11 Temmuz 2010 00:00

Operasyonlar durdurulsun

Van’da açıklama yapan 118 kitle örgütü yaptığı açıklamada, Kürt sorununun çözümü için her türlü operasyonun durdurulması istenirken, PKK’nin de eylemsizlik karar alınması talep edildi

Paylaş

Van’da açıklama yapan 118 kitle örgütü yaptığı açıklamada, Kürt sorununun çözümü için her türlü operasyonun durdurulması istenirken, PKK’nin de eylemsizlik karar alınması talep edildi.
118 kitle örgütü , Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı yapan KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nizamettin Bağlan, son dönemde yaşanan gelişmelerin toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelediğini belirtti.
Kürt sorununda cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar demokrasi dışı yöntemlerin çözüm olarak kullanmasının büyük acıların yanı sıra ekonomik, sosyal ve siyasal krize de neden olduğunu belirten Bağlan, şiddetin çözüm olmadığına dikkat çekti.
PKK’YE EYLEMSİZLİK ÇAĞRISI
Toplumu güven verici demokratik yasaların zaman geçirilmeden yaşama geçirilmesini isteyen Bağlan, “Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı, seçme ve seçilme sistemindeki düzenlemeler yapılmadığı, hazırlanan anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmadığı, Habur’dan gelenlerin, çocukların, seçilmiş siyasetçilerin ve insan hakları savunucularının tutuklanması şiddet ortamını ve silahların konuşmasına davetiye çıkardığı görülmüştür. Tüm bu gelişmeler toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelemiştir. Her türlü operasyonlar durmalı, PKK eylemsizlik kararı almalıdır” diye konuştu.
TARAFLAR DİNLENMELİ
Kürt sorununun çözüme kavuşması ve ülke insanlarının birlikte ve barış ortamında yaşamasını sağlamak için, çözümünde etkin rol alacak bütün dinamiklerin sürece dahil edilmesini isteyen Bağlan, “Hükümeti, muhalefet partilerini, TBMM’yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçmeye davet ediyoruz” dedi. Bağlan, dile getirdikleri taleplerin Türkiye’yi barışa götüreceğini belirterek, herkesi duyarlı olmaya çağırdı. (VAN)

ORTAK OPERASYON HAZIRLIĞI
Kürt sorununda AKP Hükümeti çözüm üretmek yerine, yine sorunu güvenlik sorunu olarak ele almaya devam ediyor.
Geçtiğimiz ay sonunda terörle mücadelede yeni yol haritasını belirlemek için Cumhurbaşkanlığı Köşk’ünde yapılan güvenlik zirvesinden ABD ve Irak’tan PKK ile mücadele somut adımlar atılması yönünde kararlar alınmıştı. AKP Hükümeti, alınan kararlar doğrultusunda harekete geçti. Hürriyet gazetesinin haberine göre; Türkiye, PKK’nin önemli isimlerinin yer aldığı 248 kişilik listeyi ABD, Irak ve Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne verdi. Kuzey Irak’ta gerekirse ortak operasyon, ABD ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden tek tek veya ayrı askeri harekat yapmaları ve bölgesel operasyona çevrilebilecek istihbarat alışverişinde bulunulması da talepler arasında yer alıyor.
Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde bulunan Hakurk bölgesine hava harekatı düzenlendiği bildirildi. Diyarbakır Askeri Havaalanı’ndan önceki gece havalanan çok sayıda savaş uçağı PKK’nin barındığı belirtilen Hakurk bölgesini bombaladı.
(HABER MERKEZİ)

ŞEMDİNLİ’YE YÜRÜYÜŞ
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Beyyurdu köyü kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve Şemdinli’de defnedilen 10 PKK’li için ilçede açılacak olan taziye çadırını ziyaret etmek için BDP Yüksekova ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Şemdinli’ye yürüdü. Hakkari BDP İl Örgütü yöneticileri, ilçe yöneticileri, belediye başkanları BDP Milletvekilli Hamit Geylani, KESK Şubeler Platformu yöneticileri ve yüzlerce Yüksekovalı yola çıktı. Araçlarla konvoy halinde yola çıkan Yüksekovalılar, Durak Jandarma Karakolu’nda yolda “Mayın araması var” gerekçesiyle bekletildi. Gazetemiz yayına hazırlandığında kitlenin karakoldaki bekleyişleri sürüyordu. (HAKKARİ)
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

Rimaks Tekstil’le ilgili TEKSİF’e yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...