18 Mayıs 2010 00:00

Yayla yolunda oğlaklarını heybede taşıyorlar

ANTALYA’nın Manavgat ve Serik ilçelerinde yaşayan Solaklı Yörüklerinin yayla göçü başladı.

Paylaş

ANTALYA’nın Manavgat ve Serik ilçelerinde yaşayan Solaklı Yörüklerinin yayla göçü başladı. Manavgat’ın Taşağıl beldesinden yola çıkan 17 Solaklı Aşireti ailesi, bir hafta içinde keçi sürüleriyle zor geçit olarak bilinen Emeredin Beli’ni aşarak Konya’nın Beyşehir ilçesi Dumanlı Yaylası’na varmayı hedefliyor.
Yörükler, yeni yavrulayan oğlaklarını, uzun yolda ölmemeleri için binekler üzerine yerleştirdikleri heybelerin içinde taşıyor. Yörük göçünde köpek yavrusuyla oğlağın aynı binek üzerinde yolculuk yapması, görenleri şaşırtıyor.
Solaklı Yörükleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Gürler, Manavgat ve Serik ilçelerinden Dumanlı Yaylası’na göçüşün, Solaklı Yörüklerinin 8 asırlık geleneği olduğunu söyledi. Gürler, yaz göçünün hızlı, güz göçünün ise uzun süreli olduğunu belirtti. Kırsal alanda göçün her geçen gün Yörük hayatını tehdit ettiğini belirten Gürler, 1981 yılına kadar Dumanlı Yaylası’na 400 çadır kurulurken, günümüzde bunun 40 çadıra kadar düştüğünü kaydetti. Gürler, “Yörük göçü yaklaşık bir hafta sürer. Güz göçünde ekin hasadı yapıldığı için çobanlar hayvanlarını otlatarak getirdiği için uzun süreli olur. Yaz göçünde ise bir an önce yaylaya varıp çadır kurma heyecanı vardır. Göçlerle 8 asırlık geleneğimizi sürdürüyoruz. Göç yollarında, yollarda büyükbaba ve annelerimizin mezarları var, onları da ziyaret ediyoruz. Kültürel yozlaşma ve şehirleşmeyle birlikte biz de bazı gelenek, görenek, anane ve örfümüzü yavaş yavaş kaybediyoruz. Bu tür göçlerle kardeşlik, aile ve komşuna sahip çık kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu. (ANTALYA)
ÖNCEKİ HABER

Temiz Enerji Platformu halk toplantılarını sürdürüyor

SONRAKİ HABER

5. şampiyon Bursaspor taraftarını sokağa döktü...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa