17 Haziran 2010 00:00

‘İstisnai kadro’ cinliği

BAKANLIKLAR, “istisnai kadro” adı altında kamu kurumlarına atamalar yapıyor.

Paylaş

BAKANLIKLAR, “istisnai kadro” adı altında kamu kurumlarına atamalar yapıyor.
Bakanlıkların Özel Kalem Müdürlükleri ve Basın Müşavirlikleri için sınava girme ya da herhangi bir şart taşıma zorunluluğu bulunmadığı için bu kadrolardan devlete adım atanlar, daha sonra başka bakanlıklara yatay geçiş yapıyor.
Boşalan kadrolar da sürekli doldurulup yeni memur alımı da bu yolla yapılıyor.
Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, son sekiz yılda 25 ayrı bakanlığa, özel kalem ve basın müşavirliği gibi istisnai kadrolardan sınavsız olarak 250 kişinin atandığını açıkladı.
SAYIŞTAY UYARDI
Yusuf Sahici’nin Gazeteport’ta yer alan haberine göre Sayıştay, sınavsız olarak açıktan atama yoluyla yapılan atamaları eleştiren bir rapor hazırlamış ve raporda, “Bu durum, devlete duyulan güveni zedelemekte ve sonuçları bakımından Hazine menfaatlerini zarara uğratıcı nitelikte görülmektedir.
Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girip kazanan ve devlette bir kadroya atanmak için bekleyenlere karşı haksızlık olmaktadır” denilmişti.
Raporda, “İstisnai memurluk kadrolarının kişilere devlet memurluğu statüsü sağlamanın kolay bir yolu olarak görüldüğüne işaret etmektedir.
Bu kadrolara açıktan veya 657 sayılı Kanun’a tabi olmayanlar arasından yapılan atamaların, atanan kişileri kısa bir süre sonra diğer memurluk kadrolarına atayabilmek amacını taşıması, 657 sayılı Kanun’un temel ilkelerine aykırı bir uygulama olduğu gibi Anayasa’nın kanun önünde eşitlik ve kamu hizmetlerine girmede eşitlik ilkelerini zedeleyici mahiyettedir” görüşüne de yer verilmişti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Avrupa’da durgunluk yıllarca sürer

SONRAKİ HABER

Eğitim bakınına karnesi gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa