24 Mayıs 2010 00:00

TREN YOLU ÇİLE YOLU

MAYIS ayından sonra deneme seferlerine başlanması planlanan Aliağa ile Menderes arasındaki 80 kilometrelik demiryolu hattının metro standartlarına ...

Paylaş

MAYIS ayından sonra deneme seferlerine başlanması planlanan Aliağa ile Menderes arasındaki 80 kilometrelik demiryolu hattının metro standartlarına yükseltilmesi projesinin İzmir’de trafik sorununu büyük ölçüde rahatlatması planlanıyor. Fakat bu çalışmalar esnasında nedense hiç Çiğli halkı hiç düşünülmüyor. İlçenin ortasında yapılan çevre yolu zaten Çiğli’yi ikiye bölmüşken bir de şimdi Küçük Çiğli hemzemin geçidinin yayaya ve trafiğe kapanmasıyla burada oturan insanlar ana yola geçmek için bin bir zorlukla karşılaşıyor. Mahallenin tam ortasından bölünmesi, cem evinin caminin futbol sahasının bir yanda kalması, okulun pazar yerinin kahvenin bir yanda kalması yıllar önce yayınlanan propaganda filmini hatırlatıyor.
ÇİN SEDDİ GİBİ
Büyükşehir Belediyesinin ulaşım için yaptığı her hamlede Çiğli halkı için ulaşım biraz daha zorlaşıyor. İlçe merkezinin ortasından geçirilen çevre yolunun ortasındaki teller adeta Çin Seddi misali karşıdan karşıya geçmeyi neredeyse imkânsız hale getiriyor. Hız kontrolünün yapılmaması ve üst geçişlerin sonradan yapılması yüzünden daha şimdiden on yedi vatandaş trafik kazasından yaşamını yitirdi. Büyük gürültü ile açılan asansörlü üst geçişler yetersiz olduğu gibi bazı semtlerde yapılmayarak engelli vatandaşların, Pazar giden kadınları yeterince mağdur ediyor. Bunlar yetmezmiş gibi bir de geçidin kapanması burada yaşayan halkın büyük tepkisine neden oluyor. Kendi aralarında topladıkları imzaları yetkililere vermeye hazırlanan k.çiğli esnafı ve halkı bir sonuç alınmaması sonucunda eylem yapmaya karar verdiler.
Erhan Durmuş (işçi}: Demiryolunu hiç bir şey söylemeden kapattılar, bir mahalleyi ikiye ayırdılar resmen, şimdilik insanlar duvarın yanında geçiyor tren seferleri başlayınca ne olacak, insanlar çok duyarsız tepki vermiyor.
Öncü Aka (Kahveci): Esnaf olarak imza kampanyası başlattık. Buranın kapalı olması her yönden sıkıntı, esnaf yakında kepenk kapatır, burada bir bakkalın kapanması yeni bir işsizlik demektir. Sadece bu mahallenin girişini kapattılar. Balatçık geçişte araç muayene istasyonu var orayı kapatmaya güçleri yetemedi. Burası CHP’nin kalesi. İzmir’de en çok oy buradan çıkıyor ama buraya bir çivi bile çakılmadı. Avrupa duvarları kaldırıyor bizimkiler duvar örüyor. Karşıyaka eylem yapıyor belediye bastırıyor metro aşağı iniyor; Çiğli’ye gelince susun diyorlar.
Yılmaz Baykuş (mahalleli): Cem evi, sosyal tesisler karşı tarafta kaldı, bir insan bu duvarları geçip karşıdaki kahveye, bakkala gelmez. Karşı taraftaki akrabalarına nasıl gidecek, zaten buradaki insanları işe almıyorlar bütün oylar buradan çıkıyor ama belediyede üç işçi bile çalışmıyor bu mahallede.
Doğan Kurban (kahveci): Tamamen sosyal hayattan bi haber yapılmış bir proje. Burada yaşayan esnafı, halkı hiç hesaba katmamışlar. Toplu hareket edip sesimizi duyurmaya çalışacağız, kalıcı gerçek bir çözümü dayatacağız
Songül Can Tekin (esnaf): Yaklaşık bir haftadır bu geçişi kapattılar, zaten buranın insanında bir sürü dert var sıkıntımız yokmuş gibi bir de yolumuzu kapatıyorlar. Büyükşehir Belediyesi kendini kanıtlamak için bir şey yapıyor metroyu her yerde alttan geçiriyor ama buraya geldi mi üstten geçiyor ötekileştiriyor. Burası kapandığında kimse gelip sıkıntılarımızı dilemedi ama seçim gelince yanımızdan ayrılmıyorlar aslında sorun bizde buraları hep unutuyoruz sandık gelince hep aynı şeyi yapıyoruz. (İzmir/EVRENSEL)
Cihan İşçi
ÖNCEKİ HABER

Hayvanların Karasu ile savaşı!

SONRAKİ HABER

‘Çocuk edebiyatı önemsenmeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...