14 Mayıs 2010 00:00

Pahalı elektriğe alım garantisi

RUSYA ile anlaşan AKP Hükümeti’nin, Akkuyu’da Nükleer Santral yapımını, Atomstroyexport şirketine vermesine...

Paylaş

RUSYA ile anlaşan AKP Hükümeti’nin, Akkuyu’da Nükleer Santral yapımını, Atomstroyexport şirketine vermesine tepki gösteren Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) “Türkiye’nin nükleerden üretilecek pahalı elektriğe garanti vermesi”ni de eleştirdi.
EMO’dan yapılan yazılı açıklamada, AKP Hükümeti’nin, aynı şirkete ihale yoluyla hukuka aykırı olarak nükleer santral kurdurmaya çalıştığı, ancak TMMOB’un açtığı dava üzerine hukuka aykırılıklar nedeniyle ihaleyi iptal etmek zorunda kaldığı hatırlatıldı. Açıklamada Hükümetin yargı kararını, ihale ve rekabet sürecini bertaraf etmeye çalışıp, devletlerarası anlaşma yoluna başvurduğunun altı çizildi.
Açıklamada, “Rusya buradan ürettiği elektriği de ortalama 12.35 sent gibi yüksek bir fiyat üzerinden Türkiye’ye satma garantisi elde etmiştir” denildi.
4 bin 800 megavatlık nükleer santral için 20 milyar dolarlık bir yatırım maliyeti açıklandığına dikkat çekilen açıklamada, “Bu Rusya’nın aynı türde inşaatına başladığı santrallerin birim yatırım maliyetlerinin oldukça üzerindedir” görüşüne yer verildi.
Maliyetin yüksek tutulmasının, elektrik satış fiyatının da yüksek belirlenmesine yol açtığı kaydedilen açıklamada, Türkiye’nin nükleer santraldan 12.35 sent üzerinden elektrik satın almayı garanti ettiği vurgulandı. Anlaşmanın, alım garantisi kapsamında müşterisi hazır olan nükleer santralden satılacak enerjinin birim fiyatının, 18.77 kuruş ile DUY denilen karaborsa fiyatına yükseltildiğini gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Devletlerarası anlaşma yoluyla nükleer santral üzerinden 15 yıl gibi uzun vadeli olarak oldukça yüksek fiyat düzeyinin garanti edilmesiyle enerji fiyatlarında artış yapısal hale getirilmiş olacaktır. Ortalama fiyat üzerinden Türkiye, Rusya’ya 15 yılda satın alacağı 415 milyar kilovat saatlik elektrik karşılığında 51 milyar dolar ödeyecektir” denildi. Şirketin 15 yılın ardından da kurulan DUY piyasası üzerinden yüksek fiyatla satış olanağını sürdürebileceği uyarısı da yapılan açıklamada, anlaşmanın pek çok açıdan sorgulanmaya muhtaç olduğu dile getirildi.
Nükleer enerji yatırımının, vatandaşların elektrik faturalarında artışa neden olacak bir yatırım olduğu kaydedilen açıklamada, “Rusya ile yalnızca nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşma imzalanmamış, aynı gün Başbakan’ın damadının Genel Müdürü olduğu Çalık Holding’in yürüttüğü projeye ilişkin de işbirliği anlaşması yapılmıştır” denildi. Açıklamada, “Ülkemizin yerli ve yenilenebilir potansiyeli henüz değerlendirilmemişken, pahalı, tehlikeli, atık sorunu bulunan, dışa bağımlı nükleer santral tercihinde bulunulması kabul edilemez” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

HEMŞİREYE 4-C’DEN BETER ÇALIŞTIRMA

SONRAKİ HABER

Eczacılar Eczacılık Günü’ne sorunlarla giriyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...