların serin zirvelerinde son bulan bu çetin yolculuk yazın en sıcak günlerinin yaylada yoğun bir çalışmayla geçirilmesinin ardından sonbaharda tekrar başlıyor. Kervan bu kez köye dönmek üzere yola çıkıyor. Sürülerle haftalar alan yolculuk bittiğinde Şavaklılar köylerine varıyor ve döngü yeniden başlıyor. Masalla başlayıp, yine masalla biten yolculuk Şavaklar’ın zengin kültürel dünyasına 90 dakikalık bir pencere açıyor. Belgeselin müzikleri ise Kamkars’ın.
Film 14 Mayıs itibariyle İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Mersin ve Batman’da vizona girecek.
Filmin Diyarbakır galası 14 Mayıs’ta Megacenter Cinemall Sinemaları’nda, Batman galası 15 Mayıs’ta Yılmaz Güney Salonu’nda gerçekleşecek.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Zeynep Uzunbay’a mektup

SONRAKİ HABER

Köşebaşı cazcıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa