12 Temmuz 2010 00:00

Kaman Kalehöyük Müzesi açıldı

KAMAN Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 2 yıl süren bir emeğin sonucunda açıldı. Japon hükümetinin “Kültürel Mirası...

Paylaş

KAMAN Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 2 yıl süren bir emeğin sonucunda açıldı. Japon hükümetinin “Kültürel Mirası Koruma Programı” kapsamında verdiği hibeyle yapılan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin açılışına, Japon Prens Tomohito Mikasa ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.
Kırşehir’in Kaman ilçesi Çağırkan nahiyesi yakınlarında kurulan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 1985 yılında başlatılan Kalehöyük kazı çalışmaları ışığında ortaya çıkan yapılardan bir tanesi. Kalehöyük Kazısı Başkanı Sachihiro Omura’nın 25 yıldır emek verdiği Kalehöyük kazısında çıkan eserlerin sergilendiği müzenin mimarisi ise oldukça ilgi çekici. Höyük, yani doğal olarak oluşmuş tepeler olmaktan ziyade, insan eliyle biriken toprağın oluşturduğu yükseltilerdir. Bu tepeleri kazdığınızda, kültür tabakaları alt alta sıralanır, yukarıdan aşağıya doğru indiğinizde daha geç dönemlere doğru yolculuğa başlarsınız. İşte Kalehöyük kazısı da böyle bir doğal olmayan tepenin üstünde başlamıştı. Kazı nedeniyle mevcut tepe de delik deşik edildi ve açmalardan çıkan eserler depolara kaldırıldı. Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi de, parçalara ayrılan höyüğe benzeyen bir “höyük-müze” olarak yaratıldı ve Kalehöyük’ten çıkan eserleri sergileme mekanına dönüştü.
TÜRKİYE’DE İLK KEZ
Japon mimarların yapımı olan müzede çocukların ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çekecek araçlar da konulmuş. Kalehöyük’ün rekonstrüksiyonunu ekrandan üç boyutlu olarak elinizle dokunarak gezmeniz de, Kalehöyük’ün topografyasını ve kültür tabakalarını çevirmeli kolu hareket ettirerek görmeniz de düşünülmüş. Gazetemize konuşan Proje Koordinatörü ve Sümerolog Ramazan Erbişim, müzenin 2 yıl içinde yapıldığını, ancak Kalehöyük Arkeoloji Yerleşkesi’nin 1985’te başlayan kazıdan itibaren oluşturulduğunu söyledi. Kazıda çalışmak için gelecek uzmanlar ve öğrenciler için modern konutlar, araştırmacılar için oldukça zengin eserleri içeren kütüphane, laboratuvar, konferans salonu, dinlenmek için çevresinde dolaşabileceğiniz eşsiz güzellikte çiçekleri, ağaçları ve göletleriyle Japon Bahçesi, yatak odaları ve müzeyle birlikte yerleşkenin bir bütün olduğuna dikkat çeken Erbişim, “Bu yerleşke Japonların hibesiyle Japonya dışında oluşturulmuş ilk arkeoloji merkezi, ancak Türkiye açısından da böyle bir arkeoloji merkezi ilk. Yerleşkeye benzer başka bir arkeoloji merkezi Türkiye’de yok” diye konuştu.
JAPONLARA
TEŞEKKÜRLER
Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin açılışına da hem Kamanlıların hem de Türkiye’de yaşayan Japonların ilgisi büyüktü. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bu değerli müzeye eşsiz katkılarından ötürü Japon Prensi Tomohito Mikasa ve Kalehöyük Kazı Başkanı Sachihiro Omura’ya teşekkür ediyorum” dedi. Uzun yıllar Kültepe Kazısı başkanlığını da yürüten Tahsin Özgüç ve Nimet Özgüç’ün öğrencisi Sachihiro Omura’nın, 1986’da Kalehöyük Kazısı’nı başlattığını hatırlatan Günay, “Çağdaş müzecilik anlayışıyla bu eserlere ev sahipliği yapıldı, aynı zamanda müzenin açılışı Türkiye’de süren 2010 Japon Yılı’na denk geldi” dedi.
DİLEĞİM ÇOCUKLARIN ZİYARET ETMESİ
Japon Prens Tomohito Mikasa, yerleşkenin bir bütün olarak enstitü olduğunu ve araştırmacılar için adeta “biçilmiş kaftan” olduğunu ifade etti. Projeyi desteklemekten ötürü çok mutlu olduklarını dile getiren Mikasa, yapılan çalışmaların Anadolu arkeolojisine faydası olmasını diledi. Mikasa, “Bu müzede, Anadolu’da ne kadar çok halkın yaşadığı ve kültürlerin neden yok oldukları sorularına yanıtlar aranıyor. Müze, devam eden kazılarla her geçen an büyüyecek ve yeni yanıtlar bulmamızı sağlayacaktır. Ancak benim müzeyi en çok ziyaret etmesini istediğim kesim, ilkokul ve ortaokul öğrencileridir. Onlar umarım ilgi gösterirler ve Kalehöyük’ü dünyaya tanıtırlar” diye konuştu. Konuşmaların ardından Kalehöyük Kazısı Başkanı Sachihiro Omura’nın hocası Nimet Özgüç’e, Prens Mikasa ve Bakan Günüy tarafından teşekkür plaketi sunuldu.
Gecede ayrıca Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da Ferit Tüzün’ün “Anadolu’dan Esintiler”, Nevit Kodallı’nın “Telli Turna” ve ilk kez bu akşam çalınan Yoshiyuki Kozu’nun “Kaman’da Gün Batımı” adlı eserlerini seslendirdi.
Kurdele kesilerek açılışı yapılan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, böylece Asur Ticaret Kolonileri’ne ait içerdiği yeni ipuçlarıyla meraklılarına artık kapısını açmış oldu.
(Ankara/EVRENSEL)
Hilal Yağız - Şiar Can Şener
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

KAMP YAKLAŞIYOR HEYECAN ARTIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...