22 Mayıs 2010 00:00

GREVİ DURDURAMADILAR

İngiliz havayolu şirketi British Airways (BA) çalışanları, Yüksek Mahkeme’nin grevi engelleme kararına ilişkin temyiz davasını kazandı.

Paylaş

İngiliz havayolu şirketi British Airways (BA) çalışanları, Yüksek Mahkeme’nin grevi engelleme kararına ilişkin temyiz davasını kazandı. BA çalışanlarının, gelecek haftadan itibaren greve gitmesi bekleniyor.
Yüksek Mahkeme, BA yönetiminin, çalışanların sendikası Unite’ın mayıs ve haziran aylarında ayrı ayrı dönemlerde toplam 20 gün greve gitme kararına itirazını bu hafta başında aldığı kararla kabul etmişti. Mahkeme, BA yönetiminin, grev kararı için yapılan oylamada “usulsüzlük” yapıldığı gerekçesini onaylamıştı.
Ancak kararın ardından BA çalışanlarının sendikası Unite, konuyu temyiz mahkemesine taşıdı.
Temyiz Mahkemesi, aldığı kararla Yüksek Mahkeme’nin kararını bozdu, böylece çalışanlar gelecek hafta başından itibaren greve gidebilecekler.
15 GÜNLÜK GREV
Gelecek pazartesi gününe kadar sendikayla yönetim arasında bir anlaşmaya varılmadıkça, BA çalışanlarının 24-28 Mayıs, 30 Mayıs-3 Haziran ve 5-9 Haziran olmak üzere toplam 15 gün işbaşı yapması öngörülmüyor. BA yönetimi, bu grevin havayolu şirketine zararının yaklaşık 140 milyon sterlini bulabileceğini açıklamıştı.
Sendikayla yönetim arasındaki anlaşmazlık geçen yıldan bu yana sürüyor. İş güvenliği ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen çalışanlar, en son geçen mart ayında greve gitmişti. (DIŞ HABERLER)

BA REKOR ZARAR AÇIKLADI

British Airways, mart ayında biten 12 ayda 766 milyon dolar (531 milyon sterlin) zarar açıkladı. Böylece şirket, 1987 yılında özelleştirildiğinden bu yana en büyük zararı kaydetti. Şirketin zarar açıklamasında, yolcu sayısının düşmesi, yüksek maliyetler ve yaşanan grevlerin etkisi oldu. British Airways, geçen yıl 401 milyon sterlin zarar etmişti.
British Airways Üst Yöneticisi (CEO) Willie Walsh, büyük zarara karşılık, şirketin maliyet azaltma çabalarının iyimserliğe neden olduğunu belirtti. Havayolu şirketinin istihdamı azaltma ve şirketin yeniden yapılandırılmasıyla tasarruf programında ilerlediğini ifade eden Walsh, piyasa koşullarında da toparlanma işaretleri görülmeye başlandığını kaydetti. Şirketin, zarar ettiğini gerekçe göstererek personel sayısını azaltma girişimi de, sendikanın aldığı grev kararının nedenleri arasında yer alıyor.

ÖNCEKİ HABER

Norveç’te grev dalgası

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...