21 Mayıs 2010 00:00

OSTİM işçisi destekliyor ama

4 konfederasyonun aldığı karar doğrultusunda 26 Mayıs’ta yapılacak bir günlük iş bırakma eylemine günler kalırken...

Paylaş

4 konfederasyonun aldığı karar doğrultusunda 26 Mayıs’ta yapılacak bir günlük iş bırakma eylemine günler kalırken, Ankara OSTİM’de görüştüğümüz işçiler, kararı desteklemekle birlikte, “işten atılma” endişesiyle katılamamaktan şikayetçiler.
OSTİM’deki çalışma şartlarını ve 26 Mayıs’ı işçilere sorduk. İşçiler çoğunluğu 20 kişiyi aşmayan atölyelerde, resmi tatillerde bile çalışmak zorunda olduklarını söylediler. Bitiyikteki atölyenin işçileriyle bile görüşüp, tanışmaya fırsatları olmadığından yakınan işçiler, örgütleme faaliyeti içine giren bir işçinin işverenlerce fişlenip, bir daha OSTİM’de çalışamayacağı endişesini taşıyorlar.
İşçilerden Mustafa Deveci, 26 Mayıs için “Bizler o tür grevlere katılamıyoruz” diyor. Bir gün işe gelmese yevmiyesinin kesildiğini ve sıkıntı yaşadığını anlatan Deveci, iki çocuk okuttuğunu ve iyi bir eğitim için çocuklarını dershaneye göndermek zorunda kaldığını söylüyor. Deveci bir günlük grev yapılmasının da gerekli olduğunu ifade ediyor.
KRİZ İŞÇİYİ ETKİLEDİ
“İş güvencesi” nedeniyle ismini söylemek istemeyen başka bir işçi de grev hakkını almanın gerekli olduğunu söylüyor. 1 Mayıs’ta çalışıp çalışmadığını sorduğumuzda önce çalışmadıklarını söylüyor. Daha sonra yanımıza gelen ve aynı atölyede çalışan bir işçinin “1 Mayıs’ta bile çalıştık” demesi üzerine “çalıştıklarını ama mesai aldıklarını” söylüyor sıkılarak. Krizin patronlardan çok işçileri etkilediğini belirtiyor işçiler. Genel grevi desteklediğini söylüyor ve “İşçiler haklarını almak için böyle şeyler yapmasa bu patron milletiyle baş olmaz, iyice tepemize çıkarlar” diyorlar.
Dört yıldır OSTİM’de çalışan Ümit Özkan ise genel grev konusunda umutsuz. Ortaokulu bitirdikten sonra OSTİM’de çalışmaya başladığını söyleyen Ümit Özkan “Burada çalışmanın iyi yönleri de kötü yönleri de var” diyor. İyi yönlerini sorduğumuzda epeyce düşündükten sonra “Akşama kadar zaman iyi geçiyor” diye cevaplıyor. Kötü yönünün ise küçük yaştan beri burada çalıştığı için çocukluğunu, gençliğini yaşayamaması olduğunu söylüyor. Özkan genel grev için ise “Burada grevi tek başına desteklesen ne olacak” diyor.
Öğle arasında çay içerken görüştüğümüz ve reklam işinde çalışan bir grup işçi ise 26 Mayıs grevini “Çok iyi bir şey” diye karşılıyorlar. “Bunlar hep işçilerin iyiliği için” diyorlar. OSTİM’de böyle bir şeyin başarılabilmesi için işçilerin işten atılma korkusunun önüne geçecek bir örgütlenme olması gerektiğini söylüyor işçiler.
Devletin patronlara her türlü kolaylığı yaptığını söyleyen 25 yıllık bir usta, hâlâ asgari ücretle çalışmaktan yakınıyor. Olanağı olsa “uçarak” sendikalı olacağını belirten usta, “Devlet işverenlerin vergi kaçırmasına bile göz yumuyor da, ben 25 yıllık işçiyim, bana neden hiç destek olmuyor?” diye soruyor. (Ankara/EVRENSEL)
Hüseyin Arslan
ÖNCEKİ HABER

Madem karar aldınız anlatın da biz de katılalım

SONRAKİ HABER

Eskişehirli emekçiler 26 Mayıs için birlik oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...