29 Haziran 2010 00:00

Dünya Kadın Yürüyüşü İstanbul buluşması başlıyor

DÜNYA Kadın Yürüyüşü (DKY), yoksulluğun ve kadına yönelik şiddetin temelinde yatan nedenleri...

Paylaş

DÜNYA Kadın Yürüyüşü (DKY), yoksulluğun ve kadına yönelik şiddetin temelinde yatan nedenleri yok etmek için çalışan, yaklaşık 5 bin kadın grubunu temsil eden 164 ülke koordinasyonundan oluşan bir örgütlenme yapısına sahip. DKY eylemlerinin ilki, yoksulluk ve kadına yönelik şiddetle ilgili dünya çapında kadın hareketlerinden doğan ortak talepleri ve alternatifleri yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeylerde öne çıkarmak amacıyla 2000 yılında “Küresel Barış Yürüyüşü” adıyla gerçekleştirildi.
30 HAZİRAN’DA DURAK İSTANBUL
2000 Yürüyüşü’nün ardından, DKY’nin aktif katılımcısı olan ülkeler tarafından çeşitli eylem ve etkinliklerle oluşturulan kırkyama yorgan, 8 Mart 2005 tarihinde Brezilya’nın Sao Paulo kentinden hareket ederek bütün dünyayı dolaştı. Kadınlar, Uluslararası Yoksullukla Mücadele Günü olan 17 Ekim’de son durak olan dünyanın en yoksul ülkelerinden Burkina Faso’da ikinci yürüyüşü gerçekleştirdi. DKY 2010 yılı küresel eylemleri ise kadınlara yönelik şiddet, barış ve sivilleşme, kadın emeği, ortak mallar ve doğal kaynaklara erişim olmak üzere dört ana temayla 8 Mart’ta tüm dünyada eşzamanlı olarak “Hepimiz özgür oluncaya dek kadınlar yürüyor” sloganıyla start verdi. 17 Ekim’e kadar devam edecek olan eylemlerin 30 Haziran’daki durağı İstanbul olacak.
NELER YAPILACAK?
Bugün Taksim Gezi Parkı’nda Balkan Karavanı’nın karşılanması ve basın açıklamasıyla başlayacak olan etkinlikler kapsamında kadınlar İstanbul Boğazı’nda taleplerini dile getiren pankartlarla tekne turu yapacak. Akşam saatlerinde ise Avrupa’dan gelen kadınların katılımı ile toplantı düzenlenecek. 30 Haziran’da İTÜ Maçka Kampüsü’nde genel oturumlar, atölyeler ve forum gerçekleştirilecek. Daha sonra kadınlar, dayanışma ve taleplerini güçlendirmek için Avrupa Sosyal Forumu’nun seminer ve atölyelerine katılacaklardır. 2010 DKY Avrupa Feminist Buluşması Manifestosu’nu açıklayacak olan kadınlar 30 Haziran günü saat 19.00’da Maçka’dan Taksim Meydanı’na yürüyecek. Program, Avrupa Sosyal Forumu’nun açılışına katılımla sona erecek.
(İstanbul/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

TECAVÜZ PROTESTO EDİLDİ

SONRAKİ HABER

Dünyada yasak, Türkiye’de ithalatı savunuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...