27 Mayıs 2010 00:00

TEKEL’in sesi var

KEMAL Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı ile DİSK Bank-Sen tarafından gerçekleştiren “TEKEL’in sesi var”...

Paylaş

KEMAL Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı ile DİSK Bank-Sen tarafından gerçekleştiren “TEKEL’in sesi var” sergisi önceki gün DİSK Genel Merkezi’nde açıldı. TEKEL direnişi ve 1 Mayıs fotoğraf ve karikatürlerinin bulunduğu sergiye çeşitli sendikacıların yanı sıra Yılmaz Onay ve Bilgesu Erenus da katıldı.
Zonguldak Karadon’da Göçük altında kalan 30 Maden işçisi için Masalın Aslı Müzik Grubu’nun seslendirdiği bir ağıt ile açılan sergide bugünden itibaren dün ülke genelinde yapılan iş bırakma eylemlerinden kareler de yer alacak.
KENDİMİ SAHİPSİZ, KARANLIKTA HİSSETTİM
“TEKEL işçileri işçi sınıfının simgesi ve bayrağıdır” diyerek sözlerine başlayan Özerk Sanat Konseyi’nden Yılmaz Onay. “Kendimi sahipsiz hissediyordum. Karanlıkta boğulduğumu hissediyordum. Direniş sayesinde kendime geldim” diyen Onay, önümüzdeki 1 Mayıs’a kadar direniş sürerse, işçiler dayanabilirlerse, kortejin başına geçmelerini istediğini söyledi.
DİSK, Bank-Sen Genel Başkanı Önder Atay ile Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sabahat Türkler bu sergiyle TEKEL işçilerinin yanında olduklarının mesajını vermek istediklerini, bunun yanı sıra DİSK olarak bu tür etkinlikleri çoğaltmak ve yoğunlaştırmak istediklerini söylediler.
DİSK Eski Yönetim Kurulu Üyelerinden Maden-İş Üyesi Celal Yalçınkaya mücadele arkadaşı Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı (KETEV) adına bir konuşma yaparak DİSK’in eski mücadele yöntemlerini anlattı ve TEKEL işçilerinin mücadelesini taktir ettiğini söyledi.
HEPİMİZ GÖÇEN OCAĞIN ALTINDAYIZ
Tiyatrocu Bilgesu Erenus ise “Sürekli göçen ocağın altındayız hepimiz, Denizli, Zonguldak ve önceleri ..1980’den bu yana 30 yıldır yeraltındayız ve kurtarılmayı bekliyoruz. Nasıl, ne zaman çıkacağız? Çıkabilecek miyiz?” sözleriyle başladığı konuşmasında, sığınılan kurum ve kuruluşların gerekeni yapmadığını belirtti. “Kendinizi yeniden doğurmak zorundasınız, bütün ebeler sobelendi” diyen Erenus Türk-İş’in burjuvaziden medet ummaktan vazgeçmediğine işaret etti.
DİSK ‘in 1980 öncesi Genel sekreterlerinden ve T.Maden-İş Sendikası Genel Başkanlarından Mehmet Karaca 15-16 Haziran’ları, DGM Direnişlerini, 1 Mayıs’ların ilk yığınsal kutlamalarını anlatarak Türkiye İşçi Sınıfının bu mücadelelerden geçerek geldiğini, TEKEL direnişinin sırtını devlete dayayan geleneksel sendikacılık anlayışını yıktığını söyledi.
PARALI ÜNİVERSİTEDE ÜCRETSİZ SENDİKA EĞİTİMİ
Bilgi Üniversitesi’nden atılan İşçilerden Kadir Karabulak, yaşadıkları baskıları ve üniversite içindeki çalışmalarını anlattı. Oturma eyleminde olduklarını belirten Karabulak, Üniversitenin yanında bir çadır kurarak bir sendika fakültesi kurduklarını, paralı olan Bilgi Üniversitesi’ne karşı sendika üniversitesinin herkese açık ve parasız eğitim yaptığını anlattı. Her hafta salı günü bu çadırda ders olacağını söyledi ve herkesi davet etti.
SANATÇILAR TEKEL’İN YANINDA
Redfotoğraf’tan Özcan Yaman bu gibi sanat eylemlerine redfotoğraf olarak hazır olduklarını ve sendikalarla iş yapmak istediklerini ama sendikaların şimdiye kadar hiçbir talepte bulunmadıklarını hatırlattı. 26 Mayıs’ta çektikleri fotoğrafları da sergide yayınlayacaklarını belirten Yaman her zaman TEKEL işçilerinin yanında yer alacaklarını ifade etti.
Serginin sunumunu yapan Homur dergisinden karikatürist Canol Kocagöz de her zaman işçi ve emekçilerden yana olduklarını, mizahlarının da bu yolda olduğunu, kalıcı olan ses, müzik, fotoğraf, sanat ve mücadeledir dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)


ÖNCEKİ HABER

Siz hiç aç kaldınız mı?

SONRAKİ HABER

Franz Kafka’ya Mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...