14 Mayıs 2010 00:00

Yeter ki tabanı ateşleyecek çalışma yapılsın

TOPKAPI’da sendikalı işyerlerinde çalışan işçiler 26 Mayıs genel grevine yönelik hazırlıklarını sürdürüyor.

Paylaş

TOPKAPI’da sendikalı işyerlerinde çalışan işçiler 26 Mayıs genel grevine yönelik hazırlıklarını sürdürüyor.
Bölgedeki ilaç fabrikalarında örgütlü olan Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube’nin Başkanı Reşat Tüysüz, 1 Mayıs’a hazırlanırken sadece 1 Mayıs’ın yanı sıra 26 Mayıs grevini de anlattıklarını söyledi. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının anlamlı olduğunu söyleyen Tüysüz, şöyle devam etti: “77 1 Mayıs’ında ben de ordaydım. İşçi arkadaşlarımızla yaptığımız eğitimlerde anlattım istenirse Taksim Meydanı doldurulabilir diye. Ancak bana inanmayanlar alandaki kitleyi görünce evet haklıymışsın, kendi gözlerimizle gördük o alan dolmuştu dediler.”
KOMİTELER VAR
Şimdi de talepleri için 26 Mayıs’a hazırlandıklarını dile getiren Tüysüz, şöyle devam etti: “Anayasa değişiklikleri yapılıyor, ancak işçilere bir şey yok. İşçiler lehine bir çalışma olması gerekiyor. Her şeyden önce örgütlenme hakkı, kıdem tazminatı, 4-c’nin kaldırılması, taşeron sisteminin kaldırılması ve iş güvencesi gibi bir çok talebimiz var. Bu taleplerimiz için mücadele etmeliyiz. Kazanabilmemiz için 26 Mayıs çok önemli.” 1 Mayıs’ta yakalanan birliği 26 Mayıs’a taşıyarak başaracaklarını dile getiren Tüysüz, örgütlü oldukları işyerlerinde çay ve yemek molalarında işçilerle 26 Mayıs’ı konuştuklarını aktardı. Bu işyerlerinde komitelerin olduğunu dile getiren Tüysüz, temsilcilerle birlikte bu süreci örgütleyeceklerini bildirdi.
ÖRGÜSÜZ İŞÇİLER DE KATILMALI
Örgütsüz işçilerin de greve katılması gerektiğine dikkat çeken Tüysüz, şunları anlattı: “Çünkü günde 12-14 saat çalışıyorlar ve asgari ücret alıyorlar. Taşeron işçiler ise kadrolularla aynı işi yapıyor fakat düşük ücret alıyorlar ve iş güvencesinden yoksunlar. Taşeron işçilerle ilgili bazı taşlar yerinden oynamalı. Biz de taşeron işçileri örgütlemeye önem veriyoruz.”Türk-İş’in henüz 26 Mayıs ile ilgili bir çağrısının olmadığını hatırlatan Tüysüz, şubeler olarak bir araya gelerek süreci örgütleyeceklerini söyledi ve ekledi: “Yeter ki tabanı ateşleyecek çalışma yapılsın taban buna hazır.”
TALEPLER ACİLİYETİNİ KORUYOR
Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube Bayrampaşa-Esenler İşyeri Baştemsicisi Fazlı Gökhan da 1 Mayıs’ın coşkusunun 26 Mayıs genel grevine taşınması gerektiğini ifade etti. Telekom’da uzman, uzman yardımcısı gibi ayrımlarla örgütsüzlük dayatıldığını vurgulayan Gökhan, “Bu statüdeki arkadaşların çalışma saatleri belli değil, sosyal hakları yok, iş güvenceleri yok. Eğer taşeronlaştırma ve bu statü uygulamalarına karşı mücadele etmezsek bizlerin de iş güvencesi kalmaz” dedi.
Konfederasyonların ortaya koyduğu 12 talebin aciliyetini koruduğunu kaydeden Gökhan, “Bunun için 26 Mayıs grevine işyerimizde yemek aralarında konuşmalar yaparak grev komiteleri oluşturarak hazırlıklarımızı yapacağız. Telekom işçisi güvenceli çalışma talebi ile 26 Mayıs grevine seferber olacak” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)
Şener Doğan
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Başkanlar Kurulu toplandı

SONRAKİ HABER

ÖRGÜTSÜZ İŞÇİLERDEN ÇAĞRI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...