19 Haziran 2010 00:00

Tutuklamalar açılımı bitirdi

Kandil ve Mahmur’dan gelen “Barış ve Demokratik Çözüm Grubu” üyelerinden 10 kişinin tutuklanmasına tepki gösterildi.

Paylaş

Kandil ve Mahmur’dan gelen “Barış ve Demokratik Çözüm Grubu” üyelerinden 10 kişinin tutuklanmasına tepki gösterildi. Tutuklamalara tepki gösteren kitle örgütü, sendikacı, aydın ve sanatçılar, AKP’nin, iyi niyete askeri ve siyasi operasyonla yanıt vereceğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirttiler.
Van’da tutuklamalar, “açılımda son perdenin oynanarak kapanması” şeklinde değerlendirildi.
Mavi Göl Kadın Derneği Yöneticisi Suna Şahin, barış gruplarının gelişinin herkeste barış adına büyük umutlar uyandırdığını hatırlatarak, söz konusu barış umudunun AKP Hükümeti tarafından suiistimal edildiğini söyledi.
Barış gruplarının, yıllardır süren çatışmalı ortamın sona ermesi için iyi niyet belirtisi olarak barış için Türkiye’ye geldiklerini, ama bu iyi niyetli çalışmalara doğru yaklaşılmadığını belirten Van Baro Başkanı Ayhan Çabuk, gelen barış grubu üyelerinin halklar arası çatışmanın durmasını geliştirmek, barış sürecine katkı sunmak amacıyla geldiğini söyledi. Çabuk, barış grubu üyelerinin tutuklanmasıyla barış çalışmalarının engellendiğini belirtti. Kürt sorununun şiddet yöntemiyle çözülemeyeceğini belirten Çabuk, devletin sınır ötesi askeri operasyonlara yönelmesinin de sorunu çözemeyeceğini vurguladı. Çabuk, söz konusu yöntemlerin, bir ulusa hak, hukuk, demokrasi mücadelesinde geri adım attıramayacağını ifade etti. Van İHD Şube Sekreteri Sami Görendağ ise sınır ötesi operasyonların daha önce de denendiğini, ama sonuç alınmadığını; çözümün sınırın ötesinde aranmaması gerektiğini, bu sorunun demokratik yöntemlerle çözülmesi gerektiğini belirtti.
UMUTLAR TÜKENDİ
Şanlıurfa’da yaşanan tutuklamalara da tepki geldi. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Sıtkı Dehşet, yaşanan operasyon ve çatışmaların, AKP’nin Kürt sorununda inkar ve tasfiyeden başka bir politikası olmadığını gösterdiğini söyledi. Kürt sorununun Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi ideolojisinden kaynaklandığını belirten MAZLUMDER GYK Üyesi Mehmet Pala da, sorunun ulus-devlet ve tekçi zihniyetten beslendiğini belirtti. Son olarak barış elçilerinin yargılanıp tutuklanmasıyla barışa dair son umutların da tükendiğini ifade eden Pala, “Artık her çevre tarafından AKP’nin barıştan yana olmadığı açıkça görülmüştür” dedi.
MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Mahmur ve Kandil’den gelen “barış grubu” üyelerinin yargılama sürecinin ve son olarak verilen tutuklama kararının toplumsal barış umudu olan kesimlerde büyük bir hayal kırıklığı yarattığını belirtti.
Sanatçı Lale Mansur, barış gruplarının bu şekilde tutuklanmalarına tepki göstererek, “Düşünce suç olmaktan çıkmadığı sürece bir parmak yol alamıyoruz” dedi. Düşüncelerin ifade edilmesinin önemine değinen Mansur, “Yıllardır mücadele ediyoruz ama hiçbir şeyi başaramadık” diye konuştu. Hakan Tahmaz, açılımın faturasının barış grubuna çıkarıldığını söyledi. Tahmaz, mahkemenin “kaçma olasılığını” varsayarak verdiği tutuklama kararlarını “kabul edilemez” olarak değerlendirdi.
SÜREÇ HEBA EDİLDİ
Gazeteci Ertuğrul Kürkçü de “çifte standart” bir durumun yaşandığını belirtti. AKP’nin bir samimiyet testinden daha sınıfta kaldığını belirten Kürkçü, “Başbakan Erdoğan ve partisi bir çatışmasızlık dönemini daha berbat edip bıraktı” dedi. Sanatçı İlkay Akkaya, açılım adı altında başlatılan süreç sonrasında yaşananlara bakıldığında, barışın bu ülkede yaşayan halklar tarafından tesis edilebileceğine inanan insanların sabrını sınamak amacını taşıdığını belirtti. Akkaya, “KCK operasyonları,TMK mağduru çocukların durumu, Meclis dışına itilen barış yanlısı politikacılar ve her gün gelen ölüm haberleri ve son tutuklamalarla da taçlandırmış oldular bel kemiksiz politikalarını. Barış umuduyla atılan bir adıma daha yazık ettiler ve çok ama çok ayıp ettiler” şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)

AKP’NİN İKİ YÜZLÜLÜĞÜNÜ ORTAYA KOYDU
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu’da gazetemize şu açıklamada bulundu:
“Kandil’den ve Mahmur’dan gelip, Habur’dan giriş yapan barış grubu üyelerinden 10 kişinin tutuklanması, AKP Hükümeti’nin “demokratik açılım” politikalarının iki yüzlüğünü bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Diyarbakır’da ki ilk duruşmada alınan bu karar, son aylarda yeniden yükselen çatışma ve ırkçı politikaların bir parçasıdır. Başbakan’ın açıklamaları ise, bu tutumun devam edeceğini ve Kürt sorununun çözümsüzlüğünde ısrar edileceğini gösteriyor.
Başbakan ve hükümeti, “demokratik açılım” adı altında siyasi rant peşinde koşmuştur. Gelinen yerde ise, ırkçı, milliyetçi kışkırtmalardan medet ummaktadır. Sanki hükümette değillermiş gibi yaşananlardan yakınıyorlar.
Barış grubu üyelerinin tutuklanması Türkiye’de hukuk ve mahkemelerin içinde bulunduğu durum açısından da çarpıcıdır. Barış grubu üyeleri, hükümetin politikaları gereği dün serbest bırakılmış bu gün tutuklanmıştır. Bu da mahkemelerin Başbakan ve AKP hükümeti tarafından nasıl kullanıldığının somut örneğidir. Bütün bunlara rağmen Kürt sorununun demokratik, eşit haklara dayalı çözüm ihtiyacı bütün yakıcılığıyla sürüyor. Özellikle Türk kökenli işçi ve emekçi halkımız, Başbakan’ın, hükümetin ve Türkiye’yi yönetenlerin kışkırtmalarına ve oyunlarına prim vermemelidir. Barışa, kardeşliğe ve demokratik bir çözüme sıkı sıkıya sarılmalıdır.

BARIŞ GRUPLARI HEP TUTUKLANDI
Türkiye’de yoğun çatışmaların yaşandığı bir dönemin, Abdullah Öcalan’ın Kenya’dan Türkiye’ye getirilmesinin ardından, Kürt sorununda yeni bir dönem başladı. Sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi için birçok kesimden çağrılar gelirken, PKK’nin de barış gruplarını göndermesiyle çözüm konusundaki umutlar arttı. Ancak, aradan geçen 11 yılda, toplumun birçok kesiminin çağrı ve çabalarının sonuçsuz kalmasının yanı sıra 2 barış grubu üyelerinin tutuklanarak hapis cezalarına çarptırılması, umutları azalttı. Son olarak gelen “barış grubu” üyesi 10 kişinin tutuklanması da umutları iyice azaltırken, bu, hükümetin çok eleştirilen “açılım”ının da kapandığı yorumlarına neden oldu. Daha öncede, 1999’da iki barış gurubu gelmişti. İlk grup 1 Ekim’de 8 kişi Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Geli Şîn köyünden Türkiye’ye giriş yapmıştı. Giriş yapan grup üyeleri tutuklandı. 8 kişiden oluşan ikinci grupta 29 Ekim hava yoluya Türkiye’ye giriş yaptı. 8 kişiye, 7 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
ÖNCEKİ HABER

İmha ve tasfiye çözüm getirmez

SONRAKİ HABER

YENİGÜN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...