14 Mayıs 2010 00:00

ÖRGÜTSÜZ İŞÇİLERDEN ÇAĞRI

AYAKKABI ve terlik üretiminde dünya çapında bir üne sahip olan ve 1000’in üzerin de işçi çalıştıran Gezer’de çalışan işçilerle 26 Mayıs genel grevini konuştuk

Paylaş

AYAKKABI ve terlik üretiminde dünya çapında bir üne sahip olan ve 1000’in üzerin de işçi çalıştıran Gezer’de çalışan işçilerle 26 Mayıs genel grevini konuştuk. Günde 12 saat çalıştırılan ve iş güvenceleri olmayan Gezer işçileri, 26 Mayıs grevi için sendikalardan bilgilendirme ya da çağrı yapılmadığını söylediler. Gezer işçileri, 26 Mayıs ve taleplerinden Emek Partisi’nin dağıttığı bildirilerle haberdar olduklarını dile getirdiler.
Gezer’de çalışan işçilerden Özgür Kandemir, “Sendikalar hükümetin arka bahçesi olmamalı, işçinin yanında olmalı. İşçiler katılıyor meydanlara çıkıp gövde gösterisi yapıyorlar ama sonrasında bakıyorsun bir icraat yok” dedi.
GÜVENSİZLİK VAR
İşçilerde sendikalara güvensizlik olduğuna dikkat çeken Kandemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu güvensizliğin kırılması için sendikalar meydanlarda verdikleri sözleri tutmalı. Biz burada sendikasız çalışıyoruz. 1 Mayıs’ta da mesai uygulandı çalıştık. Ben şimdi nasıl kalkıp çalışmam diyebilirim. Hemen kapı önüne konurum ama birlik olunsa o zaman haklarımızı ararız. Şimdi 26 Mayıs’ta genel grev deniyor ben şimdi sizden duydum tamam katılalım ama biri bize sonrasında ne olacak onu söylesin ki katılalım.”
BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKSAK
Gezer İşçilerinden Cafer Duman da “26 Mayıs da grev olacağını duymuştum ama bu şekilde başarılı olacağını düşünmüyorum” dedi. Türkiye de kazanılmış hakların hiç birinin uygulanmadığını söyleyen Duman, işçilerin de birlik olmadığı ve yapılan eylemlerin saman alevi gibi sönmesi nedeniyle başarılı olunamayacağını düşünüyor. Duman “82 yıldır Türkiye de işçilerin lehine bir şey olmadı. Tamam kazanımlar var, mesela 8 saat iş günü ama uygulayan kim? Hiçbir hakkımız uygulanmıyor. Böyle olunca sen grev yapsan ne olur, şimdi bu greve sadece kamu işçisi katılır, çünkü bizim katılmamıza uygun bir yapı yok ortada” dedi. Sendikaların örgütlenmesi gerektiğine vurgu yapan Duman, şunları söyledi: “İşçiler de kabahatli, biz de bir birimize sahip çıkmıyoruz. Böyle olunca da başarılı olamıyoruz. Oysa sahip çıksak bir birimize, grevi adam gibi yapsak başarı elde ederiz.”
ÖRGÜTLENMEK ŞART
Gezer işçilerinden Ahmet Yılmaz ise “Sabah Emek Partisi bildiri dağıttı ben de oradan öğrendim. İsteriz grev olmasını ama katılamayız. Biz de isteriz bu talepler uygulansın ama iş güvenliğimiz yok” dedi. Yılmaz örgütlenmenin şart olduğunu belirtti.
Murat isimli bir Gezer işçisi ise “26 Mayıs’ı sabah bildiri dağıtıldığında öyle öğrendik.
1 Mayıs’ta bir çok yer çalıştı. Biz çalışmadık, bazı bölümlerimize mesai vardı ama ben çalışmadım. 1 Mayıs’a da gitmedim. Çünkü benim sendikalarla ilgili pek bilgim yok. Tamam işçinin birliği diyorlar ama hiçbir sendikacı gelip de bize bir şey anlatmadı. Amaç nedir nasıl olur insan bilgi sahibi olmadığı bir şeye nasıl katılabilir ki? Bu sebeple 26 Mayıs’a da gitmem. Zaten istesem de gidemem çalışıyoruz. Ancak tatil olacak ki gidelim” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Sinan Ceviz - Savaş Gülelçin
ÖNCEKİ HABER

Yeter ki tabanı ateşleyecek çalışma yapılsın

SONRAKİ HABER

EĞİTİMCİLERDEN ÖRNEK GREV ÇALIŞMASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...