04 Haziran 2010 00:00

Hani nerde parasız eğitiminiz

Yeni bir öğretim yılını daha bitiriyoruz. Paralı, niteliksiz ve bilimsel olmayan koca bir sene...

Paylaş

Yeni bir öğretim yılını daha bitiriyoruz. Paralı, niteliksiz ve bilimsel olmayan koca bir sene... Tam sınavlar bitti rahata, huzura erdik derken tak başımıza “Seviye Belirleme Sınavı” diye bir illet çıktı. Bu hafta sonu önce 8. sınıflar girecek sonra ve sonra diğerleri girecek.
Profesörler sınava dinlenmiş bir biçimde girin bu size çok yardımcı olacak diyor sizce bu mümkün mü? Her saat ders çalışarak bu beyin dinlenebilir mi? Artısı dershaneler var öğretmenlerimiz bizi dershanelere yönlendiriyorlar normalde dershaneler okulların yardımcısıdır diyorlar ama yalan dışarıya baktığımız zaman bunu iyi görürüz. “Gerici, dayatmalı, paralı” bir eğitim. Aslında dershaneler bu sorunu tam olarak çözemiyor, adamlar sınava çok iyi hazırlanıyorlar ama dershaneler aileleri aidat diye zorlayınca bu durum öğrencide psikolojik bir durum ortaya çıkarıyor ve intihar ediyor (Günümüzde her 30 saniyede bir genç intihar ediyor tabiii bu tek sorun değil). Tamam hadi bu adam ÖSS’yi kazandı, bu paralar duracak mı sanki? Hadi üniversiteyi (harç parası falan filan) bitirdin sorun bitiyor mu? Hayır, bitmiyor. “KPSS” diye bir illet daha var, ya onu kazanacaksın ya da kazanamayacaksın, kazanmazsan ne olur? Bir taşeron şirkete girersin asgari ücretli bir yer olan ve çalışma ortamı olmayan güvencesiz bir yerde çalışırsın üstelik SSK’da yok! Sana bir şey olduğunda çocukların aç susuz ortada kalacak bu nereye kadar sürecek? Bu sınavlar bize Darwin’i hatırlattı, insan insan oldu ama bu sınavlar yüzünden maymun olmaya tekrar dönüyoruz.
Emekçi çocuklarının 1-0 geride başladığı bu sistemde üniversite kapıları emekçi çocuklarına kapatılmakta ya da kapitalizmin kul kölesi olmak bir çıkış kapısı olarak sunulmaktadır. Artık bu zulme dur demek için, başka bir dünya yaratmak için “Tüm Dünya Gençleri El Ele” kampına katılalım. Konuyu biraz saptırdığımı biliyorum ama şimdiden tüm arkadaşlarıma hayat sınavında başarılar.
Kağan Durak
(Dr.Sadık Ahmet İ.Ö.O-Çorum-Merkez)
ÖNCEKİ HABER

Sadece mayıs ayında 30 kadın öldürüldü

SONRAKİ HABER

Parasız eğitim yürüyüşçüleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...