31 Mayıs 2010 00:00

Türkiye Edebiyatı Venedik’te

AVRUPA Komisyonu Türkiye Goethe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 kentini ve 8 Avrupa ülkesini kapsayan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de...

Paylaş

AVRUPA Komisyonu Türkiye Goethe Enstitüsü’nün, Türkiye’nin 24 kentini ve 8 Avrupa ülkesini kapsayan “Avrupa Edebiyatı Türkiye’de – Türkiye Edebiyatı Avrupa’da” adlı geniş kapsamlı kültür projesi; 2 – 4 Haziran 2010 tarihlerinde İtalya’nın rüya kenti Venedik’te!
Venedik’te gerçekleşecek etkinliklerde; ödüllü yazarlar Mario Levi ve Fethiye Çetin, İtalyan edebiyatseverlerle bir araya gelecek. Bugüne dek Şalom, Cumhuriyet, Milliyet Sanat, Agos ve Varlık gibi yayınlarda yazılar yazan Mario Levi’nin, ilk hikaye kitabı “Bir Şehre Gidememek” 1990 yılında yayımlandı. “Haldun Taner Öykü Ödülü” (1990) ve “Yunus Nadi Roman Ödülü” (2000) sahibi Levi; eserlerinde, Türkiye’deki Müslüman olmayan azınlıkların duygu ve düşüncelerini yansıtmaya çalışıyor.
Türkiye Edebiyatı’nı Venedik’e taşıyacak ikinci yazar ise, Fethiye Çetin. Ankara Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alan Çetin, İstanbul Barosu İnsan Hakları Yürütme Kurulu üyeliği ve Azınlık Hakları Çalışma Grubu’nun sözcülüğünü yaptı. Agos gazetesi ve Hrant Dink ailesinin avukatlığını yürüten yazar, çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanan yazılarında, insan hakları hukuku ve özellikle azınlık hakları konularına değiniyor. Yazarın, “Anneannem” adlı kitabı, 2006 yılında Fransa’da “Prix Armenia” ödülünü kazandı ve bugüne kadar sekiz dile çevrildi.
Açılışı; Mario Levi ve Fethiye Çetin’in, 3 Haziran 2010, Perşembe günü saat 18:30’da Venedik Mondadori Kütüphanesi, Etkinlik Alanı’ndaki ortak okuma ve söyleşisi ile gerçekleşecek “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri”ne tüm sanatseverler ücretsiz olarak davetli…
GALA 25 HAZİRAN’DA
5 Mayıs 2009 tarihinde Diyarbakır’da başlayan Türkiye turuna; 8 Avrupa ülkesinden, eserleri daha önceden Türkçeye çevrilmiş 44 tanınmış çağdaş yazar konuk oldu. Yazarların yanı sıra, fotoğraf sanatçıları, film yapımcıları, oyuncular ve müzisyenler de Türkiye’nin 24 kentindeki sanatseverlerle buluştu. Her kentte bir hafta boyunca iki dilde edebiyat okumaları ve söyleşiler gerçekleştirildi. “Yollarda… Avrupa Kültür Haftası Etkinlikleri” adı altında düzenlenen hafta kapsamında konserler, atölye çalışmaları ve sergiler de yer aldı. Gala etkinlikleri kapsamında İstanbul`da, Günter Grass ve Yaşar Kemal ile Avrupalı 4 yazarın katılımı ile gerçekleştirilen Edebiyat Buluşması düzenlendi.
3 Mayıs 2010 tarihinde başlayan 8 Avrupa ülkesini kapsayan Avrupa turunda ise; Türkiye edebiyatının, eserleri daha önce yabancı dile çevrilmiş 15 tanınmış yazarı; 7 AB ülkesi ve İsviçre’de, iki dilde okuma günleri gerçekleştirecek. Türkiye’den başarılı müzisyen ve fotoğrafçılar da, Sofya, Bükreş, Viyana, Venedik, Zürih ve diğer 2 Avrupa Kültür Başkenti olan Pecs ve Essen’de sanatseverlerle buluşacak. 25 Haziran 2010 tarihinde Brüksel’de tüm Avrupalı ve Türk yazarların katılımıyla gerçekleşecek Edebiyat Buluşması ve Mercan Dede ile Elif Şafak’ın aynı sahneyi paylaştıkları gala ise, bir yıllık projenin finali olacak.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Ödüllü filme İran’dan yasak

SONRAKİ HABER

Yürütme durdu da, yürüyüş durmadı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...