22 Mayıs 2010 01:00

Sur’da Ölüm Uykuda


SU Belediyesi Sanat Tiyatrosu, bölge turnelerinden sonra yarın Diyarbakır Kültür Sarayı’nda Cuma Boynukara’nın yazdığı ve M.Sait Alpaslan’ın yönettiği “Ölüm Uykudaydı” adlı oyunun galasıyla tiyatro sezonunu kapatıyor. Mem û Zîn, Zembilfroş, Sefiller, Jana Zirav, Wendayî/Kayıp, Şûjin gibi oyunlara imza atan tiyatro, 2010’da perdelerini Şûjin (Çuvaldız) ve Zext (Boyunduruk) oyunlarıyla açmıştı.
Latin Amerika’da bir ülkede, darbe sonrası tutuklanan aydın ve sanatçıların cezaevinde yaşadıklarını ve ölüm orucunda düşüşlerini konu alan oyun, bu sanatçılardan Tiyatrocu Mauricio Varella’nın anlatımlarına dayanıyor. Sanatçı, yaşananları bir araştırma komitesi önünde anlatırken, sık sık geri dönüşler yaşayıp projeksiyonla desteklenen bir sahne ve dekor düzeninde hatırladıklarını canlandırıyor. 10 ayrı tip ve karakteri canlandıran sanatçı, yaşadıklarının izdüşümü olan teslimiyet-direniş çelişkisini seyirciye aktarmaya çalışıyor.
Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu, Latin Amerika’da gerçekleşmiş hikayenin aslında pekala Diyarbakır’da da yaşanabileceği düşüncesinde. “Bir insan neyiyle dayanmalıdır zulme karşı? İradesi bıçak ucunda sınanırken hangi olmayan silahla saldırmalıdır zalime? Kendine bir çember çizip o çember içinde soluğunu tutarak, nefsini körelterek önce sıvıları, sonra yağları, en son da kasları tükenirken hâlâ dik durmaya, zulme karşı daha iyi bir dünya yaratmak için ölümü uyandırmalı mıdır? Bu denli dirençli olunabilir mi? Yeryüzünde özgürlük mücadelesi yolunda hüküm giymiş, insanlık dışı cezaevi sürecine karşı ölüm orucuna yatmış bir ve birden fazla aydın insanın başlattığı bir direnişin olduğu her bir yerdir. Burası aslen Diyarbekir’dir…”
ASIL ADI AMED
Oyun tek kişilik ama çok kişili. Bir askeri darbe sürecinde yaşadıkları yer ve andan koparılarak hücre cezasına çarptırılan altı aydından hayatta kalabilmiş tek insan olan Mauricio Varella, mahkeme heyetine ve dinleyicilere savunmasını sunar. Anlatacaklarının bir bütünlük sağlamasına özen gösterir, çünkü yaşadıklarından ötürü ağır bir hafıza kaybına uğramıştır. Asıl adı Amed ve anlattığı yer 35. koğuş olarak bilinen hücreler silsilesidir…
Türkçe yazılıp kısa bir süre önce Kürtçeye çevrilen ve Lis Yayınevi’nce yayımlanan oyunu, tiyatromuz Türkçe ve Kürtçe olmak üzere çok dilli bir şekilde sahneleniyor.
“Ölüm Uykudaydı” yarın Diyarbakır Kültür Sarayı’nda sergileniyor. Oyun, Diyarbakır’da sergilendikten sonra bölge illerde turneye çıkacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)




Evrensel'i Takip Et