24 Mayıs 2010 00:00

Hayvanların Karasu ile savaşı!

ERZİNCAN’da mayıs ayı ile birlikte meraya gitmek için yola çıkan yüzlerce büyükbaş hayvan, Karasu nehrinin azgın sularında tutunabilmek için büyük mücadele veriyor.

Paylaş

ERZİNCAN’da mayıs ayı ile birlikte meraya gitmek için yola çıkan yüzlerce büyükbaş hayvan, Karasu nehrinin azgın sularında tutunabilmek için büyük mücadele veriyor.
Hayvanlar köyün merasına gidebilmek için 200 metre genişliğinde ve yer yer derinliği 3 metreyi bulan nehirden, günde iki defa karşıya geçiyor. Yılda 15-20 hayvanı Karasu Nehri’ne kurban veren köylüler, bu çilenin bitmesi için yetkililerden köprü istedi.
Erzincan’ın Üzümlü ilçesine bağlı ve kent merkezine 22 kilometre uzaklıkta bulunan Altınbaşak beldesinin Büyük Kadağan mahallesinde, Mayıs ayı ile birlikte meraya gitme çilesi her yıl olduğu gibi bu yıl da başladı. Köy merasının Karasu Nehri’nin diğer tarafında olması sebebiyle yüzlerce büyükbaş hayvan, nehrin azgın suları ile mücadele ediyor. Köylüler, her gün 2 defa 3 çoban nezaretinde, geçim kaynağı olan hayvanlarını Karasu Nehri’nin azgın sularına bırakarak meraya gitmelerini endişeli gözlerle izliyor.
Doğduğundan beri bu çileye tanıklık ettiğini belirten Büyük Kadağan Mahallesi Muhtarı Ahmet Taşpolat (50), çilelerinin Mayıs ayı ile başlayarak Kasım ayının sonuna kadar devam ettiğini belirtti. 450 nüfuslu Büyük Kadağan mahallesinde yaklaşık 850 büyükbaş hayvan bulunduğunu ve köylülerin geçim kaynağının hayvancılık olduğunu ifade eden Muhtar Taşpolat, “Her yıl Mayıs ayı ile birlikte hayvanlarımızı Karasu Nehri’nin karşısında bulunan meraya göndermek için bu yolu kullanıyoruz. Hayvanlarımız büyük bir risk içerisinde azgın sularda mücadele ederek meraya gidip geliyor. Bu çilenin sona ermesi için yıllardır köprü yapımı için mücadele verdik ama bir sonuç elde edemedik. Her yıl ortalama 15 ila 20 hayvanımız boğularak telef oluyor. Bu bölgeye köprü yapılmasını istiyoruz. Bu çileye son verilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Bu arada, her gün sabah saat 07.00’de yola çıkan yüzlerce hayvan Karasu Nehri’nin azgın sularından karşıya geçtikten sonra mera alanına ulaşıyor. Merada otlayan yüzlerce hayvan, akşam 17.00 olduğunda ise tekrar nehrin azgın sularında mücadele ederek ahırlara yöneliyor. (Erzincan/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

TREN YOLU ÇİLE YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...