17 Mayıs 2010 00:00

Lice’den barış çağrısı

Bölgede artan operasyonların durdurulması ve Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümü için adımlar atılması talebiyle operasyon bölgelerine yürüme eylemi için Diyarbakır’ın Lice ilçesine...

Paylaş

Bölgede artan operasyonların durdurulması ve Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümü için adımlar atılması talebiyle operasyon bölgelerine yürüme eylemi için Diyarbakır’ın Lice ilçesine giden milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri, Lice çıkışında askerler tarafından durduruldu.
Askeri yetkililerle yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamaması üzerine kitleye seslenen BDP eş başkanları, Emek Partisi, ÖDP, SDP ve KESK yetkilileri, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için operasyonlara derhal son verilmesi ve diyalog yolunun geliştirilmesi çağrısında bulundular.
BARIŞ İÇİN SİLAHLAR SUSSUN
Askeri yetkililerle yapılan görüşmelerden bir sonuç alınamaması üzerine kitleye seslenen BDP eş başkanları Gülten Kışanak, Selahattin Demirtaş, Emek Partisi MYK Üyesi İlhan İlbay, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Sema Polatlı, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan ve KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için operasyonlara derhal son verilmesi ve diyalog yolunun geliştirilmesi çağrısında bulundular. Yapılan konuşmalarda, hükümetin Kürt sorununa yaklaşımının sorunu derinleştirdiğine vurgu yapılarak, savaşta ısrar eden tutuma son verilmesi istendi. Barış ve kardeşlik ortamının ancak silahların sustuğu koşullarda yaratılabileceğine dikkat çekilen konuşmalarda, uzatılan barış elinin tutulması istendi.
YOĞUN KATILIM
Sabah saatlerinde bir araya gelen BDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Gülten Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de aralarında bulunduğu BDP’li milletvekili, belediye başkanları ve il genel meclisi başkanları, EMEP MYK Üyesi İlhan İlbay, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Sema Polatlı, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, ESP Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Karakaya, DTK Eş Başkanı Yüksel Genç, 78’liler Girişimi Sözcüsü Celallettin Can, Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Metin Bakkalcı, KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül, DİSK MYK Üyesi Levent Onat, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, İHD Bölge Temsilcisi Ali Akıncı, Kürt sanatçı ve yazarlar, Aziz Nesin’in oğlu Ahmet Nesin, Ayhan Bilgen, Filiz Koçali’nin de aralarında bulunduğu heyet, Diyarbakır BDP il binası önünden kalabalık bir grup tarafından Lice’ye uğurlandı.
YÜRÜYÜŞÜ ASKER ENGELLEDİ
Yol güzergahında bulunan köylerde vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılanan heyet, hiçbir yerde durdurulmadan ilçe merkezine vardı. İlçe merkezinde yüzlerce kişi tarafından büyük coşkuyla karşılanan heyet, sürekli operasyonlarla gündeme gelen ve ‘Apê Musa Alanı’ olarak bilinen alana doğru 4 otobüs ve 10 özel araçla yola çıktı. Lice ilçesi çıkışındaki Bingöl yolu üzerinde İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından durdurulan heyete, robokop ve kalkanlı jandarma ve çok sayıda askerin yanı sıra panzerler ve eğitimli köpeklerle bekleyen askerler geçişe izin vermeyeceklerini söylediler. Askerler, eylemcilerin geçişini engellemek için anayolu kapattı. Engelleme üzerine askeri yetkililerle BDP Batman Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız, BDP Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk görüştü. Askeri yetkililere barışçıl bir eylem düzenlediklerini, amaçlarının operasyonların durdurulması için bu alanlara dikkat çekmek olduğunu, bu eylemin de demokratik bir hak olduğunu söylediler. Fakat askeri yetkililer, Diyarbakır Valiliği’nin kararı ile eylem için belirtilen bölgeye geçiş izni verilmeyeceğini ifade ettiler. Valiliğin yazılı kararını BDP’lilere gösteren yetkililer, gidilecek bölgenin operasyon alanı olduğunu, bölgede patlayıcı maddeler bulunduğunu ve can güvenliğinin sağlanamayacağı gerekçesiyle geçişlerine izin vermeyeceklerini söylediler. Bu gerekçelere rağmen askerlerin sadece milletvekillerinin geçişine izin verileceğini söylemesi ise gerekçenin samimiyetsiz olduğunu gözler önüne serdi. İzin verilmemesi üzerine heyette bulunanlar yeniden Diyarbakır’a döndü.
(Diyarbakır/EVRENSEL)

İSTANBUL’DAN LİCE’YE SELAM
BÖLGEDE artan askeri operasyonlara ‘dur’ demek için Lice’ye doğru yola çıkılan saatlerde İstanbul Taksim’de de yüzlerce kişi destek için bir araya geldi. ‘Ölüme giden yollar kapatılsın, barışa giden yollar açılsın’ ve ‘Tabutlara değil çocuklarımıza sarılmak istiyoruz’ pankartını açan kitle, “Asker gitme kardeş kanı dökme”, “İnsanlar ölmesin, analar ağlamasın” dövizleri taşıdı. Kitleye hitap eden BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis’e çağrıda bulunarak “Herkesin bir araya gelip sorumlu davranması gerekiyor. Ayrı salonlarda değil bir araya gelerek bu sorunu çözüme kavuşturmalıyız. Bir el uzatılsa biz bu eli tutarız” dedi. Basın açıklamasını okuyan BDP İl Eş Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise son dönemlerde artan operasyonlar ve çatışmaları herkesin kaygıyla izlediğini söyledi. Artık kimsenin gözyaşı ve ölüme tanıklık etmeye tahammülü kalmadığını ifade eden Uçar, “Açılımdan, demokratikleşmeden, barıştan söz eden AKP Hükümeti’nin pratiği, kendisinden önceki hükümetler gibi operasyonlara hız vermek ve savaşı derinleştirmek olmuştur” dedi. (İSTANBUL)


ÖNCEKİ HABER

İHD Diyarbakır Kurultayı yapıldı

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...