31 Mayıs 2010 00:00

SEÇiMLER SONA ERDi MÜCADELE SÜRÜYOR

MADEN-İŞ Ege Bölge Şubesi 9. Genel Kurul delege seçimleri cumartesi gece geç saatlere kadar süren sayımlardan sonra tamamlandı.

Paylaş

MADEN-İŞ Ege Bölge Şubesi 9. Genel Kurul delege seçimleri cumartesi gece geç saatlere kadar süren sayımlardan sonra tamamlandı.
Seçim sonuçlarına göre mevcut sendika yönetimin listesi delege seçimini kazanmış durumda. Mevcut yönetimin özel madenlerden gelen oyla seçimi kazandığı gözlenirken kamuya ait ELİ’deyse muhalefet 900 oy alırken sendika yönetimim blok oylarda 600’de kaldı. Çarşaf listeden gelen oylarla muhalefet listesinden delegelerin 1000’in üzerinde oy aldığı söyleniyor.
Öte yandan gazetemiz muhabiri, İmbat ve Soma Kömürleri AŞ’de yapılan seçimleri izlemesi madenlere alınmayarak engellendi. Daha önce görüştüğümüz maden idarecileri seçim sürecine müdahale etmediklerini seçim günüde madenlere gazetemizi davet edip seçimi takip edebileceğimizi söylemişlerdi.
SEÇİM TÜZÜĞÜ İHLAL EDİLDİ İDDİASI
Sabah ilk olarak gittiğimiz özel maden şirketi İmbat AŞ kapısında bekleyen muhalif delege adayları oldu. Muhalefet grubundan işçiler, çok sayıda yönetim delegesi ve adamları olduğunu ama muhaliflerdense sadece bir kişinin gözlemci olarak içeri alındığını belirtiler. Burada gazetemize açıklama yapan muhalefet grubundan delege adayı Selçuk Metin sendika seçim tüzüğünün ihlal edildiğini belirterek sandık bölgesinin 20 metre yakınında delege adaylarının olması gerekirken, özel maden ve sendika yönetiminin belirlemiş oldu seçim kurulunu bunu engellediğini söyledi. Bürokratik sendikacılıkla mücadele edeceklerini söyleyen Metin, çalışan işçilerden aldıkları bilgilere göre işçiler üzerinde amirler ve sendika yöneticileri tarafından baskı oluşturulduğunu söyledi.
AÇIK OY KULLANILDI
Aynı sorunların yaşandığı Soma Kömürleri AŞ’de gece vardiyasında çalışıp sabah çıkan işçilere sendika yönetiminin hazırlamış olduğu oy pusulaları dağıtıldı. Pusulaların işçiler sandık bölgesine gitmeden amirlerin kontrolünde sendika yöneticileri tarafından dağıtıldığı söyleyen muhalefet delegesi Tufan Günay, herhangi bir paravanın olmadığını, açık oy kullandığını ve ancak buna müdahale edildikten sonra saat 10.00’da paravanlarda oy kullanımın yapıldığını söyledi. Kamu madeni olan ELİ’nin seçimleri ise ELİ Müessese Müdürlüğü binasında yapıldı. 1800 işçinin 1650’sinin katıldığı seçimlerde sandık kurulu başkanı tarafından verilmesi gereken mühürlü zarflar yönetim yanlısı delegeler tarafından müdürlük bahçesinde dağıtıldı. Bu durumun seçim tüzüğüne aykırı olduğu söyleyen işçiler tepki gösterdiler. Sendikanın Baştemsilcisi Mustafa Arcıoğlu, bu şekilde zarfların dağıtılmasını savunarak bu durumun tüzüğe aykırı olmadığını söyledi.
İŞÇİLER ALKIŞLARLA TOPLANDI
Görüştüğümüz işçilerden Özcan Önder, işçilerin hür iradelerin engellediğini söyledi. “Tüzük böyle diyorlar ama bizim tüzüğümüzde işyerlerinin satılması var mıydı?” diyen Önder, şöyle devam etti: “İşyerlerimizde taşeronlaşma ve özelleştirme politikaları uygulanırken işyerlerimiz satılırken, yönetimin duyarlı değildi. Ama seçimlerde her türlü oyun oynandı.” Önder bundan sonraki süreçte mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.
Kamu seçimlerinin muhalefetin önde olduğunun anlaşılmasından sonra işçiler müdürlük bahçesinde alkışlarla toplandılar. Soma Kömürleri AŞ’da çalışan 500 işçinin yönetim listesinin yırtarak boş oy kullandığını dile getiren Tufan Günay, kamu seçimlerinde yönetimin yenildiğini ama havuz sistemi ve özel madenlerde patronların desteğiyle seçimi kazandıklarını dile getirdi. Günay, bundan sonraki süreçte mücadelelinin yılmadan sürdüreceklerini kaydetti. (Manisa/EVRENSEL)
Günay Ayaz
ÖNCEKİ HABER

Bisküvi denince bizi hatırlayın

SONRAKİ HABER

Yeşil Kundura’da sendika direnişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...