17 Mayıs 2010 00:00

ÖDÜLLER SAHİPLERİNE VERİLDİ

SİVAS olaylarında katledilenlerin anısını sonsuza dek yaşatmak için düzenlenen “Murat Gündüz-2 Temmuz Canlar Anıtpark ...

Paylaş

SİVAS olaylarında katledilenlerin anısını sonsuza dek yaşatmak için düzenlenen “Murat Gündüz-2 Temmuz Canlar Anıtpark Projesi Ulusal Yarışması”nda dereceye giren projelerin sahiplerine, törenle ödülleri verildi.
1993 yılında Sivas’ta yakılarak öldürülen 33 aydının anısını yaşatmak için TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çankaya Belediyesi ve Ortaköylüler Sosyal Yardımlaşma Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı (ORVAK) tarafından ortaklaşa düzenlenen “Murat Gündüz-2 Temmuz Canlar Anıtpark Projesi Ulusal Yarışması”nda dereceye giren proje sahiplerine ödülleri verildi. Olaylarda yaşamını yitiren Murat Gündüz’ün köyü olan Sivas’ın Şarkışla ilçesi Ortaköy’de yapılacak anıtpark için düzenlenen yarışma, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen kolokyum ve ödül töreniyle sona erdi.
Törende açılış konuşmasını yapan ORVAK Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özcan, 1993 yılında Sivas’ta yaşanan olayın, büyük bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, “Eyleme geçmiş cehaletten daha kötü bir şey yoktur” dedi. Cehalet eylemi önünde bir set oluşturacağı düşüncesiyle bu yarışmayı düzenlediklerini belirten Özcan, bu tür projelerin cehaletle mücadelede önemli bir araç olmasını dilediklerini söyledi.
AYDINLATILMADI
Sivas olaylarında yaşamını yitiren, yarışmaya da adını veren Murat Gündüz’ün ablası Birsen Gündüz ise “Yaşanan çağ dışı olayın üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen, yüreğimiz hâlâ yangın yeri” dedi.
Törende gerçekleşen kolokyuma katılan jüri üyeleri, heykeltıraş Prof. Dr. Meriç Hızal, Mimar Bilal Yakut, Mimar-Ressam Mükremin Barut, Mimar Sevilay Miser ve Fotoğraf Sanatçısı Fikret Özkaplan, eserlerin seçiminde ne tür kriterlere dikkat ettiklerini açıklayarak, yarışmaya katılan eserlerin hepsinin büyük bir özveri ve emeğin ürünü olduğunu ve seçim yaparken zorlandıklarını belirttiler. Prof. Dr. Hızal, Anadolu’nun birçok uygarlığın gelip geçtiği topraklar olduğuna dikkat çekerek, “hem bu kültürlere saygılı, hem de bunlarla yarışacak eserler seçmek istedik” dedi. Değerlendirmelerinde kültürel, mimari ve mesleki birikimleriyle birlikte dünya görüşlerinin de etkili olduğunu söyleyen Mimar Bilal Yakut, her projenin duyguyla çalışılmış eserler olduğunu dile getirdi. Yarışmada birinciliği elde eden Evren Aysen Deneç, Fatmagül Aslaner Gegeoğlu ve yardımcıları Yasemin Şahiner, projede amaçlarının bir arada olmayı, kardeşliği temin edici bir mekan hazırlamak olduğunu ifade ettiler. Yarışmada ikinci Sinem Seren, E.Cihan Erkek, Yasemin Tonbul ve Ünsal Demir’in projesi olurken, üçüncülüğe Numan Atakan Palaşoğlu’nun projesi layık görüldü. Yarışmaya katılan tüm projeler 25 Mayıs’a kadar Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergilenecek. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

POLİS KAHVALTIYI ZEHİR ETTİ

SONRAKİ HABER

Kyme ne söyleyim Kyme ne deyim?!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...