16 Mayıs 2010 00:00

işler kaset!...

Yarım saatlik olduğu söylenen bir kaset beş yada on dakikalık süreyle İnternet sitelerinde kalıyor ama her fırsatta teknoloji ve iletişim fakiri olduğunu söyleyen halkımızın neredeyse tamamı izlemiş gibi konuşuyor!

Paylaş

Yarım saatlik olduğu söylenen bir kaset beş yada on dakikalık süreyle İnternet sitelerinde kalıyor ama her fırsatta teknoloji ve iletişim fakiri olduğunu söyleyen halkımızın neredeyse tamamı izlemiş gibi konuşuyor! Bin bir emekle çekilen sinema filmleri bile aylarca vizyonda kaldığı halde yeterli seyirciye ulaşamazken söz konusu bu tür kasetler anında 70 milyon seyirciye ulaşıyor!! Hani gören duyan da 70 milyonun günün her an her saatinde İnternet başında olduğunu sanacak:
- Ta kendisi ağabey ben gördüm!
- Valla ben de gördüm tıpkısının aynısı!
- Bana hanım telefon etti soluğu İnternet kafede aldım! Ben de gördüm!
- Ben görmedim ama izledim!
- Ben izlemedim ama gördüm!
Zaten geçmişten bu güne içimizde vardı ama son yıllarda daha da çok şantajcı bir toplum olmaya başladık. Jurnalci, ihbarcı, çıkarcı. 12 Eylül yıllarında fişlemek modaydı. Şu komünist, şu Alevi, şu Kürt diye! Şimdilerde ise telefonları dinlemek ya da gizlice kasete almak moda! Öyle ki sıradan insanlarımız bile telefon görüşmelerinde temkini elden bırakmak istemiyor:
- Mahmut amca nasılsın! Senin büyük oğlan askere gitti mi?
- Hökümet çok iyi! Allah devlete millete zeval vermesin!
- Oğlan diyorum Mahmut amca! Askere diyorum, gitti mi?
- Karnımız tok, sırtımız pek! Vatan millet hökümetimiz sağ olsun!
- Senin oğlan amca! Askere….!
- Allah hökümeti başımızdan eksik etmesin!
Durum öyle oldu ki neredeyse kaseti olmayana ya da telefonu dinlenmeyene kız bile vermeyecekler! İş başvurularında yada CV’lerde şu sorular sorulursa şaşırmamak gerekir:
- Hiç telefonunuz dinlendi mi, bu yüzden kovuşturma geçirdiniz mi?
- Gizli çekilmiş bir kasetiniz var mı? Kaset konulu mu? İnternete düştünüz mü?
Yarın öbür gün ilköğretimde, lisede ya da dershane hazırlık sınavlarında şu tür sorularla karşılaşılırsa hiç şaşırmamak gerekir:
- Can’ın babasının telefonu dinlenmiştir! Süleyman’ın babasının ise 2 adet gizli çekilmiş kaseti vardır! Can boğazdan geldiğine göre Süleyman nerden gelmektedir?...
Oğluna kız istemeye giden bir vatandaşın kız babası tarafından şöyle bir sorguya çekildiğini düşünsenize! Oğlan babası açılışı yapar başlar:
- Allahı’n emri Peygamberin kavli ile kızınız Aslı’yı oğlumuz Kerem’e istiyorum!
- Oğlunuzun gizli çekilmiş bir kaseti var mı?
- Vallahi beyefendi yok ama eğer siz kızınızı verirseniz kendisi çekmeyi düşünüyor!
Aslında işin neresinden bakılırsa bakılsın kötü bir durum! Tüm bu yaşananları “Kişinin özel hayatına müdahale” ya da “Haneye tecavüz” deyip geçiştirmek doğru olmasa gerek. Artık öyle çok telefon dinlenme olayları ya da gizli çekilen kasetler çıkıyor ki ortaya, insan üstü açık yatmaya korkuyor! Neredeyse mağazalarda elbise kabinine girmeye çekinir olduk! Acaba beni de çekiyorlar mıdır diye!
Son yıllarda telefon dinlemeleri ya da gizli kaset çekimleri üst üste gelince ve Deniz Baykal ile ilgili kaset de gündeme aniden düşünce bir tanıdığım konu ile ilgili yurt dışında yaşayan kendi tanıdığı ile telefon görüşmesi yapmış. Anlattığına göre konuşmaları aşağı yukarı şöyle geçmiş:
- Aloooo Muhittin neler oluyor kardeş Türkiye’de! Bu kaset işi de nereden çıktı!
- Vallahi dostum memlekette işler kesat gidince hükümet kaset işine el attı! Artık varsa yoksa kaset! Yakında parayı da kaldırıyoruz ülkemizden!
- Nasıl yani!
- Artık para mara yok kardeşim! Hükümet parayı kaldırıyor piyasaya kaset sürüyor!
- İlahi Muhittin çok şakacısın! Eeee nasıl olacakmış bu iş!
- Şimdi bak kardeşim! Hani evvelden dolmuşa bindiğimizde şoföre para uzatıp da “Şuradan bir kişi alır mısınız” diyorduk ya!..
- Evet!
- Artık kaset uzatacağız şoföre!
- Ya üzeri! Üzerini nasıl alacaksınız?
- Şöyle kardeşim! Diyelim ki şoföre bir Bakanın kasetini uzattın! Şoför sana en az bir milletvekili kaseti vermek zorunda! Diyelim ki kaset bir iş adamına ait! Şoför sana en az bir sekreter kaseti vermek zorunda! Şoföre ev sahibi kaseti uzattığını düşün şoför sana en az bir kiracı kaseti vermek zorunda! Tarife bu kardeş!
- Yav Muhittin ömür adamsın vallahi! Hiç güleceğim yoktu! Desene biz burada boşuna çalışıyoruz, boşuna para biriktiriyoruz!
- Vallahi öyle kardeş! Bırakın işi gücü gelin memlekete! Çift kişilik güzel bir karyola alın, bir yatak, bir döşek bir de yastık! Gelin hem keyfinize bakın hem de filminize! Ne uğraşıyorsunuz gurbet ellerde!
Veli Bayrak
ÖNCEKİ HABER

‘Tembel Yunanlı işçiler’ efsanesi

SONRAKİ HABER

Bitlis’ten, Atina’dan, Ankara’dan küçük öyküler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa