18 Haziran 2010 00:00

Kırgız istihbaratı: Ölü sayısı 1800

KIRGIZİSTAN’ın güney bölgesinde 11 Haziran’da Özbek ve Kırgızlar arasında yaşanan etnik çatışmada gerçek ölü sayısının 1800’ü aştığı iddia edildi.

Paylaş

KIRGIZİSTAN’ın güney bölgesinde 11 Haziran’da Özbek ve Kırgızlar arasında yaşanan etnik çatışmada gerçek ölü sayısının 1800’ü aştığı iddia edildi.
Rusya’nın Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan Kırgızistan istihbarat kaynakları “Öncelikle yerel geleneklere göre insanlar cenazelerini bekletmek istemiyor. İlk gün defnediyor. Bu durumda hastanelere ya da morglara kaldırılmayanlar sayılmadı. İkinci olarak yerel yönetimler tamamen çöktüğü için tam rakam verebilecek herhangi bir otorite yok. Bazı bölgelerde ve köylerde de aileler toptan hayatını kaybetti. Kendileri ile ilgili bilgi alabilecek kimseleri kalmadı” dedi.
Resmi rakamlar, ölü sayısını 191, yaralı sayısını 2 bin olarak veriyordu. Ancak Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva da bir çok kez gerçek rakamın çok daha yüksek olduğuna vurgu yaptı.
YAS GÜNÜNDE GERGİN BEKLEYİŞ
Şiddet olaylarını dindirmeye çalışan yetkililer, Oş kentinde bir petrol deposunu ele geçiren bir grup Özbekle müzakereleri sürdürüyor. Özbekler hükümet kuvvetleri burayı ele geçirmeye çalışırsa kendilerini ve tesisi havaya uçurma tehdidinde bulunuyor. Eylemcilerin talebi güvenliklerinin BM tarafından güvence altına alınması. Ülkede ölenleri anmak üzere üç günlük yas ilan edildi.
Bu arada güneydeki Celalabad’da olayları kışkırttığı suçlamasıyla Devrik Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev’e yakın bir kişi gözaltına alındı. Yetkililer, olayların arkasında Bakiyev’in bulunduğuna dair güçlü kanıtları olduğunu savunuyor. Bakiyev ise bu suçlamaları reddediyor.
ÖZBEKLERDE GÜVENSİZLİK HAKİM
Şiddetin odağı durumuna gelen Oş kenti fiilen ikiye bölünmüş durumda. Kırgız ve Özbekler kentin iki yakasındaki mahallelerine çekildi. Aralarında hükümete ve orduya güvensizliğin hakim olduğu Özbekler, mahallelerinin girişine barikatlar kurdu.
400 BİN MÜLTECİ
BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu Sözcüsü Elisabeth Byrs, BM kuruluşlarının son tahminlerine göre, Kırgızistan’ın güneyinde geçen hafta başlayan şiddet olaylarının ardından en az 400 bin kişinin evinden olduğunu ve mülteci durumuna düştüğünü belirtti. 300 bin kişinin ülke içinde yer değiştirdiğini tahmin ettiklerini söyleyen sözcü, komşu Özbekistan’a sığınan mülteci sayısının da sadece yetişkinler sayıldığında 75 bin ila 100 bin olduğunu kaydetti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD’nin İran’a yaptırımları açıklandı

SONRAKİ HABER

AB’de ‘tasarruf diktası’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...