14 Mayıs 2010 00:00

HEMŞİREYE 4-C’DEN BETER ÇALIŞTIRMA

12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi de bir dizi etkinlik düzenleniyor.

Paylaş

12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi de bir dizi etkinlik düzenleniyor. Onlardan bir tanesi, ‘Sağlıkta Dönüşüm ve Kamu Hastane Birlikleri’ başlıklı paneldi.
Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi adına Prof. Dr. Zuhal Bahar’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Türk Tabipleri Birliği adına Yrd. Doç. Dr. Ata Soyer, Sağlıkta Dönüşüm’den başlayarak Kamu Hastane Birlikleri ile devam eden sürecin, topluma ve sağlık çalışanlarına ne gibi riskler getirdiğini ve nasıl durdurabileceğini, hazırladığı sunumla paylaşırken; SES İzmir Şubesi Avukatı Hasan Hüseyin Evin (Türk Hemşireler Derneği Gönüllü Avukatı), yasa taslağını hukuki yönleriyle değerlendirdi ve hemşirelerle ilgili değişecek çalışma koşullarını anlattı.
Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılan panele, hemşireler oldukça yoğun ilgi gösterirken, sunumlara katılımları ve soruları ile aktif bir tartışma gerçekleştirdiler.
ÖZERK YAPI ORTADAN KALKIYOR
Panelin açılışını yapan Zuhal Bahar, Kamu Hastane Birlikleri ile hemşirelik mesleğinin özerk yapısının tamamen ortadan kaldırılacağını belirtti. Bahar, “Tüm sağlık çalışanları zarar görecektir bu sistemden. Fakat hemşirelik hizmetleri çifte kavrulmuş olarak etkilenecek. Sözleşmeli personel demek, sosyal güvencesiz ve sendikasız olmak demek. Hemşireler için de bu öngörülüyor. Zaten bu sistemin en çok korktuğu şey, örgütlü mücadele ve sendikal hakların kazanılması” diye konuştu.
FABRİKA GİBİ
Sağlığın özelleştirilmesi sürecini anlatan Ata Soyer, sunumunda bu uygulamaların geleceğini de gözler önüne serdi. “Bu süreçte sağlıkta üretimin arttığını görüyoruz. Ancak, buna oranla uygulama hatalarının arttığını, motivasyonun düştüğünü, sağlık emekçilerinin geleceğini tasarlayamadığını da. Hastanelerde artık, fabrikalarda olduğu gibi bant sistemi geçerli hale gelmiştir” diyen Soyer, bu sistemin yürümesi için maliyetin düşürüleceğini, bu yüzden sağlık çalışanları için güvencesizliğin kapıda olduğunu vurguladı. Eskiden kamusal hizmet veren sağlığın bir kazanç alanına dönüştürüldüğüne dikkat çeken Soyer, “Ha kamu ha özel deme noktasına getirilen vatandaş ise müşteri olmuştur” diye konuştu.
Hasan Hüseyin Evin de yasanın teknik yönlerini anlattığı sunumunda, “Verimlilik esasına göre işleyecek sistem, toplumun ihtiyaçlarına göre değil birim zamanda sağlayacağı kârlılık esasına göre çalışacaktır” dedi. “Uzman hemşire, sağlık meslek lisesi çıkışlı, baş hemşire ya da sorumlu hemşire olsun, fark etmeksizin bütün hemşire arkadaşlarımızın bugün 4-c diye tanımladığımız biçimde bile değil, kısmi zamanlı olarak sözleşmeli çalıştırılması söz konusudur” diyen Evin, buna karşı, şimdiden bir birlik ve dayanışmayı geliştirmek gerektiğini söyledi.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçılar talepleri için iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Pahalı elektriğe alım garantisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...