24 Mayıs 2010 01:00

Yükselen sınıf mücadelesi ve hukukun işlevi


26 MAYIS genel grevi öncesinde Çağdaş Avukatlar Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi tarafından, “Yükselen Sınıf Mücadelesi ve Hukukun İşlevi” isimli bir panel yapıldı.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’nde önceki gün yapılan panele, Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek ve ÇHD İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Göbekçin katıldı. Avukat Mehmet Sami Akdöl’ün yürüttüğü panelde, sınıf hareketinin dünü, bugünü ve 26 Mayıs grevinin örülebilmesinin önemi konuşuldu.
Mehmet Akdöl panelin açılışını, “Sınıf hareketi yükseliyor. Farkında mıyız? Peki bu yükselişi nasıl kendi haklarımız için yarar sağlayabilecek bir hale evriltebiliriz” soruları ile yaptı.
Özgür Müftüoğlu, Türkiye’de yasaların önemli ölçüde sınıf mücadelesini belirlediğini, ancak doğru işleyişin, sınıf mücadelesinin yasaları belirlemesi olduğunu belirtti. Müftüoğlu, Türkiye’de her zaman mücadelenin önünün çeşitli sınırlarla tıkanmak istendiğini, yasal düzenlemelerin merkeziyetçi bir örgütlenme yapısını getirdiğini dile getirdi. 4688 sayılı Kamu Çalışanları Yasası’nın da aynı anlayışta olduğunu belirten Müftüoğlu, mücadelenin iktidardaki siyasi partiye karşı değil, onun arkasındaki sermaye sınıfı ile yapılması gerektiğini belirtti. Örgütlenmede karşılaştıkları sorunları anlatan Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek ise “Bir işyerinde örgütlenmek, ortalama 1 ya da 3 yıl sürüyor. İşçi arkadaşların biraz daha sabırlı ve dirayetli tutum aldığı yerlerde başarıya da ulaşıyoruz. Birinci görevimiz, örgütsüz işçileri örgütlemek. 26 Mayıs’ta bir genel grevi, başta büyük sermayedarların işyerlerinde öremezsek başarıya ulaşamayız” dedi.
ÇHD İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Göbekçin de, pek çok şey gibi hukukun da içinde bulunduğu sınıfsal yapıdan etkilendiğini dile getirerek, hukukun sınıf mücadelesindeki işlevini çeşitli örneklerle açıkladı. “İşçi yasal olarak, sigorta hakkı olduğunu biliyor, ancak uygulamayı görünce doğal olarak ‘Bu hukuk kimin hukuku’ diye soruyor. En temel yasalar, tamamen sermayenin yeniden üretimini garanti altına almış yasalardır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et