15 Mayıs 2010 00:00

Korsan katliamı

SOMALİLİ korsanlar, geçen hafta bir Rus gemisini ele geçiren arkadaşlarının kurtarma operasyonu düzenleyen Rus özel timi tarafından kurşuna dizildiğini ileri sürdü ve misilleme tehdidinde bulundu.

Paylaş

SOMALİLİ korsanlar, geçen hafta bir Rus gemisini ele geçiren arkadaşlarının kurtarma operasyonu düzenleyen Rus özel timi tarafından kurşuna dizildiğini ileri sürdü ve misilleme tehdidinde bulundu.
Rus News.ru sitesinin haberine göre, korsanların adını açıklamayan bir sözcü Aden Körfezi’nde petrol taşıyan “Moskovskiy Universitet” tankerinin 23 kişilik mürettebatının kurtarılmasının ardından toplu infaz yapıldığını iddia etti. Sözcü, operasyon sırasında çıkan çatışmada bir korsanın öldüğünü, canlı ele geçirilen en az 10 korsanın kurşuna dizildiğini ve cesetlerinin konulduğu teknenin batırıldığını öne sürdü. Korsanların sözcüsü, “Bu ırkçılıktan başka bir şey değil. Rusların kara derili Afrikalılardan nasıl nefret ettiğinin kanıtı. Bundan sonra elimize düşen Ruslara biz de aynı şeyi yapacağız. Biz hiçbir zaman rehinelerimize kötü davranmadık. Tek istediğimiz yabancı gemilerin Somali sularında kaçak balık avlamasını engellemek” dedi.
UZMANLAR DOĞRULADI
“Moskovskiy Universitet”in korsanlar tarafından 5 Mayıs’ta ele geçirilmesi üzerine bölgeye gönderilen “Mareşal Şapoşnikov” destroyerinin özel timi tankerde 22 dakika süren bir operasyon düzenlemiş ve mürettebatı kurtarmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı önce tutsak korsanların Moskova’ya getirilip yargılanacağını açıklamış, ardından yasaların buna uygun olmadığının anlaşılması üzerine korsanların bırakıldığını duyurmuştu. Bakanlıktan yapılan ikinci açıklamada, korsanların navigasyon cihazı bulunmayan bir tekneye konularak kıyıdan 300 mil açıkta bırakıldığını, ancak teknenin büyük olasılıkla battığı bildirilmişti.
Denizcilik konularında uzman olan Mihail Boytenko, “Bence korsanlar operasyon sırasında biraz kuşkulu şekilde öldürüldü. Gerçekten bıraktılarsa da söylentileri kesmek için gazetecilerin önünde bırakmalıydılar. Askerlerimizin tek yapması gereken bütün korsanların operasyonda öldüğünü açıklamaktı” dedi.
BİR TANKERİ BIRAKTILAR
Bu arada, Somalili korsanlar, 3 Türk mürettebatın da bulunduğu tankeri serbest bıraktı. Somalili korsanların serbest bıraktığı İngiltere bandıralı tankerin, mürettebatı arasında 3 Türk vatandaşının da bulunduğu “St. James Park” olduğu bildirildi.
İspanya’dan Tayland’a giderken Aden körfezinin güneyinde kaçırılan kimyasal madde yüklü tankerin 26 kişilik mürettebatı arasında 3 Türk vatandaşının yanı sıra 3 Filipinli, 3 Rus, bir Gürcü, 5 Bulgar, 2 Rumen, 2 Ukraynalı, bir Polonyalı ve 6 Hintli bulunuyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Muhalefet Güney Kırgızistan’ı ele geçirdi

SONRAKİ HABER

Nijerya iktidar partisi lideri istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...