19 Mayıs 2010 00:00

AKP’nin belediyeciliğinde son nokta!

İki dönemden beri Bingöl belediyesini elinde tutan AKP’liler, müflis mirasyediler gibi belediyeye ait taşınmazları satıyorlar.

Paylaş

İki dönemden beri Bingöl belediyesini elinde tutan AKP’liler, müflis mirasyediler gibi belediyeye ait taşınmazları satıyorlar.
Önceki dönemin AKP’li belediye başkanı Hacı Ketenalp tarafından satılan Belediye iş hanının satışı ise mahkemelik oldu. Son yerel seçimlerde belediye başkanlığına seçilen AKP’li Serdar Atalay ise şehrin gözbebeği olan Dörtyol Parkı’nı satılığa çıkardı.
Saadet Partili üyelerin “evet” oyu verdiği, belediye meclisi tarafından kabul edilen projesi hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Serdar Atalay “Belediyenin kasasından hiç para çıkmayacak, kat karşılığı ihale edilecek” dedi. Yapılacak 4 katlı binanın üç katının yer altında olacağını, bir katın da yerüstünde olacağını belirten Atalay iki katın otopark iki katın da alışveriş merkezi ve işyerlerinden oluşacağını üstününün yeşillendirilerek park ve tören alanı olacağını söyledi.
Kararı duyan halkın ilk tepkisi ise “şaka mı bu?” diye sormak oluyor. Belediye meclisinde karar alındığını öğrendiklerinde ise şok oluyorlar: “Parkın, yeşil alanın satıldığı dünyada görülmüş mü? diye soruyorlar. Bazı vatandaşlar ise kararın kendilerini şaşırtmadığını söyleyerek, özelleştirmeci mantığın gelip dayanacağı yerin burası olduğunu belirtiyorlar.
PARK YAPILIRSA AKP’YE OY YOK
55 yaşında İşçi Kemal Burkay, Bingöl’de halkın oturacağı tek yerin bu park olduğunu belirterek, “Sigara yasağı da var, bu halk nerede oturacak” diye soruyor. AKP’den başka partiye oy vermediğini söyleyen Burkay “Bu park yıkılırsa memlekette başka parti kalmasa bile ben AKP’ye oy vermem. Bingöl’ün alt yapısı yok, yolları yok. Bir sürü ihtiyacı var. Sayın Başkan halkın oturduğu yeri yıkacak iş hanı yapacak. Müteahhite, ona buna verecek para kazanacak; başka durum yok. Önce alt yapıyı yapsın, yolları yapsın” diyerek tepki gösteriyor. Dörtyol Parkı’nda garsonluk yapan Hasan Polat, , parkın halkın tek nefes aldığı yer olduğunu söylüyor. Yaz aylarında parkta 25 kişinin evine ekmek götürdüğünü belirten Polat, “Her birinin ailesini 4 kişi hesaplarsak 100 kişiye yakın insanın rızkı var burada. Burası yıkıldı mı bu insanlar ekmek parası götüremezler evlerine” diye konuşuyor.
Parkın yıkılması durumunda yeniden ağaçların yetişmesinin 40 yıla yakın bir süre gerektiğini belirten Polat, belediyenin aldığı kararın Bingöl halkı tarafından da yanlış olduğunun belirtildiğini söylüyor. Abdullah Gonvereş, Yaşar Arslan ve Servet Ayık, parkın mevcut haliyle kalması gerektiği konusunda görüş belirttiler.
RANT PROJESİNE TEPKİ
TEMA Vakfı Bingöl Temsilcisi Cuma Karaarslan, şehirler için parkın ve yeşil alanın gerekliliğinden söz etti. Parkın yıkılması ile yaşanacak olumsuzluklara da değinen Kararslan, belediyenin kararının Bingöl’e has olduğunu anlatarak, söz konusu kararın kâra dayalı ve rantçı bir karar olduğunu belirtiyor. Parkın kurban edilmesini istemediklerini söyleyen Karaarslan, “Bunun için sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmeyi planlıyor, herkesin görüşlerinin altını doldurmasını istiyoruz” diyor. Bingöl Sosyal Kültürel Ekonomik Kalkınma Derneği Başkanı Doğan Karasu, parkın şehrin ortak malı olduğunu hatırlatıyor. Kentle ilgili planlamanın nasıl olacağı, tasarrufun nasıl yapılacağı tümüyle bu kentte yaşayan insanların iradeleri doğrultusunda yapılması gerektiğin ifade eden Karasu, bütün Bingöllülerin parka sahip çıkması gerektiğini söylüyor. Projenin ranta dönük olduğunu anlatan Karasu,.”Başkan çok iyi bilmelidir ki o alanı betonlaştırmaya çalışırsa bütün gücümüzle karşısında olacağız” diyor.
Bingöl Barosu Avukatlarından Cevat İshakoğlu, Dörtyol Parkı ile ilgili projesini iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmediğini söylüyor. İshakoğlu, halkın örgütlenerek, bu projeye karşı çıkması gerektiğini ifade ediyor. Haziran Köyü Muhtarı Ahmet Bürkek “Köyden Bingöl’e geldiğimizde ailemizle oturacak bir tek Dörtyol Parkı var. Camiye, hükümet konağına yakın. Parkın bu haliyle kalmasını istiyoruz” diyor. Dörtyol Parkı’nın bulunduğu Yenişehir Mahallesi Muhtarı Turhan Çağlayan , Başkan Atalay’ın seçimlerde verdiği vaatleri hatırlatarak, parkı koruma için bir araya geleceklerini ve bunda kararlı olduklarını belirtiyor. BDP İl Başkanı Halis Yurtsever’de, projeye belediye meclisinde bulunan BDP’li üyelerin ret oyu verdiğini belirterek, parkın korunması için halkla birlikte karşı duracaklarını söylüyor. (BingölEVRENSEL)


BELEDİYE BAŞKANI TEPKİLERİ ANLAMAMIŞ!

Halkın tepkilerini ilettiğimiz Belediye Başkanı Serdar Atalay, halkın projenin nesine itiraz ettiğini anlamadığını belirtiyor. Projesini savunan Atalay, “Üstü tamamen yeşil alan. Cami tamamen yeşilin içinde. Görüyorsunuz herhangi bir yapı var mı burada? Ama bunun dibini kullanıyorum ben, bodrumun altını kullanıyorum. Ve Bingöl’ün kapalı otopark ihtiyacını karşılıyorum. Bundan daha doğal bir şey olamaz ki” şeklinde konuşuyor. Halkın tepkileri karşısında projenin iptal edilip edilmeyeceğini sorduğumuz Atalay, 25 bin belediye bülteni bastırarak ve bilbordlara afişler astırarak projeyi anlatacağını söyledi ve ekledi: “Durmak yok yola devam!”
Adnan Gürkan
ÖNCEKİ HABER

Antep’te öğrenciler kendi alternatiflerini yarattı

SONRAKİ HABER

Belediye-İş üyeleri eyleme geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...