19 Mayıs 2010 00:00

Tek aday Kılıçdaroğlu

CHP’nin 22-23 Mayıs tarihinde yapılacak kurultayı öncesinde il başkanları genel merkezin çağrısıyla bir araya geldi. Kurultay sürecinin değerlendirildiği toplantıda, CHP il başkanları büyük oranda ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ dedi.

Paylaş

CHP’nin 22-23 Mayıs tarihinde yapılacak kurultayı öncesinde il başkanları genel merkezin çağrısıyla bir araya geldi. Kurultay sürecinin değerlendirildiği toplantıda, CHP il başkanları büyük oranda ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ dedi. Açıklaması merakla beklenen İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’de Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladı. Toplantıya mesaj gönderen eski lider Deniz Baykal CHP il başkanlarına, “Partiyi ayrıştırmadan kurultaya gidin” çağrısı yaptı.
İL BAŞKANLARI: KILIÇDAROĞLU
Kurultay sürecinin değerlendirildiği toplantıda, il başkanlarının büyük çoğunluğu ‘Kemal Kılıçdaroğlu’ dedi. Bazı il başkanları ise Deniz Baykal’dan yana tercih kullandı. Kılıçdaroğlu’na destek veren isimlerden biri de CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin. İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun ise ‘Baykal geri gelsin’ dedi. CHP İl Başkanları Toplantısı dün CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantı nedeniyle CHP Genel Merkezi hareketli saatler yaşadı. Onlarca basın yayın kuruluşunun takip ettiği toplantı boyunca, bina bahçesinde açıklamalar yapıldı. Toplantıda yapılan konuşmalarda da ibre Kılıçdaroğlu’ndan yanaydı. Her il başkanının alfabetik sıraya göre söz aldığı toplantıda, başkanların büyük çoğunluğu Kılıçdaroğlu’na destek mesajı verdi. Toplantıdaki hava nedeniyle hafta sonu gerçekleşecek genel kurulda başkanlık için Kılıçdaroğlu’nun tek aday olacağı düşünülüyor.
BAYKAL’IN MESAJININ ANLAMI NE?
CHP Başkan Vekili Cevdet Selvi’nin başkanlık yaptığı İl Başkanları Toplantısı’na MYK üyeleri de katıldı. Toplantı, Baykal’ın mesajının okunmasıyla başladı. Mesajı Cevdet Selvi okudu. Mesajında toplantının tarihi bir önem taşıdığını belirten ve “Yaşananların ayrışmaya dönüşmemesi” çağrısı yapan Baykal’ın “Gün ağlaşma ve hesaplaşma günü değildir. Tarih karşısında hepimiz büyük bir ahlak ve siyaset sınavı veriyoruz” sözleri kulislerde iki şekilde yorumlandı; “Baykal’ın mesajı dışarda “Bana sahip çıkın” çağrısı diye yorumlanırken, il başkanlarıysa eski genel başkanın “Yaşananlar ayrışmaya dönüşmesin” sözünden hareket ederek mesajı “Kılıçdaroğlu’na destek” diye yorumladılar.
GENÇLİK KOLLARI DA KILIÇDAROĞLU’DAN YANA
Toplantı sürerken 44 ilin gençlik kolu başkanları da CHP Genel Merkezi bahçesinde açıklama yaptılar. Açıklamayı CHP Gençlik Kolları Genel Sekreteri Yücel Arslan yaptı. Arslan, CHP Gençlik Kolları’nın Baykal’a dön çağrısı yaptığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yaptıkları eylemlerle Baykal’a yapılan komployu kınadıklarını belirten Arslan, 44 ilin gençlik kolları olarak Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediklerini açıkladı.
BAYKAL’A TEŞEKKÜR ETTİ
Baykal’ın gönderdiği mesajı değerlendiren Kılıçdaroğlu, mesajda yer alan ifadelerin sorumlu açıklamalar olduğunu belirterek, Deniz Baykal’a teşekkür etti. (Ankara/EVRENSEL)

BAYKAL’DAN BAŞKANLARA MESAJ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, il başkanlarına yazılı bir açıklama yolladı. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP İl Başkanları Toplantısı’na gönderdiği mesajda, “İl başkanlarımızdan CHP’nin birliğini, bütünlüğünü gözetecek bir dayanışma içinde yeni yönetimin oluşmasına el birliğiyle destek olmalarını, katkıda bulunmalarını bekliyorum” dedi.
Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi tarafından toplantıda okunan mesajda, Baykal şunları kaydetti: “Bugün gerçekleştirmekte olduğunuz il başkanları toplantısının tarihi bir önem taşıdığını biliyorum. CHP’nin haksız ve hukuksuz saldırı ve suçlamaların hedefi olarak seçildiği, komploların tezgahlandığı bir ortamda gerçekleşecek olan kurultayımıza sizler yön vereceksiniz. Bu ortamda üzüntü verici gelişmelerin yaşandığı, bazı acı siyaset tablolarının kendini gösterdiği, siyasi ve ahlaki ibret manzaralarının ortaya çıktığı açıktır. Bu durumun, partililerimiz arasında ilişkileri zedeleyecek; parti görevlerimizi, sorumluluklarımızı engelleyecek bir ayrışmaya dönüşmemesini sağlamak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu anlayış içinde ben, il başkanlarımızdan CHP’nin birliğini, bütünlüğünü gözetecek bir dayanışma içinde yeni yönetimin oluşmasına el birliğiyle destek olmalarını, katkıda bulunmalarını bekliyorum.” (ANKARA)


ÖZYÜREK: KILIÇDAROĞLU’NA KARŞI DEĞİLİZ
Önceki gün Kılıçdaroğlu’nun adaylığını açıklamasının ardından toplanan MYK’dan sonra sert açıklamalar yapan ve Önder Sav’ı istifaya davet eden CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek’in dün ılımlı konuşması dikkat çekti. Özyürek, MYK üyelerinin büyük çoğunluğunun oyuyla yaptıkları açıklamada Baykal’ın göreve dönmesini istediklerini ifade etti. “Sayın Baykal’ın göreve dönmesini talep etmemiz Sayın Kılıçdaroğlu’na karşı olduğumuz için değil” diyen Özyürek, “Komployu püskürtmek, komploculardan hesap sormak için Baykal’ın tekrar göreve gelmesinin daha doğru olacağını ifade ettik. Elbette Deniz Baykal’ın tecrübesiyle, birikimiyle, laik demokratik cumhuriyeti savunmadaki azmiyle daha etkili olacağını düşünüyoruz. Kurultay süreci demokratik bir süreçtir. Sayın Kılıçdaroğlu da aday olduğunu ifade etmiştir” dedi. Özyürek, “Genel başkanlık yarışına iki isim mi girer” sorusu üzerine, bunun Deniz Baykal’ın takdiri olduğunu belirterek, “Biz değerlendirmemizi yaptık, talebimizi ortaya koyduk. Sayın Baykal önce kendi kişisel konumu itibariyle bunu değerlendirecektir. Partinin geldiği nokta itibariyle bu değerlendirmeyi yapacaktır” dedi.

TEKİN: ADAYIMIZ KILIÇDAROĞLU

İl başkanları toplantısında konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, “Partimizin bir değişim geçirmesi gerektiğini uzun süredir söylüyorduk. 39 ilçe başkanıyla yapılan toplantıda 37 arkadaşımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na destek vereceğini söyledi. Kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğiz” dedi. Tekin’in açıklamasının ne olacağı merakla bekleniyordu.


Sav’dan MYK’ya: Güçleri yetiyorsa...

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş’in kendisine yönelik sözleriyle ilgili olarak, “Yılmaz Ateş’in, Önder Sav’ın çapına gelebilmesi için çok fırın ekmek yemesi lazım” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Önder Sav’a yönelik olarak ‘Hançerlendik’ ifadesini kullanmıştı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş’in, yaşananları ‘Önder Sav operasyonu, darbe’ olarak değerlendirmesine değinen Sav, “Yılmaz Ateş’in, Önder Sav’ın çapına gelebilmesi için çok fırın ekmek yemesi lazım. Yılmaz Ateş daha CHP’liliği bilmeden başka kulvarlarda yüzerken, Önder Sav CHP’de siyaset yapıyordu, yapmaya da devam edecek. Çok Yılmaz Ateş’leri biz cebimizden çıkardık, sokağa bıraktık. Zaten bu telaşın temelinde, yaklaşan kurultayda yok olacaklarını görmeleri yatıyor” dedi. MYK’nın kendisine yönelik istifa çağrısını değerlendiren Sav, “CHP’de genel sekreteri Parti Meclisi (PM) seçer. Genel sekreteri değiştirecek organ da PM’dir. Ne genel başkan, ne genel başkan vekili ne de MYK, genel sekreteri değiştiremez. Genel sekreter istifa etmedikçe olmaz. Ben de kurultaya kadar görevimin başındayım. Güçleri yetiyorsa PM’yi toplasınlar, hep beraber hesaplaşalım, beni görevden alsınlar” dedi. Sav, bir gazetecinin “Baykal ile yollarınız ayrıldı mı” sorusuna ise “Sayın Baykal benim 53 yıllık arkadaşım. Siyasette yollarımız ayrılabilir ama dostluklar sürer. Dostlukla siyaseti birbirinden ayırmak lazımdır” yanıtını verdi.
ÖNCEKİ HABER

Emek Gençliği: Tek benzerlik isimleri

SONRAKİ HABER

Batman’da Kürt dili için şölen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...