12 Haziran 2010 00:00

Belediyenin mühürlediği HES hâlâ çalıştırılıyor

VAN’ın Muradiye ilçesinde bulunan Hidroelektrik Santral (HES), ruhsatı olmadığı için Muradiye Belediyesi tarafından mühürlendi.

Paylaş

VAN’ın Muradiye ilçesinde bulunan Hidroelektrik Santral (HES), ruhsatı olmadığı için Muradiye Belediyesi tarafından mühürlendi. Ancak buna rağmen hâlâ çalışmalarına devam ediyor. Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, HES’in Muradiye Şelalesi’nde bir doğa katliamına neden olacağını belirterek, HES yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Kandahar Mahallesi’nde 14 Haziran 2007’de yapımına başlanan Muradiye Elektrik Enerji Üretim AŞ Hidroelektrik Santrali’nde (HES) belediyenin mühürleri sökülerek çalışmaya devam edildi. Belediye, HES hakkında Muradiye Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. HES’e vurulan mühürlerin yasal olmayan yollardan sökülmesinin ardından belediye, Muradiye Elektrik Enerji Üretim AŞ’ye de uyarı yazısı gönderdi. Ancak bu uyarı da dikkate alınmadı.
Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik, HES’in yasadışı ve kanun tanımayan çalışmalarını tespit ettiklerini belirterek, “Bu durumun yasal olmadığına dair kendilerine yazı gönderdik. Aldığımız cevap, ‘Gereğini yapacağız’ oldu. Yine aynı şirket, 2008 yılında İl Özel İdaresi’ne başvurarak ruhsat alma girişiminde bulunmuştu. Oysa HES’in bulunduğu alan belediye sınırları içerisindedir. Biz belediye meclisinde inşaatı durdurma kararı aldık ve inşaatı mühürledik. Ancak HES yetkilileri, yine geçiştirici ve oyalayıcı yaklaşımda bulundular. HES’in yetkililerine, ‘Yasadışı yollara başvurdunuz, doğayı katlediyorsunuz’ dedik. Bunun üzerine yetkililer, ‘Tamam, resmi yazıyı çıkartacağız’ demelerine rağmen tekrar oyalanma yollarına giderek, mührü kırdılar ve çalışmalarına devam ettiler. Biz de Muradiye Başsavcılığı’na başvurduk ve konuyu yargıya taşıdık” dedi.
Çelik, Van Belediyesi’nin 1-4 Temmuz tarihlerinde düzenleyeceği Kültür Sanat Festivali’nde konuya dikkat çekmek amacıyla, Muradiye Şelalesi’nde bir etkinlik gerçekleştireceklerini belirterek, “Biz burada yaşanan doğa katliamına dikkat çekeceğiz. HES yetkilileri, özellikle vatandaşlarımızı kullanmaya çalışarak onların yerlerini gasp etmişlerdir. Bu konuda girişimlerimiz devam edecektir” şeklinde konuştu. (Van/DİHA)
Azim Yacan
ÖNCEKİ HABER

ÜRETİCİYDİK DİLENCİ OLDUK

SONRAKİ HABER

Dere kurutan HES’e hukuk barikatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...