25 Haziran 2010 00:00

Filistinli ailelere tahliye tehdidi

İSRAİLLİ aşırı sağcı yerleşimciler, Doğu Kudüs’ün Silvan Mahallesi’nde eskiden sinagog olarak kullanıldığını iddia ettikleri bir binada yaşayan 4 Filistinli aileyi, zorla tahliye etmekle tehdit ediyor.

Paylaş

İSRAİLLİ aşırı sağcı yerleşimciler, Doğu Kudüs’ün Silvan Mahallesi’nde eskiden sinagog olarak kullanıldığını iddia ettikleri bir binada yaşayan 4 Filistinli aileyi, zorla tahliye etmekle tehdit ediyor.
Yahudi yerleşimcilerle İsrail parlamentosunun sağ kanat milletvekillerinden Uri Ariel, yaklaşık 40 kişiden oluşan 4 Filistinli aileye, 4 Temmuz’a kadar binayı boşaltmaları için süre tanıdı. Binaların bu tarihe kadar boşaltılmaması durumunda, özel güvenlik elemanları tutularak Filistinli ailelerin zorla tahliye edileceği öne sürüldü.
Doğu Kudüs’te Filistinli ailelerin mülklerini satın almakla tanınan aşırı sağcı Yahudi gruplarından Ateret Cohanim örgütü ise 1938’deki çatışmalar sırasında İngiliz yönetiminin buradaki Yemenli aileleri bölgeden çıkardığını, dolayısıyla binanın Arapların eline geçtiğini öne sürüyor.
AVRUPA KONSEYİ: ABLUKAYI KALDIRIN
Bu arada Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), İsrail’den ‘kendi güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde’ Gazze ablukasını kaldırmasını istedi. Ablukanın kısmi olarak gevşetilmesinin ilk adım olarak memnuniyetle karşıladığını belirten AKPM, normal hayat şartları için gerekli olan malların kara ve denizden Gazze’ye ulaşması gerektiğini kaydetti.
İsrail'in Doğu Kudüs dahil işgal bölgelerinde yeni yerleşimler inşa etmesine son vermesini isteyen AKPM, İsrail’e Gazze’deki kontrol noktalarınınsayısını düşürmeye devam etmesi çağrısı yaptı.
Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden parlamenterleri bir araya getiren genel kurul toplantısında, İsrail’in Gazze’ye giden yardım gemilerine saldırısı ‘açıkça orantısız güç’ olarak nitelendirildi ve uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirildi.
AKPM, İsrail’i olan bitenler konusunda acil, uluslararası, tarafsız bir soruşturma için uluslararası toplumla iş birliğine çağırdı,İsrail’in uluslararası soruşturma açılmasını reddetmesini kınadı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İdama 2 saat kala

SONRAKİ HABER

Avustralya’ya ilk kadın başbakan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...