04 Haziran 2010 00:00

Sadece mayıs ayında 30 kadın öldürüldü

Kadına yönelik şiddetin hız kesmediği mayıs ayında 30 kadın eşleri, akrabaları yada hiç tanımadığı erkekler tarafından öldürüldü; şiddete maruz kaldı, intihar etti ya da ettirildi.

Paylaş

Kadına yönelik şiddetin hız kesmediği mayıs ayında 30 kadın eşleri, akrabaları yada hiç tanımadığı erkekler tarafından öldürüldü; şiddete maruz kaldı, intihar etti ya da ettirildi. Kadınların öldürülme gerekçeleri ise “Arkadaşlık teklifini, ret”, “Boşanmak istemek”, “Aile içi şiddete karşı koymak”
Son bir ayda yaşananlar Türkiye’de yasalar ya da sosyal devlet tarafından korunma imkanı bulamayan kadınların eş, baba, kardeş, arkadaş ya da hiç tanımadığı erkeklerin cinsel ya da fiziksel şiddetinin hedefi olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Şiddet mağduru ya da kadın katliamların sayısında son 7 yılda yüzde 1400 artış yaşandı. Özellikle son dönemlerde artarak yaygınlaşan kadın katliamlarına karşı yetkililerin sessizliği ise yaşananlara ayrı bir boyut kazandırıyor. Sadece mayıs ayı içinde 30 kadının, arkadaşlık etmek istemediği, boşanmak istediği, aile içi şiddete karşı durduğu için öldürüldüğü Türkiye’de yine bir çok kadın intihara sürüklenirken, aile içi şiddetin görünen yüzü ise alarm veriyor.
KATİL: ARKADAŞ, EŞ, OĞUL...
Mayıs ayında öldürülen kadınlardan bazıları ise şöyle:
4 Mayıs: Çorum’da 24 yaşındaki Osman Karakuş arkadaşlık teklifini reddeden lise öğrencisi N.E’yi sokak ortasında üzerine benzin dökerek yaktı. 8 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren N.E. yaşamını yitirdi.
5 Mayıs: İstanbul Arnavutköy Polis Okulu’nda teknisyen yardımcısı olarak Çalışan Mehmet Aslanoğlu, ayrıldığı Tuğba Yıldırım’ı yeniden birlikte olma teklifine ret yanıtı verdiği için sokak ortasında 6 el ateş ederek öldürdü, ardından aynı silahla intihar etti.
6 Mayıs: Muğla’nın Milas ilçesinde 45 yaşındaki Gülayşe Bilgi’nin cesedi yol kenarında
4 kurşun sıkılmış şekilde bulundu. Jandarma araştırmalarını sürdürürken haberi alıp olay yerine gelen Yakup Bilgi eşinin cesedi başında, “Evliliğimiz boyunca beni hiç üzmedi” diye gözyaşı döktü. Olayın ardından yapılan araştırmada, Gülayşe Bilgi’yi, ardından gözyaşı döken eşinin öldürdüğü anlaşıldı.
12 Mayıs: Mersin’in Toroslar ilçesinde 40 yaşındaki Turgay Demirel, ayrılmak isteyen eşi 38 yaşındaki Serap Demirel’i sokak ortasında bıçaklayarak öldürdü.
13 Mayıs: Adana’nın Ceyhan ilçesinde 24 yaşındaki Fatih Ülger, boşanma davası açan eşi 22 yaşındaki Kezban Ülger’i av tüfeğiyle vurarak öldürdü.
14 Mayıs: Mersin’in Tarsus ilçesinde borçlarını ödemek için çalışmak isteyen Edibe Göçer, eşi Mustafa Göçer tarafından sokak ortasında tabanca ile vurularak öldürüldü.
15 Mayıs: Mersin’de 3 aylık hamile olan Reyhan Arıdağ evinde öldürülmüş halde bulundu. Cinayetle ilgili Reyhan Arıdağ’ın eşi ve eşinin annesi gözaltına alınarak tutuklandı.
Yıldız Gasır, Cizre-Silopi yolu üzerindeki Sinan Lokantası yakınında damarları kesilerek ve darp edilerek ölü bulundu. Eşi ile yaşadığı şiddetli geçimsizlikten ötürü Adana’ya ailesinin yanına giden Gasır’ın, eşi tarafından Cizre’ye getirildikten sonra öldürüldüğü iddia edildi.
19 Mayıs: İstanbul Gaziosmanpaşa’da 6 aylık hamile Derya Demiral’ı (21) yeni elbise aldığı için döverek öldüren Ufuk Ç.(24) polise teslim oldu.
20 Mayıs: Antalya’nın Alanya ilçesinde intihara kalkıştığı iddiasıyla getirildiği hastanede ölen 9 haftalık hamile 27 yaşındaki Filiz Peker’i imam nikahlı eşi Veysi Bıçak’ın eşinin başını açmak istemesi üzerine öldürdüğü ortaya çıktı.
30 Mayıs: 50 yaşındaki İkramiye Köse, oğlu tarafından bıçakla boğazı kesilerek öldürüldü.
(İstanbul/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Göç mahallelerinde yıkım korkusu

SONRAKİ HABER

Hani nerde parasız eğitiminiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa