27 Mayıs 2010 00:00

Adalet, eşitlik ve demokrasi istiyoruz

Dün ülkenin dört bir tarafında işçi ve emekçiler insanca çalışma koşulları için taşeronlaştırma, özelleştirme, güvencesiz çalıştırılma...

Paylaş

Dün ülkenin dört bir tarafında işçi ve emekçiler insanca çalışma koşulları için taşeronlaştırma, özelleştirme, güvencesiz çalıştırılma ve işçi ve emekçiler üzerindeki baskı politikalarına karşı eylemdeydi. Bölge illerinde binlerce işçi ve emekçinin katıldığı iş bırakma eyleminde ülkenin dört bir tarafında dillendirilen taleplerin yanı sıra operasyonların durdurulması, barış için uygun koşulların hazırlanması ve demokratik bir anayasa için adım atılması talep edildi.
KESK’in yoğun katıldığı eylemlerde Zonguldak’ta yaşamını yitiren maden işçileri anılarak, iş cinayetlerinin sorumlusunun hükümet olduğu dile getirildi.
ŞIRNAK
Şırnak’ın Silopi İlçesi’nde KESK üyeleri iş bırakarak Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada ‘Bijî biratiya gelan’ ve ‘Toplu görüşme değil toplu görüşme ve grev hakkı’ sloganları atıldı.
ŞANLIURFA
Ali Şelli Parkı’nda bir araya gelen binin üzerinde KESK üyesi, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne kadar yürüdü.
MARDİN
Mardin’de yapılan açıklamada, ‘Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız’, ‘Sürgün, baskı ve sömürüye hayır’ sloganları atıldı. Kitle adına açıklama yapan Eğitim Sen Mardin Şube Başkanı Doğan Anğay, başta 4-c olmak üzere güvencesiz ve kuralsız çalışmaya karşı olduklarını belirterek, çalışma hayatını düzenleyen yasalara ihtiyaç olduğunu söyledi. Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de basın açıklaması yapıldı. Derik ilçesinde ise Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan eyleme, Eğitim Sen, Tüm-Bel Sen, Belediye-İş ve SES üyeleri katıldı.
BATMAN
Batman’da KESK ve DİSK bileşenleri tarafından 4 koldan yürüyüş yapıldı. Diyarbakır Caddesi, Gülistan ve SSK Caddesi’nde oluşturulan yürüyüş kollunda, Muğla’da yaşamını yitiren Şerzan Kurt’un fotoğrafının bulunduğu ‘Şerzan Yoldaş Ölümsüzdür’, ‘Özgür eşitlikçi, demokratik bir Ülkede, Güvenli gelecek insanca yaşam için grevdeyiz’ pankartları açıldı. AĞRI
Ağrın’nın Patnos ve Doğubeyazıt KESK’e bağlı yüzlerce emekçi iş bıraktı. Emekçiler, davul zurna eşliğinde halaylar çekerek, taleplerini haykırdı.
MUŞ
Muş’un Varto ilçesinde yüzlerce emekçi, Varto Belediye İş Hanı önünde bir araya gelerek bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. KESK ve DİSK üyelerinin iş bırakma eylemine BDP yöneticileri de destek sundu. HAKKARİ
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde KESK ve DİSK öncülüğünde yapılan bir günlük greve yoğun katılım sağlandı. Üç ayrı koldan Yüksekova eski Devlet Hastanesi önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüyen emekçilere, Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin ve BDP iİlçe yöneticileri de destek verdi.
MALATYA
KESK’in çağrısıyla Milli Egemenlik Caddesi’nde bir araya gelen emekçiler sloganlarla eski belediye binasına yürüdüler. TEKEL işçileri de eyleme katıldı. Belediye önünde TEKEL işçileri adına Mehmet Emin Akbaş bir konuşma yaptı. Akbaş konuşmada konfederasyonların grev kararından vazgeçerek emek mücadelesine karşı tarihi bir suç işlediklerini ifade etti. KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Cengiz Karabay da bir konuşma yaptı. Eylemde Türk-İş yönetimini eleştiren sloganlar atıldı.
KARS
İş bırakma eylemi Kars’ta da sadece KESK’in katılımı ile gerçekleştirildi. İş bırakma eylemine en çok katılım ise Kağızman ve Susuz İlçelerinde oldu.
VAN
Van’da KESK, DİSK, KAMU-SEN, parti ve birçok demokratik kitle örgütünün katılımıyla iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. Zonguldak’ta hayatını kaybeden işçiler, Muğla’da yaşamını yitiren Şerzan Kurt ve Özalp’ta patlama sonucu ölen çocukların anıldığı yürüyüş için Mavi Plaza önünde bir araya gelen emekçiler, Sanat Sokağı’na yürüdüler. Yaklaşık beş bin kişinin katıldığı yürüyüşte ‘‘İş ekmek yoksa barış da yok’, ‘Savaşa değil emekçiye bütçe’, ‘Çocuklara uzanan eller kırılsın’’ sloganları atıldı. Van’ın Erciş ilçesinde de KESK’e bağlı sendikaların üyeleri bir günlük iş bıraktı.
ELAZIĞ
Elazığ’da KESK üyesi emekçiler Hürriyet Caddesi’nde bulunan KESK binasından Postane Meydanı’na kadar yürüdüler. Burada emekçiler davul zurna eşliğinde halay çektiler.
ADIYAMAN
Adıyaman’da 26 Mayıs grevine eğitim emekçilerinin katılımı yüksek oldu. Eğitim Sen Adıyaman Şube binası önünde toplanan emekçiler kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. KESK Adıyaman Şubeler Platformu’na üye kamu emekçileri “Kader değil Cinayet, Maden işçilerinin ölümünün sorumlusu taşeron sistemidir” yazılı pankart taşıdılar. Adıyaman Demokrasi Parkı’na kadar yürüyüş yapıldı. Eylemde sık sık Türk-İş başta olmak üzere eyleme destek vermeyen işçi ve memur konfederasyonları yöneticilerini istifaya çağıran sloganlar atıldı. Eyleme TEKEL işçileri Tek-Gıda İş sendikası ile birlikte kitlesel olarak katıldı. (HABER MERKEZİ)


ÖNCEKİ HABER

İş cinayetlerine ‘kader’ denmeyen bir ülke için

SONRAKİ HABER

MADEN OCAĞINDA GÖÇÜK: 1 İŞÇİ ÖLDÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...