24 Mayıs 2010 01:00

100 umut tek karşılık


Meslek edindirme kurslarında 2009 yılında patlama yaşandı, krizde işsiz kalan kursa koştu. Kursiyer sayısı, İşKur, özel meslek kursları ve diğer kurumların yanı sıra 5 büyükşehir belediyesinin verdiği eğitimlerle 2 milyon kişiye ulaştı. İşKur’un iş garantisi verebildiği kişi sayısı ise 22 binde kaldı. Yani 100 kişi kursa gitti sadece 1’i iş bulabildi. Mesleki kurslar işsizler için yalancı bir umut olurken, mesleki kurslara kaynak aktaran işsizlik sigortası adeta yağmalandı.
Sadece İşKur kurslarına 2009’da yeni meslek edinmek için başvuranların sayısı 2008’e göre yüzde 500 arttı. 31 bin 927 olan başvuru sayısı bir yılda 181 bin 900’e çıktı. 2004’te ise bu rakam sadece 1.641 kişiydi.
İşKur, halk eğitim merkezleri, belediyeler ve özel dershanelerin verilerinden yararlanılarak yapılan araştırmaya göre 2008 ve 2009’da yaşanan patlamada kriz etkili olurken, işsizlik sigortasında biriken paraların bir kısmının kurslar aracılığı ile kursiyerlere harcanması ilgiyi zirveye taşıdı. Kursiyerlere günlük 15 lira teşvik verildi. Kurslara öncülük eden İşKur, 2009’da mesleki eğitim için bütçesinden 500 milyon liraya yakın para ayırdı. Devletin meslek edindirmeye yönelik harcadığı 1 yıllık kaynak da 1 milyar 500 bin liraya ulaştı. Kendi çabasıyla bütçesinden pay ayıranların meslek kurslarına harcadığı 1 yıllık rakam 2 milyar lirayı buluyor. Böylece ekonomik krizde yeni meslek arayışı için yapılan son 1 yıllık harcama 3.5 milyar liraya ulaştı.
4’TE 1’İ ÜNİVERSİTELİ
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) “İşsiz Kursta” araştırmasına göre ekonomik krizde işini kaybedenler yeni meslek edinmek için kursların kapılarını aşındırıyor. Bugüne kadar çalışma hayatı içinde yer almayan kişilerin de kurslara yoğun ilgi gösterdiği gözlendi. 300’e yakın branşta eğitim veren kurumlarda en çok tercih edilen mesleki eğitim ise bilgisayar ve bilgisayara bağlı meslekler olarak dikkat çekti. Kursların diğer gözde meslekleri ise emlak danışmanlığı, emlak broker’lığı, bankacılık, pazarlama, satış yönetimi, cilt bakımı, kuaförlük, aşçılık, cam mamül imalatçısı ve elektrik panosu montörü gibi meslekler oldu. Kursiyerlerin yüzde 25’ini üniversite mezunları oluşturdu.
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, verilere ilişkin değerlendirmesinde 2 yıllık sürede yeni bir meslek edinmek için kursların kapısını çalanların sayınının azımsanmayacak ölçüde arttığına dikkat çekti. Kişilerin yeni meslek kurslarına bu denli ilgi göstermesinin krizin boyutlarını da net olarak ortaya serdiğine değinen Arıkan, bu tür kursların yeterli çözümler üretmediğini söyledi.
İŞÇİNİN FONU BOŞALTILIYOR
Arıkan, İşsizlik sigortası fonundan mesleki eğitime önemli bir kaynak ayrılmasına rağmen sonuca bakıldığında hedefe ulaşılamadığının görüldüğünü kaydederek şunları söyledi: “Bu yolla sağlıklı eğitimler verilmeyebiliyor. Harcanan para işçinin parasıdır. Eğitime evet, ama işsizlik sigortasının içi boşaltılmasın. Kurs adı altında işsizlik sigortasından çıkan paralar belediyelerin farklı ihtiyaçlarını karşılamaya yarıyor. 2006 yılında işsizlik sigortası fon giderleri 1 milyar 115 milyon lira iken, bu rakam 2009 yılında 9 milyar 223 milyon liraya ulaşıyor. Sadece son bir yılda bu rakamın 500 milyon lirasını bu tür kurslar için yapılan ödemeler oluşturuyor. Devletin desteklediği kurslarda kursiyerlerin aldıkları mesleki eğitimler kurs sürelerinin 3-4 ayla sınırlı olması nedeniyle hiçbir fayda sağlamayabiliyor. Yani yeni bir meslek edinmek için devletin düzenlediği kurslara başvuranlar daha çok hayal kırıklığı yaşıyor.”
(İstanbul/EVRENSEL)



PARASIZ KURSLARA İLGİ YOĞUN
*Her ne kadar İşKur bünyesinde kursiyerlere para verilse de para almadan yeni bir meslek edinmek için kursların kapılarını çalan da azımsanmayacak ölçüde çok. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya büyükşehir belediyeleri tarafından düzenlenen meslek edindirme kurslarına ve halk eğitim merkezlerine meslek edinmek için başvuranların sayısı 2009’da 100 bin civarında görünüyor.
*Mesleki yeterlilikle ilgili çalışmalarda, teşvik kalemi içinde yapılan harcamalarda işsizleri eğitmek için açılan kurs yerlerine ödenen kiralar, açılan kurslara ilişkin verilecek eğitim için gerekli olan araç gereç materyallerinin temini, söz konusu kurslarda eğitmenlik görevinde bulunanlara ödenen maaşlar ile belediye ve diğer aracılara yapılan ödemeler yer aldı.
*Ekonomik kriz ile birlikte yeni meslek edinmek isteyenlerin kapılarını çaldığı bir diğer adres ise Türkiye’de sayıları 2 bin 274’ü bulan meslek edindirme kursları oldu. Yaklaşık 200 ayrı branşta eğitim veren özel meslek kurslarının 375’i özel güvenlik elemanı yetiştiren kurslardan oluşuyor. 1899 özel meslek kursları ise çeşitli branşlarda eğitim veriyor.
*Özel Güvenlik eğitiminde de patlama oldu. Özel güvenlik kurslarında silahlı, silahsız ve yenileme olmak üzere üç ayrı tipte eğitim veriliyor. Özel güvenlik kurslarında da durum farklı değil. Bakanlığa bağlı açılan özel güvenlik kurslarında İstanbul 112 kurs sayısı ile diğer illere açık ara fark atıyor.

Evrensel'i Takip Et