24 Mayıs 2010 00:00

Çiğli’de işyeri temsilcileri bir araya geldi

ÇİĞLİ Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde sendikalı işyerlerinin işyeri temsilcileri bir araya geldi.

Paylaş

ÇİĞLİ Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde sendikalı işyerlerinin işyeri temsilcileri bir araya geldi.
Bir grup TEKEL işçisinin çağrısıyla yapılan toplantıya, Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Totomak ve ZF Lenförder’in temsilcileri, Tek Gıda-İş’in örgütlü olduğu Aliance One ve Billur Tuz’un işyeri temsilcileri, Genel-İş’in örgütlü olduğu Kafe San işyeri temsilcileri ile Çiğli Telekom’da çalışan Haber-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özden katıldı.
Aynı bölgede olmalarına rağmen, birbirlerinden habersiz olduklarını belirten temsilciler, 26 Mayıs grevi ve ortak mücadelenin olanaklarını tartıştılar.
MADEN İŞÇİLERİ İÇİN SİYAH KURDELE
Toplantıda konuşan TEKEL işçisi Ruşen Turan, TEKEL işçileri olarak verdikleri mücadelede işçiler ve sendikalar olarak birlik olunduğunda sendika, işyeri ayrımı ve her türlü yapay ayrımın ortadan kalkmasının mümkün olduğunu ve ancak o zaman güçlü olunduğunu gördüklerini ifade etti. “Bunu ne yazık ki işçilik hayatımızın son zamanlarına kadar bu kadar güçlü yaşayarak hissedemedik. Yıllardır Çiğli’de yaşıyoruz. Organize sanayiinin biraz ilerisinde Balatçık TEKEL’de çalıştık. Organizedeki işçilerin örgütsüzlüğüne karşı patronların örgütlü davrandıklarını biliyoruz. Bunun için organizedeki az da olsa örgütlü işyerini bir araya getirerek, bir güç oluşturalım düşüncesiyle bu toplantıyı organize ettik” dedi.
TEKEL işçisi Nadiye, “Biz örgütlü bir mücadele verdik ve bu Türkiye’de ses getirdi. Sendikalar bir araya geldi. Grev kararı aldı. Bu örgütlü mücadele bizimle sınırlı kalmasın istiyoruz” derken, Billur Tuz İşyeri Temsilcisi Resül İncidelen de işyerlerindeki sorunları anlatarak, işverenin TİS’e uymaması karşısında sendikanın sessiz kaldığını ifade etti.
‘İŞYERİ TEMSİLCİLERİ OLARAK YARDIMLAŞALIM’
ZF Lenförder İşyeri Baştemsilcisi Şinası Atıcı, “Sorunlarımız, taleplerimiz ve kaderimiz aynı olduğuna göre bu toplantıda önemli şeyler konuşuyoruz. 6 yıldır sendikalıyız. Billur Tuz’la aynı sokaktayız. Orada sendika olduğunu bilmiyordum, bu eksikliktir” dedi. TEKEL işçilerinin eylemlerinin işçilere ve sendikalara önemli mesajlar verdiğini, kendilerinin de bu mücadeleyi işyerindeki arkadaşlarına yayarak deneyim kazandırmaya çalıştıklarını belirten Atıcı, “Konfederasyonların 26 Mayıs kararını almasıyla birlikte tabanımızı hazır tutmak için çalışmalar yaptık. Ama bugün hep beraber imza altına aldıkları 26 Mayıs kararının taleplerinde ne değişti diye konfederasyonlara sormak gerekir” dedi. Atıcı, maden işçilerinin taşeronlaştırmanın kurbanı olduğunu söyleyerek, işyerlerinde siyah kurdele takma eylemi önerdi.
TOTOMAK İşyeri Baştemsilcisi Cengiz Koral da Çiğli Organize’de patronların işveren örgütleri ve derneklerinin bulunduğunu, her ay düzenli toplanarak organize genelinde uygulamaya sokacakları zorunlu mesaileri, ücretleri, mesai ücreti verip vermemeyi ve daha birçok konuyu birlikte kararlaştırdıklarını ifade ederek, “Bizler de en azından başta örgütlü işyerleri olarak düzenli olarak bir araya gelip sorunlarımızı birlikte tartışalım. TEKEL direnişi mücadelede ve sendikalarda bir dönüşüm başlattı, 26 Mayıs’ta iş bırakacak işyerleri organizede birlikte bir yürüyüş gerçekleştirerek, örgütsüz işçilere sanayide örgütlülüğün de olduğunu gösterelim” dedi.
“Her alanda birlikte olmalıyız. İşyerlerinde işçileri dinci, solcu, komünist diye bölmek istiyorlar ama kimseye farklı ücret vermiyorlar; demek ki, işyerlerimizde ve bölgemizde sendika ayrımı yapmadan birleşmeliyiz” diyen TOTOMAK İşyeri Temsilcisi Mehmet Elmas, temsilciler olarak tartışılan sorunları şube yönetimlerine taşıyarak birliği güçlendirme çağrısı yaptı. Aliance One Tütün İşyeri Baştemsilcisi İbrahim Bircan da TEKEL işçilerinin direnişinin işçi sınıfı adına bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, “Çiğli’ye de yansıması oluyor” dedi. Tek Gıda-İş genel başkanının direnişe sahiplenmesinin olumlu olduğunu dile getiren Bircan, “Her sendika aynı değil, hatta aynı şubede örgütlü her işyeri de aynı değil. Bizim işyeriyle Billur Tuz aynı sendikanın farklı şubelerinde örgütlü ama bizim işyerimizde kazanımlarımız daha iyi. Kokart eylemi önerisine katılıyorum” dedi.
‘ÖRGÜTLÜYKEN ÖRGÜTSÜZLÜĞÜ YAŞIYORUZ’
Kafesan İşyeri Baştemsilcisi Ayhan Tural da, “Örgütlü işyerleriyiz, birbirimizden habersiziz, aslında örgütlü örgütsüzlüğü yaşıyoruz” diyerek, TEKEL işçilerinin tabanda birleşince kendi sendikasını tabandan iteleyerek harekete geçirdiğini hatırlattı. Özel sektörde örgütlü sendikaları önemsemeleri gerektiğini ifade eden Tural, “Kamuda örgütlü sendikalar mücadeleci sendikacılıktan uzak. Özel sektörde ise örgütlülük çok zayıf. Bunun için dayanışmaya ve birlikte mücadeleye önem vermeliyiz” dedi. Maden işçileri için kokart ve basın açıklamaları yapmanın iyi olacağını vurgulayan Tural, “26 Mayıs’ta eyleme Çiğli’deki örgütlü örgütsüz bütün işçileri katmak için çalışalım” dedi.
ÖRGÜTSÜZ İŞÇİLER DE KATILDI
Çiğli Telekom’da çalışan Haber-Sen Yöneticisi Hüseyin Özden de şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri olarak örgütlü oldukları işyerlerini gezerek 26 Mayıs’ta greve çıkmaya hazırlandıklarını dile getirdi. “26 Mayıs’ta iş bırakarak önce Çiğli’de bir araya gelip sonra merkezi eylem olacaksa katılmak iyi olur düşüncesindeyim. 26 Mayıs öncesi maden işçilerinin ölümü ve taşeron sistemine karşı bir basın açıklaması yapabiliriz” dedi.
Örgütsüz işyerlerinden Schnaider Elektrik’ten bir işçi, 26 Mayıs grevinin taleplerinin aynı zamanda örgütsüz işçilerin talepleri olduğunu belirterek, “Sendikaların kararlı durmaları durumunda biz de işyerlerimizde katılım için çalışırız. Sendikalar örgütsüz işyerlerine yönelmeli. Yapılabilirse sendikalar organizeye danışma merkezleri gibi merkezler açmalı” dedi. GIMAS’tan katılan bir işçi de, “Sendikalar çalışma yaparsa biz de işyerimizde çalışmayı destekleriz. Çalışma koşullarımız her geçen gün zorlaşıyor. Maden işçileri için basın açıklaması yapılırsa biz de katılırız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Yeter ki Türk-İş karar alsın’

SONRAKİ HABER

Hey Tekstil’de işçinin sabrı taşınca...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa