22 Haziran 2010 00:00

BU KANI DURDURUN!

Hükümete “Bu kanı durdurun” çağrısı yapan sendikalar ve meslek örgütleri, Kürt sorununun şiddetle değil eşitlik ve demokrasiyle çözülebileceğini vurguladılar

Paylaş

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde önceki gün yaşanan ve 11 askerin yaşamını yitirdiği çatışmanın ardından gerilimin yeniden artması ve çatışmalı bir sürecin yeniden başlaması kaygıları arttırdı. Sınır ötesi operasyon yapılsın, OHAL ilan edilsin gibi açıklamaların yapıldığı bu günlerde toplumsal gerilimin yükselmesinin, kan ve şiddetin artmasının ülkeyi karanlığa sürükleyeceğini belirten kurumlardan hükümete çağrılar da yapılıyor. Dün birer açıklama yapan KESK ve Petrol-İş sendikaları ve TMMOB akan kandan hükümetin sorumlu olduğunu dile getirerek, hükümete çatışma ortamını ve akan kanı durduracak önlemleri derhal hayata geçirme çağrısı yapıldı
PETROL-İŞ’TEN AÇIKLAMA
Petrol-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada sorunun dayatmayla, silahla ve kan akıtmakla çözülemeyeceği belirtilerek, “Ülkemizde toplumsal barış ve huzur ortamını ancak ve ancak demokrasiyi, barışı, kardeşliği, eşitlik ve özgürlüğü temel alan politikalarla sağlayabiliriz” denildi. Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Gülyazı köyü Karaçalı bölgesindeki 11 askerin yaşamını yitirmesi, 16 askerin yaralanması ve yine Elazığ’ın Palu ilçesinde de bir askerin yaşamını yitirmesinin Türkiye’yi ayağa kaldırdığını yürekleri yaktığını belirten Petrol-İş Merkez Yönetimi, “Ülkemiz son iki ayda 37, son bir yılda ise 184 şehit verdi. “Terörü, bir kez daha şiddet ve nefretle lanetliyor, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz” denildi.
SORUN EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜKLE ÇÖZÜLÜR
Son dönemlerde artan şiddet ve çatışma ortamı Türkiye’de toplumsal barış için büyük bir tehdit oluşturduğu dile getirilen açıklamada, yaşananların sorunların demokratik yöntemlerle çözümünü de güçleştirdiğine vurgu yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bir kez daha ifade ediyoruz ki hiçbir sorun, dayatmayla, silahla ve kan akıtmakla çözülemez. Ülkemizde toplumsal barış ve huzur ortamını ancak ve ancak demokrasiyi, barışı, kardeşliği, eşitlik ve özgürlüğü temel alan politikalarla sağlayabiliriz, sorunlarımızı ancak bu temelde çözebiliriz.”
Türkiye’nin birlik ve beraberliğine en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde siyaset kurumunun kısır tartışmalarla oyalandığını ve yaşanan kutuplaşma nedeniyle işlemez hale geldiği belirtilen açıklamada “Siyasetin amacı, dar çıkar çatışmaları değil, toplumsal huzur ve barış ortamını sağlamaya çalışmak, halkın ihtiyaçlarını ve sorunlarını merkeze alarak çözüm yolları üretmektir. Bir kez daha siyasi iktidara sesleniyoruz; akan bu kanı durdurun artık” ifadelerine yer verildi.
KESK: SORUMLU HÜKÜMETTİR
KESK de son günlerde gelişen çatışma ortamına ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin tekrar ağır bir yükün altına girdiğini söyleyerek çatışmalar sonucu yaşanan ölümlerden hükümeti sorumlu tuttu.
Son günlerde yaşanan çatışma ve ölümlere ilişkin KESK Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada da hükümetin “açılım” adı altında başlattığı ve toplumda ciddi bir hayal kırıklığı yaratarak yaptığı Anayasa değişikliği paketi ile sadece kendi iktidarını korumaya ve güçlendirmeye çalıştığı belirtildi. Hükümetin toplumun temel sorunlarına ilişkin değişikliliklerden uzak durması ve beklentileri hiçe sayan bir tutumla toplumda oluşan çözüm umudunu boşa çıkarmasının ülkeyi bir kez daha savaş ortamına sürüklediği vurgulanan açıklamada, bundan sonar yaşanacak gelişmelerden iktidarın sorumlu olduğu ifade edildi.
Son dönemde hükümet tarafından yükseltilen milliyetçi dalganın ve medyanın askeri çözüm anlayışında saf tutmasının sorunu içinden daha da çıkılmaz bir hale getirdiğine değinilen açıklamada, açılımın devam edeceğine dair açıklamaların inandırıcılığını yitirdiği dile getirildi.
Açıklamada, “Sorunların çözümü doğrultusunda siyasi partiler, Meclis ve Cumhurbaşkanı inisiyatif üstlenmeli, artık halkımız tarafından bir çözüm olmadığı anlaşılmış olan askeri çözüm anlayışına ülke teslim edilmemelidir. Silahlar susmalı, siyaset kurumu işlemelidir. Barış, diyalog ve demokrasi anlayışını egemen kılan, kardeşliği temel alan bir yaklaşım benimsenmelidir” denildi.
TMMOB: CENAZELER ÜZERİNDEN SİYASET YAPILIYOR
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise son dönemde artan çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, silahların susması talebinde bulundu. Açıklamada, Türkiye’nin en önemli sorunun Kürt sorunu olduğu ve tüm yakıcılığı ile gündemdeki yerini koruduğu ifade edilerek, Kürt sorununun bugüne kadar çözülmemiş olmasının ciddi tahribatlar yarattığı belirtildi.
Ekonomisi zayıf olan Türkiye’nin yüz milyonlarca dolar kaynağının çatışmalı sürece aktarıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Kürt sorunundan kaynaklı çatışmalar ülkemizin ekonomik kaynaklarını tükettiği gibi, halklar arasında kardeşlik duygularını da zedelemektedir. Çatışma ortamının yarattığı gerilimle toplum kamplaşmaya itilmekte, çatışmada ölenlerin cenazeleri gösteriye dönüştürülerek, ölümler üzerinden siyaset yapılmaktadır” denildi. (HABER MERKEZİ)



BAKANLAR KURULU TOPLANDI
Dün Bakanlar Kurulu toplantısı da Başbakan Recep Tayip Erdoğan Başkanlığı’nda toplandı. Normalde 15 günde bir düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı son günlerde yaşananlar nedeniyle erkene çekildi.Başbakan Erdoğan’ın Kurulda Köşkteki Güvenlik Zirvesi’ne ilişkin bilgilendirme yaptığı, Kurul üyelerine sağduyu mesajlarını kamuoyuna yansıtmaları yönünde vurgu yaptığı belirtildi. Kurul toplantısında son günlerdeki olayların yanı sıra açılım konusundaki son gelişmeler, İsrail’le ilişkilerdeki son durum ve ekonomik gelişmeler de gündeme geldi.

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da hareketli gün

SONRAKİ HABER

Kripto Ermeniler meselesi (2)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...