15 Mayıs 2010 00:00

Türkiye 78 günden ötesini görecektir

TEK GIDA-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçisi kanuni hakkını kullanarak, yatarak para aldığını ...

Paylaş

TEK GIDA-İŞ Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, TEKEL işçisi kanuni hakkını kullanarak, yatarak para aldığını söyleyen hükümetin TEKEL işçilerinin haklarını vermemesi durumunda ağustos ayı içerisinde ülkenin görmediği bir eylem başlatacaklarını ve Türkiye’nin 78 günden daha ötesini görecek ve yaşayacağını belirtti.
Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türker, Tek Gıda-İş salonunda yaptığı basın toplantısında TEKEL sürecini değerlendirerek, hükümet düzenleme yapmadığı takdirde ülkenin görmediği bir eylem başlatacaklarını söyledi.
TEKEL mücadelesinin sonucunda Danıştay’a müracaat yaptıklarını ifade eden Türkel, “Danıştay, 4-c’nin anayasaya ve sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle anayasa mahkemesine gitti. Önümüzdeki günlerde yüksek mahkeme bu konuyla ilgili kararını verecektir. Biz en başından beri söyledik bu hukuka aykırıdır diye, ancak hükümet bunu bir türlü kabul etmek istemedi. İnanıyoruz ki, mahkemeden bu karar iptal olarak çıkacaktır ve bundan sonra bir çok yerde 4-c gibi ne memur, ne işçi statüsünde çalışacak bir ucube sistemin önüne geçmiş olacağız” diye konuştu.
YATARAK PARA ALIYORLAR
4-c’ye gönderilen TEKEL işçilerinin iş kaybı tazminatlarını aldıklarını belirten Türkel, “Çalışma Bakanı ve Maliye Bakanı ‘yatarak para aldırmayacağız’ diyorlardı ya, o düzenlemeyi haksız yaptıkları için şimdi TEKEL işçisi yatarak para alıyor. Bu süreçte hükümete çağrımızı yaptık, bakanlıkların bu konuyla ilgili düzenlemeler yapmasını bekledik, yargı da bununla ilgili kararını verecektir. Bu süre içerisinde düzenlemeler yapılmamışsa şunu çok net bir şekilde ifade etmek istiyorum ki son bahara doğru yani ağustos ayında Türkiye görmediği bir eylemle daha karşı karşıya kalacaktır. Bu sorunu hükümetin bir an önce çözmesi gerekiyor. Aksi takdirde eylül ayı, ağustos ortalarından itibaren TEKEL işçisi, Tek Gıda-İş Sendikası öyle bir eylem başlatacak ki Türkiye o 78 günden daha ötesini görecek ve yaşayacaktır. Bu anlamda hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz, bir an önce çalışanlarımızın özlük haklarını koruyarak diğer kamu kurum kuruluşlarına nakillerinin yapmalarının önünü açmaları gerek” dedi.
YÖRE HALKI ÇAYKUR’A SAHİP ÇIKSIN!
Yöre halkının ÇAYKUR’a sahip çıkması gerektiğini söyleyen Türkel, “ÇAYKUR’un yönetim tarzına sahip çıksın. ÇAYKUR’daki çalışanlarına sahip çıksın. ÇAYKUR fabrikalarının yaşaması için gerekli tedbirlerin alınması yönünde tavır koysun ve sahip çıksın. Aksi halde bu sene üretim yeterli olmadığı için üç fabrikayı kapatırlar, gelecek sene on fabrika olur bir bakmışsınız ki üçüncü senenin sonunda ÇAYKUR’a ait fabrika kalmamış olur. ÇAYKUR’a sahip çıkmak hepimizin boyun borcudur. Hiç kimse burada sendika yoktur, istediğimizi yaparız yanılgısı içerisine düşmesin. Buradan siyasilere ve özelleştirme sevdalılarına çağrı yapıyorum. Yemin ediyoruz dağı taşı Ankara’ya yürütürüz. Herkes aklını başına alacak. Biz burada TEKEL işçisinde binlerdik, on binler, yüz binler olduk. ÇAYKUR’un başına bir çorap örmeye kalktıkları zaman Muratlı’dan Artvin’e, Rize’den Giresun’a varana kadar yemin ediyorum Karadeniz’in otoyolları yürüyecek olanları taşıyamaz” diye konuştu.
(Rize/EVRENSEL)
Musa Yazıcı
ÖNCEKİ HABER

Kamuda yüzde 3 engelli barajı dolmadı

SONRAKİ HABER

‘Kan ve gözyaşıyla üretim’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...