2 Temmuz 2010 00:00

İstanbul sokaklarına caz geliyor


DÜN başlayan 17. Uluslararası İstanbul Caz Festivali, 50’nin üzerinde konser, 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyla yine İstanbul’u bir caz kentine dönüştürmeye hazırlanıyor. Şehrin çeşitli mekanlarına yayılacak Uluslararası İstanbul Caz Festivali konserlerine bu yıl, Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nin yanı sıra Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Müzesi, İstanbul Modern, İstinyePark, Salon, Sepetçiler Kasrı ve The Marmara Esma Sultan ev sahipliği yapacak.
İstanbul Caz Festivali’nin bu yılki yeniliklerinden biri, festivalin ilk hafta sonu gerçekleşecek Tünel Şenliği olacak. Festival kapsamında 3 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilecek
Tünel Şenliği’nde, Tünel ve Galata meydanlarında kurulacak ana sahnelerin yanı sıra bölgedeki birçok farklı mekandaki etkinliklerle, “festival içinde festival” geç saatlere kadar devam edecek. Festivalin gelenekselleşen etkinlikleri Caz Vapuru ve Sokak Konserleri, bu yıl da caz coşkusunu İstanbul sokaklarına taşıyacak.
FESTİVALDE BİR İLK TÜNEL ŞENLİĞİ
İstanbul Caz Festivali bu yıl bir ilki gerçekleştirerek Tünel’i bir şenlik alanına çeviriyor! Festivalin ilk hafta sonunda, 3 Temmuz Cumartesi akşamı düzenlenecek Tünel Şenliği’yle festival, kentin kültür-sanat yaşamının nabzının attığı Tünel ve Galata bölgesinde “festival içinde festival” yaratacak.
Tünel Şenliği kapsamında, Larry Graham & Graham Central Station, The Panorama Jazz Band, Emir Ersoy Projecto Cubano, Maffy Falay Sextet, Jungle Boldie, Timuçin Şahin Quintet gibi isimler yer alıyor. Şenlik programında The Panorama Jazz Band’in sokak konserleri, ünlü darbuka ustası Mısırlı Ahmet’in kurduğu Galata Ritimhanesi’nde özel bir ritim atölyesi ve çeşitli DJ performansları da yer alacak. Tünel Şenliği’nde ayrıca genç caz grupları, Gri Trio, BÜMK Caz Korosu, Plongeur Quartet ve Jazzso Quartet de sahne alacak.
CAZ VAPURU KABATAŞ’TAN KALKIYOR
İstanbul Caz Festivali’nin vazgeçilmezleri arasında yer alan Caz Vapuru, 4 Temmuz Pazar günü İstanbullu cazseverlere Boğaz sularında renkli müziklerle eğlenceli bir gün yaşatacak.
Caz Vapuru, 4 Temmuz Pazar günü saat 11.00’de Kabataş Vapur İskelesi’nden hareket edecek. Caz Vapuru’nun bu yılki konukları, New Orleans’lı, enerjik bando The Panorama Jazz Band ve repertuvarlarında caz standartlarından ünlü müzikallere çeşitli parçalar bulunan İstanbul Saksafon Kuartet olacak. Caz Vapuru, İstanbul Boğazı boyunca giderek Anadolu Kavağı’na ulaşacak, iki saatlik bir moladan sonra saat 16.00’da Kabataş’a geri dönecek.
EFSANELER AÇIKHAVA’DA
Caz müziğin en ünlü piyanist ve bestecilerinden Chick Corea, 7 Temmuz Çarşamba akşamı festivalin ilk açıkhava konseri için sahnede olacak. Chick Corea Freedom Band konseri saat 21.00’de başlayacak.
Chick Corea, 1960’lardan bu yana en ilham verici ve üretken caz müzisyenlerinden biri sayılıyor. 16 Grammy ödüllü usta piyaniste İstanbul konserinde, caz takipçilerinin yakından tanıdığı efsanevi müzisyenler eşlik edecek: Kenny Garrett, Christian McBride ve Roy Haynes…
‘70’lerden günümüze uzanan efsane şarkıcı Grace Jones, ilk kez İstanbul’a geliyor. Jones, 16 Temmuz Cuma saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde.
Biri “Yaşam Boyu Başarı” olmak üzere tam 15 Grammy ödülü alan, caz standartları ve baladlara getirdiği unutulmaz yorumlarla ünlenen İtalyan asıllı Amerikalı caz şarkıcısı Tony Bennett, 15 Temmuz Perşembe akşamı.
Çağdaş İspanyol ve Latin müziğini caz ve flamenkonun melankolisiyle harmanlayan usta şarkıcı Buika, 20 Temmuz Salı gecesi saat 22.00’de Sepetçiler Kasrı’nda.
Basgitarın dünyaca ünlü ismi Stanley Clarke, 8 Temmuz Perşembe akşamı Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde olacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Program ve ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/caz


Evrensel'i Takip Et