15 Mayıs 2010 00:00

Narlı köylülerinin mücadelesi sürecek

KAHRAMANMARAŞ’ta Narlı köylülerinin toprak mücadelesinde, yeni bir hukuki evreye girildi.

Paylaş

KAHRAMANMARAŞ’ta Narlı köylülerinin toprak mücadelesinde, yeni bir hukuki evreye girildi. Danıştay 8. Dairesi, köylülerinin yıllardır işledikleri hazineye ait toprakların kendileri yerine ağalara satılmasına karşı açtığı davayı reddeden Gaziantep 2. İdare Mahkemesi’nin kararını onadı. Danıştay Narlı köylülerinin temyiz gerekçelerini dikkate almadığı gibi, Danıştay Savcısı ve Danıştay Tetkik Hakimi’nin görüşlerine de itibar etmedi.
Danıştay Savcısı ve Danıştay Tetkik Hakimi 4070 sayılı yasanın sosyal amaçlı bir yasa olduğunu belirten gerekçesinin dikkate alınarak davanın çözümlenmesi gerektiğini belirtmişlerdi.
AİHM’E BAŞVURACAĞIZ
Narlı köylüleri adına davayı takip eden Av. Yıldız İmrek Koluaçık yaptığı açıklamada Karara karşı karar düzeltme talebinde bulunduklarını, sonuç alamadıkalrı takdirde AİHM’e müracaat edeceklerini belirterek “4070 sayılı yasada uygulamayı zorlaştıran bazı boşluklar var, 6. maddede hissedarlara doğrudan satışı, 7. maddede kullanıcılara doğrudan satışı düzenliyor, ikisi birden müracaat edince hangisine öncelik tanınacağı belirtilmemiş. Ancak yasanın 8. maddesi, doğrudan satışa giremeyen hissedarlar, kullanıcılar ve kiracıların birlikte müracaatı halinde kullanıcılara öncelik hakkı tanınacağını açıklıyor; yani yorum yolu ile kullanıcıların öncelikli olduğu sonucuna ulaşılmalıdır. Sorun yasadan çok, Genel Tebliğden kaynaklanıyor. Genel Tebliğ yasada olmayan, hissedarlara öncelik tanıyan bir kural oluşturmuş durumda. Biz hissedarlara satışın iptali davasının dışında, Genel Tebliğin ilgili 4.2/b maddesinin 4070 sayılı Yasaya ve Anayasanın Sosyal Devlet ilkesine aykırılığı nedeniyle de bir iptal davası açmış bulunuyoruz. Bu dava şu anda Danıştay İdari Davalar Genel Kurulunda görüşülmeyi bekliyor. 8. Dairenin, Danıştay İdari Davalar Genel Kurulunda bulunan Tebliğin iptali davasının sonucunu beklememesi de bir eksiklik” dedi.
BİR EMEK GASPI
Narlı köylüleriyle birlikte ortak açıklamalar yapan Tüm Üretici Köylüler Sendikası Başkanı Şevki Konur, Danıştay kararını değerlendirerek; “Danıştay Savcısı ve Danıştay Tetkik Hakiminin düşünceleri bize umut verdi, kendilerine teşekkür ediyorum. Köylülerin 70 yıldır ecrimisil ödeyerek ve her köylüye 9 dönüm üzerinden büyük bir adaletle işledikleri toprakların ağaya teslim edilmesi bir emek gaspı. Köylüler daha yüksek bedel teklif ettiği halde daha düşük bedelle ağaya verilirken devletin de bir kazancı yok. Bu kadar adaletsizliğe rağmen, Danıştay da bu toprakları ağaya verirse ciddi bir hukuksuzluk olur” diyerek duyarlılık çağrısında bulundu.
Davacı Narlı Köylülerinden Şahin Çalışkan, uzun yıllar boyunca emek vererek, bor olan arazileri tarım arazisi haline getirdiklerini vurgulayarak “70 yıldan fazla süreli emek var. Bu topraklarımızı geri alma mücadelesini hem demokratik yollarla, hem hukuki yollarla sürdüreceğiz. Danıştay’dan duyarlılık bekliyoruz. Pazarcık’ta düzenlediğimiz mitingde ve basın açıklamalarımızda biz gerçekleri anlatmaya, köylünün durumuna dikkat çekmeye çalıştık ve sonuna kadar haklarımızı savunacağız. Sadece toprak ağasının değil, yoksul köylünün de hakları var ise, davamızda haklıyız.” dedi. (KAHRAMANMARAŞ)
ÖNCEKİ HABER

Dersim yaylalarına bahar geldi

SONRAKİ HABER

Derince’de yıkımlar başladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...