18 Mayıs 2010 00:00

Temiz Enerji Platformu halk toplantılarını sürdürüyor

ORDU Temiz Enerji Platformu ve Kent Konseyi Çevre Grubu üyeleri, Ordu ili Ulubey ilçesinin Kardeşler köyünü ziyaret ederek aydınlatma çalışmasını sürdürüyor.

Paylaş

ORDU Temiz Enerji Platformu ve Kent Konseyi Çevre Grubu üyeleri, Ordu ili Ulubey ilçesinin Kardeşler köyünü ziyaret ederek aydınlatma çalışmasını sürdürüyor. Platform üyeleri, Ordu’nun doğal güzelliklerinden biri olan Küpkaya Kanyonu’nda, yöre halkına HES’lerle (Hidro Elektrik Santrali) ilgili bilgi verdi.
Yörede yapılması planlanan HES’lerin faaliyete geçmesiyle halkın ve doğanın neler kaybedeceği konusunda bir konuşma yapan Elektrik Mühendisi Coşkun Türkeli’ne sorulan sorulardan biri de, “Santral yapılırsa deremiz yine böyle akacak mı” sorusuydu. Türkeli, sorulan bu soruya “Hayır, ne yazık ki akmayacak. Balık tuttuğunuz, çocukken yüzdüğünüz, kıyılarında piknik yaptığınız bu derede artık su olmayacak. Çünkü santral için buraların suları, tünellerle borularla bir araya toplanacak. Burada su olmayınca yeşillik de olmayacak, yeşillik ve su olmayınca buharlaşma da olmayacağı için yöremize daha az yağış düşecek. Bu durum, başta tarım olmak üzere her şeyimizi etkileyecek. Söylenenin aksine, buradan göç daha da artacak” şeklinde cevap verdi.
Köylülerin, “HES için gelirlerse ne yapacağız” sorusuna ise Türkeli, “Santral için arazi satın almaya gelenler, kamulaştırma yapıyoruz diyorlarmış. Size de böyle bir şey söylendiğinde ‘kamulaştırma belgesi’ isteyin. Kamulaştırma için kamunun yararı şarttır. ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu düzenlenmesi için yöre halkıyla bir toplantı yapılması gerekir, söylediğinize göre bu toplantı yapılmamış, yani ÇED raporları yok. O halde burada böyle bir çalışma yapmaya yasal olarak hakları yok. ÇED, çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemleri ifade eder” yanıtını verdi.
Türkeli son olarak, “Yörede yapılması planlanan üç HES’in üreteceği enerji, üç köye yetecek kadar bile değildir. Çünkü yararlanacakları su daha fazla enerji üretmeleri için yeterli değildir. Bu bölge turizm geliştirme projesi içinde yer alırken, her nedense proje durdurulmuş ve kanyon sularının regülatörlerle HES santraline taşınmasına karar verilmiştir” diyerek, HES konusunda bilgilendirmek için diğer köyleri de dolaşmayı sürdüreceklerini dile getirdi. (Ordu/EVRENSEL)
Gül Ersan
ÖNCEKİ HABER

Taşkesik köylüleri yol kapattı

SONRAKİ HABER

Yayla yolunda oğlaklarını heybede taşıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...