15 Mayıs 2010 01:00
ACILIMIN HAPiS GUCU GAZETECiYE 166 YIL
Başta AKP Hükümeti ve onu destekleyen liberal çevreler Türkiyede insan hak ve özgürlükleri ile düşünce özgürlüğü konusunda çok ciddi adımların atıldığını belirtirken, Türkiyede yayınlanan tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welatın Eski İmtiyaz Sabihi ve Yazı İşleri Müdürü Vedat Kurşuna 166 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
Günlük yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Azadiya Welatın Eski Yazı İşleri Müdürü ve İmtiyaz Sahibi Vedat Kurşunun 525 yıl hapis istemiyle yargılandığı dava sonuçlandı.
DEVLET ADINA KARAR VERİLİYOR
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, Amerikada Troçkist bir kişinin Amerikan bayrağını yaktığı gerekçesiyle yargılandığı davada mahkemenin Bayrak yakarak düşüncesini ifade etmiştir şeklinde hüküm verdiğini dile getiren Eren, Türkiyede ise bayrak yakma durumunda insanın sülalesinin yakılacağını söyleyerek, verdiği örnek çerçevesinde davaya konu olan yazı, haber, ve fotoğrafın düşünceyi ifade etme kapsamında değerlendirilmesini istedi. Mahkemelerin devlet adına değil millet adına karar verdiğini hatırlatan Eren, Eğer mahkeme devlet adına karar verirse müvekkilime 500 yıl ceza verir dedi. Erenden sonra savunma yapan Av. Rehşan Bataray da, Türkiyenin AİHM ve AİHS gibi uluslararası anlaşmalara taraf olduğunu hatırlatarak, mahkemenin, Türkiyenin taraf olduğu sözleşme ve anlaşmaları dikkate alarak karar vermesini istedi.
KURŞUN ADAM ÖLDÜRMEDİ
Avukat Meral Danış Beştaş ise, müvekkilinin hırsızlık yapmadığını, şiddet uygulamadığını, adam öldürmediğini, şiddete çağrı yapmadığını, sadece bir gazeteci olarak düşüncelerini ifade ettiğini belirtti. Müvekkilinin muhalif bir çizgide yayın yapan bir gazetenin imtiyaz sahibi olduğunu, diğer gazetelerde aynı özellikte yer alan yazı ve fotoğraflardan dolayı haklarında dava açılmadığını vurgulayan Beştaş, Ben onlara dava açılsın demiyorum. Ama aynı şeyi yapan gazeteler ve gazetecilere dava açılmaması sadece Azadiya Welat Gazetesine ve onun imtiyaz sahibi müvekkilime yüzlerce yıl ceza istemi ile dava açılması ayrımcılıktır dedi.
Beştaştan sonra son sözü sorulan Kurşun, bir gazetecinin Öldürülen her asker için, 5 DTPlinin başı kesilmelidir sözlerinden dolayı yargılandığını hatırlattı. Söz konusu gazetecinin yargılandığı davadan Düşüncesini ifade ettiği gerekçesi ile hakkında beraat kararı verildiğini hatırlatan Kurşun, kendisinin şiddet yönlü hiçbir çağrısının olmamasına rağmen, söz konusu haber, yazı ve fotoğrafların düşünceyi ifade etme kapsamında değerlendirilmeyip hakkında 525 yıl hapis cezası isteminin hukuksuzluk olduğunu söyledi.
166 YIL HAPİS CEZASI
Verdiği aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, hukuk tarihine geçecek bir karara imza attı. Mahkeme heyeti, Kurşunu, Örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla 103 defa 1er yıl 6şar ay, Örgüt üyeliği iddiasıyla da 12 yıl olmak üzere, toplam 166 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. (HABER MERKEZİ)
KARAR HÜKÜMET POLİTİKALARININ YANSIMASIDIR
Azadiya Welat Yazarı Adil Zozanî: Bu karar Kürtlere karşı vicdan ve adalet duygusunun yok olduğunun göstergesidir. Bir gazeteciye 166 yıl hapis cezasının reva görülmesi hangi vicdanla açıklanabilir? Bu karar münferit bir karar değildir. Hükümetin politikalarının yansımasıdır.
Cumhuriyet tarihinin en ağır basın kanunu AKP tarafından Haziran 2006da AB uyum yasaları çerçevesinde çıkartıldı. Bu kanunun 11. maddesinde daha önce olmayan bir uygulama hayata geçirildi. Eskiden bir haberden haberin sahibi ve yazı işleri müdürü sorumluyken, yeni düzenlemeye göre haberin sahibi, yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni, imtiyaz sahibi ve sayfanın editörü aynı sorumlulukta görülüyor. Basın kanunundaki en ağır maddelerden biri de 25. maddedir. Bu maddede TMKnın 7. maddesinin 2. ve 5. bentleri ve Anayasanın 174. maddesi referans gösteriliyor. Birçok gazeteciye açılan davalar TMKnın 7. maddesinin 2. ve 5. bentlerine göre sonuçlandı. Basın Kanununda Anayasanın 174. maddesinin referans gösterilmesi, Türkçe dışında başka dille yayını yasaklayan ve Evren zamanında uygulanan 2932yi tekrar gündemleştirdi.
Bu duruma göre Türk alfabesi dışında bir alfabeyle gazete, kitap yayınlanamaz. Bir savcı isterse başka alfabeyle yapılan yayınları durdurabilir. Nasıl ki Kürt çocuklarına w,x,q harflerinden dolayı isimleri verilmiyorsa, bu harfleri içeren yayınlar da kapatılabilir. Bu aşamadan sonra basın yasasının 25. maddesi referans gösterilerek Azadîya Welatın yayını durdurulabilir. Kanunlar bunları emrediyor. Savcılar eğer şimdi bunu yapmıyorsa, konjonktürel davranıyorlar. Uygun zaman kolluyorlar. Baskılarla, cezalarla sindirmeye çalışıyorlar.
BU NEYİN AÇILIM
Gazeteci Vedat Kurşuna 166 yıl 6 ay hapis cezası verilmesinin ardından gazetecilerden büyük tepki geldi. Cezayı 12 Eylül gibi değerlendiren gazeteciler, hükümetin açılım adına konuştuğu dönemde cezanın verilmesine dikkat çekti.
TÜRKİYE BU UTANÇLA GİDEMEZ
Türkiyedeki Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanununun gazetecilerin görevlerini yapmalarını engelleyen hükümlerle dolu olduğuna dikkat çeken Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Bu kanunlar iyi gazetecilik yapmak isteyenlerin tepesinde demoklesin kılıcı gibi duruyor dedi. Cezaevlerinde 40 gazetecinin tutuklu olduğunu ve açılan 100lerece dava ve soruşturmanın olduğunu belirten İpekçi, Kanunlar acil olarak değişmeli. Bu kanunlar durduğu müddetçe cezaevine giren gazeteci sayısı artacak. Türkiye bu utançla daha fazla gidemez diye konuştu.
KARAR ÇAĞDIŞI
Türkiyede düşünce özgürlüğüne yönelik olarak sert saldırıların yaşandığını belirten Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay Bu ceza kesinlikle kabul edilemez. Ses duvarlarını açtı bu cezalar. TMK var olduğu sürece bu tür cezalar gelmeye devam edecek dedi. AKPyi eleştiren Abakay, TMKyı 2006da ağırlaştıran AKPdir. Onun için bu ceza konusunda demokrasi ve açılımdan söz eden hükümetin söylemediği sözler olmalı dedi.
FARKLI SES ÇIKARTAN KÜRTLERE ESKİ KONSEPT
Kürt açılımından söz edilen bir dönemde bu kararın hükümeti bağladığına dikkat çeken Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat, bu cezanın yeni bir anayasa talebinin ne kadar haklı bir talep olduğunu gösterdiğini söyledi. Hükümeti eleştiren Polat, İki dönemdir tek başına iktidar bir yandan açılım şovu var. Düzenli Kürtçe yayın yapan bir gazetenin yazı işleri müdürü ceza alıyor. Farklı ses çıkartan Kürtlere eski konsept uygulanmaya devam edecektir dedi. Polat tüm meslektaşlarını durumu köşelerine taşımaya ve basın örgütlerini tepki göstermeye çağırdı.
KONU KÜRT SORUNU OLUNCA MUTABAKAT TAM
AKP ve diğer devlet kurumlarının Kürt sorunu konusunda nasıl bir mutabakat içinde olduklarının bu ceza ile görüldüğünü söyleyen Birgün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Barış İnce, Her ikisi farklı konularda nasıl tezat içinde olursa olsun konu Kürt halkına baskıya gelince nasıl ortaklaştığı görülüyor dedi. Cezanın Türkiyenin basın özgürlüğü konusunda geldiği durumunu göstermesi açısından çok önemli olduğunu belirten İnce, AB ve demokrasi nutuklarının atıldığı bu günlere bu tarz baskı ve cezalar devletin ve hükümetin karakterini gösteriyor dedi.
12 EYLÜL GİBİ
Verilen cezaların anlamlı olduğunu söyleyen Radikal Gazetesi Haber Müdürü Ertuğrul Mavioğlu Kürtçenin serbest olduğu iddia edilirken kullanımda ciddi bir baskı olduğunu gösteriyor. Politikanın sınırlarını hükümetin ideolojik bakış açısı ile sınırlı olduğunu da gösteriyor. Bunun benzerleri 12 Eylülde görülüyordu. O zaman komünizm propagandası yapıyor diyorlardı şimdi de bölücü yayınlar diyorlar dedi.
Evrensel'i Takip Et