13 Temmuz 2010 00:00

Bizimköy işçileri imza topluyor

BİZİMKÖY Engelliler Üretim Merkezi’nde çalışırken haklarını istedikleri için işten atılan 20 engelli işçi, İnsan hakları parkında dayanışma çadırı kurarak imza toplamaya başladı.

Paylaş

BİZİMKÖY Engelliler Üretim Merkezi’nde çalışırken haklarını istedikleri için işten atılan 20 engelli işçi, İnsan hakları parkında dayanışma çadırı kurarak imza toplamaya başladı. Gece de çadırda kalan engelli işçiler nöbetleşe uyuyorlar. Çadırda ziyaret ettiğimiz engelli işçiler çadırda tam bir dayanışma örneği gösteriyorlar. Gece nöbete kalamayanlar, işçilerin yiyebilmesi için yemek getiriyor evlerinden. Yemekten sonra gazetemize konuşan engelli işçilerden Barbaros Yüksel, sara hastası olduğunu belirterek “Ben hastayım. Mantar bölümü benim hastalığıma uygun değil dedim, kabul etmediler. Beni terslediler, ‘Sana göre iş mi bulacağız’ dediler. Ben zaten mantar bölümünde kurs görmedim. Ama bize belge imzalattılar, bir şey olursa sorumluluk şeflerindir ve sizindir diye. Ben çalışırken kriz geçirdim. Ama yine de kendi bildiklerini yapıyorlar, arkadaşım olmasaydı belki de sizinle şimdi konuşamıyor olacaktım” dedi. Maaşlarını düzeltilmesi ve sosyal haklarını istedikleri için işten atıldıklarını belirten Yüksel, “Ben mesela ayda en az iki kere doktora gidiyorum. Gittiğim günler maaştan kesiliyor. Biz hastaneye giden insanlarız, hastayız sonuçta. Zaten asgari ücret alıyoruz. Bunlar da gidince maaştan hiçbir şey kalmıyor” diye konuştu.
HAKLARIMIZI İSTEDİK
Bir Başka Engelli Özgür Satılmış da hakları için mücadele ettiklerini, kendilerini iftira atıldığını ve çalışmıyor gibi gösterildiklerini söyledi. Haklarını istedikleri için kötü olduklarını belirten Satılmış, vicdanı olan herkesi kendilerine sahip çıkmaya çağırdı.
Sabaha kadar çadırda kalan Engellilerden Murat Balkan şunları söyledi; “Bize işe başlarken çok söz verdiler. Bunların hiç birini yerine getirmedikleri gibi bize etmedikleri hakaret de kalmadı. Biz de arkadaşlarımızla bir araya geldik. Sorunlarımızı çözmek için ama sanki engelliler bir araya gelemez, sorunlarını konuşamaz diye bir şey varmış gibi bizi kapıya koydular. Bir de tazminatsız kovdular. Ama biz haklarımızın peşini bırakmayacağız, mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Engellilerden Sunay Baylan da Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yaptığı açıklamaya değinerek “Bize yalan söylüyorsunuz demiş. İçerde çalışan sağlamlar var. Bize inanmayanlar Bizimköy’e gidip baksınlar. Yine borcumuz var demişiz bunu biz demedik ne zaman bir toplantı olsa ne zaman maaşlar konuşulsa idare ‘Borcumuz var, delik çok büyük’ diyip zam vermedi. Biz ne zaman hakkımızı arasak bizi susturdular. Bu sefer susturamayacaklarını anlayınca bizi kapı önüne koyuverdiler. Biz çok bir şey istemedik. Sadece sosyal hakkımızı istedik adımızı eylemciye çıkardılar. Madem istedikleri oydu biz de yaptık eylemimizi. Ve haklarımızı alana kadar dönmeyeceğiz. Ölmek var dönmek yok diyoruz” diye konuştu.
(Kocaeli/EVRENSEL)
Meltem Akyol
ÖNCEKİ HABER

5 ülkeden kriz görüntüleri

SONRAKİ HABER

TGS 58 yaşına kadar hep bağımsız kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...