28 Haziran 2010 00:00

‘Evdalê Zeynikê’ filmi Sri Lanka’da ödül aldı

Kürt dengbêji Zeynikê’nin hayatını konu alan “Evdalê Zeynikê” belgesel filmi, Uluslararası Sri Lanka Vesak Buddhist ....

Paylaş

Kürt dengbêji Zeynikê’nin hayatını konu alan “Evdalê Zeynikê” belgesel filmi, Uluslararası Sri Lanka Vesak Buddhist Film Festivali’nde “En İyi Yabancı Belgesel Film” ödülüne layık görüldü. Yönetmen bunu kültürler arası diyalogun bir göstergesi olarak yorumladı.
18 ile 22 Haziran tarihleri arasında yapılan Sri Lanka Vesak Buddhiste Film Festivali’ne 13 farklı ülkeden birçok kategoride uzun metraj, kısa metraj, belgesel ve animasyon alanlarında filmler yarıştı. Yarışmada, Bülent Gündüz’ün yönetmenliğini yaptığı “Evdalê Zeynikê” adlı belgesel, En İyi Yabancı Belgesel Film ödülüne layık görüldü. Muson yağmurları nedeniyle ertelenen festival, Sri Lanka Parlamentosu’nda Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa’nın katılımıyla gerçekleşti.
İLK CANLANDIRMALI KÜRTÇE BELGESEL
Ödüller Cumhurbaşkanı tarafından dağıtılırken, törenin ardından Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa, Evdalê Zeynikê film ekibine bir yemek verdi. Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa yemekte yaptığı konuşmada, filmin vermek istediği barış mesajının kendisini çok etkilediğini söyledi. Festivalde ayrıca, kısa film dalında “6 Dakikalık Seminer” adlı filmiyle bir diğer Kürt yönetmen Awat Osman Ali de kısa metraj kategorisinde ödüle layık görüldü.
Sözlü edebiyatı ve özellikle Kürtlerde kaybolmaya yüz tutmuş dengbêjlik geleneğini Evdalê Zeynikê’nin yaşamından kesitler sunarak anlatan film, aynı zamanda tamamı Kürtçe çekilen canlandırmalı ilk Kürtçe belgesel film olma özelliğini de taşıyor. 15 kişilik bir ekiple Erzurum, Van, Doğubeyazıt, Iğdır, Ağrı, Toprakkale, Tutak, Hamur, Hınıs, Tekman ve Karayazı’da Evdalê Zeynikê’nin gezip dolaştığı yerlerde yapılan çekimler, bir ay sürdü. 72 dakikalık belgesel filmde, özellikle kadın dengbêjler ön planda tutulurken, belgesel teknik ve içeri olarak birçok yanıyla da dikkat çekiyor.
ZEYNİKʒNİN FELSEFESİYLE ÖRTÜŞÜYOR
Buddhist Film Festivali’nde ödül almanın çok anlamlı olduğunu belirten belgeselin yönetmeni Bülent Gündüz, “Hayatını insanlığa, kılamlara ve doğaya adayan Evdal’ı, Buddhist Film Festivali’nde kültürlerarası diyalogun bir elçisi gibi temsil etmeye gidiyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Filmin on binlerce kilometre uzaklıktaki Sri Lanka’da ilgi görmesi, Evdalê Zeynikê’nin evrensel felsefesiyle birebir örtüşüyor. Biz Sri Lanka cumhurbaşkanıyla görüşürken Tamil gerillaları konusunda da bir mesaj verdik ve dünyadaki tüm sorunların barışçıl yollar ve diyalogla çözülmesi gerektiğini söyledik.”
Ödüllü yönetmen Bülent Gündüz, 1976 yılında Erzurum’un Karayazı ilçesinde doğdu. 1998 yılında Sütçü İmam Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nü bitiren Gündüz, gazetecilik yaptı, “Generallerin Mikrofonlu Erleri” ve “Kürtler” başlıklı kitapları yazdı. “Evdalê Zeynikê”, Gündüz’ün ilk belgesel film çalışması. (Van/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

KARDEŞ GİBİYDİLER TNT 20.00

SONRAKİ HABER

Grup Laşe’den dostluk mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...