12 Mart 2011 10:55

İstanbul’da ‘demokratik özerklik’ konferansı

KÜRT sorununun demokratik çözümünün önemli bir adımı olarak tartışılan ‘demokratik özerklik’ konusunda İstanbul’da bir konferans düzenlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde gerçekleştirilen konferansa çok sayıda gazeteci, yazar ve aydın katıldı. Sırrı Süreyya Önder’in m

İstanbul’da  ‘demokratik  özerklik’ konferansı
Paylaş

KÜRT sorununun demokratik çözümünün önemli bir adımı olarak tartışılan ‘demokratik özerklik’ konusunda İstanbul’da bir konferans düzenlendi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde gerçekleştirilen konferansa çok sayıda gazeteci, yazar ve aydın katıldı. Sırrı Süreyya Önder’in moderatörlüğünü yaptığı konferansın ilk oturumunda, Emekli Diplomat Akın Özçer “İspanya özerklik modeli”, Yazar Ragıp Zarakolu  “Osmanlı’da özerklik tartışmaları”, Siyasetçi-Yazar Dr. Tarık Ziya Ekinci “Türkiye’de yerel demokrasi ve özerklik: Yol ve yöntemler” ve akademisyen Yrd. Doç. Zeynep Kadirbeyoğlu ise “Yerel yönetimler ve demokrasi” başlıklı sunumlar gerçekleştirdi.
Akın Özçer, İspanya’daki özerklik modelini İspanyol anayasasının maddeleri üzerinden değerlendirdi. Dr.Tarık Ziya Ekinci ise yerel demokrasi ve özerklik konusundaki tarihsel sürece değinerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu dönemde dünyanın içinde bulunduğu koşulları değerlendirdi. Ekinci konuşmasında Kürtlerin silahlı isyanlarından ve bunların ortaya çıkardığı sonuçlardan da söz etti.

Ragıp Zarakolu ise demokratik özerklik konusunu Osmanlı Devleti’ndeki özerklik tartışmaları üzerinden değerlendirerek tek bir millet yaratma çabalarını ve bu kapsamda Kürt ve Ermeni halklarının yaşadıklarını anlattı. Zeynep Kadirbeyoğlu ise yerinden yönetimin ve özerkliğin Türkiye için öneminden bahsederek yerel yönetimle ilgili çalışmaları anlattı.

Konferansın ikinci bölümü ise BDP Milletvekili Akın Birdal’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda BDP TBMM Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, DİP Genel Başkanı Sungur Savran ve Bağlar Eski Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler konuştu. İkinci oturumun ardından bir forum düzenlendi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakana hediye sorusu

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da Newroz heyecanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...