18 Mayıs 2010 00:00

Tutuklu BDP’liler için AİHM’e başvuru

GEÇTİĞİMİZ yıl kapatılan DTP ve ardından BDP’ye yapılan operasyonda tutuklanan 104 siyasetçinin avukatları, müvekkillerinin ...

Paylaş

GEÇTİĞİMİZ yıl kapatılan DTP ve ardından BDP’ye yapılan operasyonda tutuklanan 104 siyasetçinin avukatları, müvekkillerinin 14 aydır tutuklu olmaları ve savcı ile yargıçların tutumlarından dolayı yargı bağımsızlığının olmadığını belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AIHM) başvurdu.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, müvekkillerinin halen hangi delillerle tutuklandığının açıklanmadığını ifade ederek, “Bu dosyada, ciddi siyasal amacın güdüldüğü ve rehin tutuldukları kanaatı güçleniyor. Müvekkillerimiz delilleri karartma şansına sahip değildir. En kısa sürede davanın açılmasını ve dosya üzerinde gizlilik kararının sona erdirilmesini istiyoruz” dedi.
SİYASETE YARGI ENGELİ
Avukat Sezgin Tanrıkulu da, 1990’lı yıllarda Kürt siyasal hareketinin demokratik mücadelesinin önüne geçilemediğini ve birçok faili meçhuller ve sürgünler yaşandığını ifade ederek, şimdi ise Kürt siyasal hareketinin önüne yargı eliyle geçilmek istendiğini söyledi. Tanrıkulu, şiddetin yerine yargının devreye girdiğini ve Diyarbakır Özel Yetkili Savcılarının tarafsız olmadıklarını ifade etti. Bu dava hakkında muhatap bulamadıklarını anlatan Tanrıkulu, “Savcıya telefonla bile ulaşamıyoruz. Bu soruşturma halen emniyette yürütülmektedir. Adalete olan inanç toplumda zayıflamıştır. Sokaktaki herkes bize soruyor ne olacak diye. Ancak cevabını veremiyoruz” dedi. Avukat Fethi Gümüş de yapılan operasyonların tamamen siyasi olduğunu belirterek, “BDP’nin 2009 seçimlerinde başarısına yönelik düzenlenen bir operasyondur. Rehin durumu söz konusudur. Yargılamadan bahsetmek mümkün değildir. BDP’nin toplam bölgede 1582 üyesi bulunuyor. Kürt sorununun çözümünde taraf olan bizlere karşı yargıya bir rol verilmiştir” dedi. Av. Meral Danış Beştaş , operasyonda 3 genel başkan yardımcılarının ve onlarca il yöneticilerinin yine il başkanlarının içinde olduğun yüzlerce kişinin Türkiye genelinde tutuklandığını belirtti.
Av. Reyhan Yalçındağ da, 14 aydır tutuklu bulunan müvekkillerinin haklarının başından beri ihlal edildiğini söyledi. Yalçındağ, 13 ve 14. maddelerin ihlalinden dolayı Diyarbakır’daki 104 tutuklu için AİHM’e başvurduklarını belirtti. (DİYARBAKIR)
ÖNCEKİ HABER

Demirbaş, görevinin başında

SONRAKİ HABER

Korucular darp etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa