20 Mayıs 2010 01:00

EĞiTiM SEN’DEN BROŞÜR: ENGEL OLMAK ELiMiZDE


ÇOCUK istismarının ortaya çıkartılmasında öğretmenlerin kritik rolü olduğunu vurgulayan Eğitim Sen, “Engel Olmak Elimizde” başlığı ile bir broşür yayınladı. Broşürle, çocukların cinsel istismara maruz kaldığının nasıl fark edilebileceği ve fark edildikten sonra neler yapılabileceği konusunda eğitimcilere bilgi veriliyor.
Son olarak Siirt’te çocuklara yönelik istismar olayının arkasından Eğitim Sen, çocuklara yönelik istismarda öğretmenlerin farkındalığını artırmak için harekete geçti. Siirt’te kız çocuklarına yönelik cinsel istismarın rehber öğretmenler sayesinde ortaya çıkartılmasıyla istismarın açığa çıkartılması ve önlenmesinde öğretmenlerin öneminin bir kez daha görüldüğünü vurgulayan Eğitim Sen, “Engel olmak elimizde” başlığı ile bir broşür hazırladı.
“Cinsel istismar, çocuğa kendisinden yaşça ya da gelişimsel olarak daha olgun biri tarafından cinsel doyum amaçlı gerçekleştirilen her türlü eylemi içerir. Çocuğun cinsel istismarı evrensel bir halk sağlığı sorunudur” ifadesi ile cinsel istismarın tanımlandığı broşürde, cinsel istismarın genellikle çocuğun tanıdığı ve güvendiği kişiler tarafından gerçekleştirildiği, bu durumun da çocuğun yaşadığı istismarı açıklamasında engelleyici bir faktör olduğu ifade ediliyor. İstismarın açığa çıkartılmasında ailenin ve çocuklarla çalışan meslek gruplarının duyarlı ve bilinçli davranmalarının öneminin vurgulandığı broşürde, eğitim emekçilerine cinsel istismarla ilgili temel noktalar ve neler yapabilecekleri hatırlatılıyor.
DİKKAT GEREKTİREN DURUMLAR
Broşürde, cinsel istismara maruz kalan çocuklarda ortaya çıkabilecek davranış değişikliklerine örnekler verilerek, bu gibi durumlarda eğitimcilerden duruma önem vermeleri isteniyor. Bu davranış değişiklikleri: “Hem yaş durumunun gerisinde, yaşa uygun olmayan davranışlar hem de saldırgan davranışlar; akran grubu ilişkilerinde güçlükler, cinsel dışa vurum davranışlarında artış, çocuğun kendisine ve başkasına cinsel amaçlı dokunuşlarda bulunması, çocuğun kendisine dokunulmasından ve karşı cinsten kişilerle yalnız kalmaktan korkması, okul öncesi çocuklarda huzursuzluk, huysuzluk, sık ağlama, uyku ve iştah problemleri, korkular, altına kaçırma, bebeksileşme, anneye yapışma; ilköğretim çağındaki çocuklarda ise korkular, uyku bozuklukları, iştah sorunları, keyifsiz bir ifade ile birlikte içe kapanma, gece işemeleri, kaka kaçırma, sessizleşme, arkadaş ilişkilerinden uzaklaşma, dalgınlık, okul başarısında düşme, o zamana kadar var olan kişilik özelliklerinden farklı bir kişilik özelliği gösterme, dalgınlıklar, olayın tekrar tekrar aklına gelmesiyle birlikte oluşan dikkat dağınıklığı…”
NE YAPILMALI?
Eğitimcilerin, çocukları cinsel istismardan korumak için neler yapabileceğine de dikkat çekilen broşürde, çocuklara “bedenlerinin kendilerine ait ve özel olduğunun, kimsenin zorla ve istemediği şekilde dokunamayacağının; yakınlık istemediğinde çocukların ‘hayır’ deme hakkına sahip olduğunun, iyi ve kötü dokunuşların ne olduğunun” öğretilmesinin önemine vurgu yapılıyor. Ana babalar ve öğretmenler arasındaki iletişim kanallarının sürekli açık olmasının önemli olduğuna da dikkat çekilen broşürde, çocuğun herhangi bir istismar durumuyla karşılaştığında onu dinlemenin ve duygularının anlaşıldığının hissettirilmesinin, ona inanıldığı duygusu verilmesinin de son derece önemli olduğu belirtilirken; çocuğun anlattıklarının abartılı tepkiler vermeden dinlenmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuluyor.
ORTAK ÇALIŞMA ÖNEMLİ
Çocuk Koruma Kanunu gereğince öğretmenlerin, çocukların istismar edildiğine tanıklığı durumunda yargı yolunun açılması gerektiğinin de hatırlatıldığı broşürde, üniversite hastanelerinde bulunan Çocuk Koruma Birimleri/Merkezleri ve Çocuk İhmalini ve İstismarını Önleme Derneği gibi kurumlarla eğitim kurumları arasında birlikte çalışmanın da istismarın önlenmesinde önemli bir yeri olduğu vurgulanıyor. (Ankara/EVRENSEL)

İSTİSMAR FARK EDİLDİĞİNDE

*İstismar fark edildiğinde eğitimciler; kesin tanı ve değerlendirme yapılması için çocuğu, bulunulan ilde çocuk koruma birimi/merkezi varsa buraya, yoksa en yakın hastanenin acil servisine yönlendirmeli.
*Yönlendirilen merkez ya da hastanede istismarın tanısı konulur ve hastane ya da merkez tarafından savcılığa bildirimde bulunulur.
*İstismarın kesinleştiği durumda öğretmen okul yönetimine durumu bildirmeli, ancak yönetim hemen harekete geçmezse, kendisi savcılığa suç duyurusunda bulunmalıdır.

Evrensel'i Takip Et