14 Temmuz 2010 00:00

‘Akıllı kart akılsız oldu’

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yeni projesi olan akıllı kart uygulamasının sınıfta kaldığını belirterek...

Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yeni projesi olan akıllı kart uygulamasının sınıfta kaldığını belirterek, “Eczanelerin Medula provizyon sisteminin bile işlerliğinin düzenli olarak sağlanmadığını haykırmamıza rağmen, eski sistemin üzerine gerek İTS, gerekse akıllı kart uygulamasını eklemeye çalışmak, gelecek günlerin vatandaşlar ve eczacılar açısından tam bir kabusa döneceğini göstermektedir” dedi.
Saydan yaptığı açıklamada, SGK Başkanı M.Emin Zararsız’ın “Akıllı kart uygulaması Pilot illerde başarıyla sonuçlandı, uygulama tüm yurtta yapılacak” açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, İTS ve karekodsuz ilaçlarla ilgili sıkıntıların üzerine; SGK’nın gündem değiştirmek için akıllı kartla ilgili açıklamalara yöneldiğini söyledi.
“Masa başından, bütün projeler güzel gözükmekte olup, akıllı kart gibi asıl yolsuzluğa çare olacak bir proje sadece lafta kalmaktadır” diyen Saydan şöyle devam etti:
“Çünkü SGK son derece amatörce çalışmalarla, gerçeği yansıtmayan açıklamalarla sürekli başarısızlığa davetiye çıkarmaktadır. Oysaki profesyonel bir ekip ve donanımla son derece sağlıklı bir alt yapı oluşturularak, gerek İTS gerek Medula provizyon sistemi ve akıllı kart uygulamasından beklenen başarı elde edilebilirdi. Ancak sadece lafta işlerlikle diğerleri gibi akıllı kart uygulamasının da sınıfta kaldığı aşikardır. Pilot bölge olarak seçilen Bolu’da başlayan akıllı kart uygulaması denenmiş ve sonuç hayal kırıklığı olmuştur. Akıllı kartların okutulduğu pos cihazları eczanelerde şu an sadece süs görevi görmektedir. Bu nasıl başarıdır? Evet şu anda Bolu’da tüm eczanelerde akıllı kart pos makinesi mevcut, hastalarda da akıllı kart mevcut, 2 sağlık ocağında ve İzzet Baysal Hastanesi’nde de mevcuttur ama maalesef sonuç tam bir fiyaskodur.”
AKILLI KART DAHA BÜYÜK SIKINTILARA YOL AÇACAK
Aralıklarla, Bolu’ya giderek uygulamayı kontrol eden SGK yetkililerinin, sistem çalışmadığından adeta turistik gezi yapıp döndükleri söyleyen Saydan, “Akıllı kart uygulaması öyle bir hal almıştır ki; SGK, eczanelerin birinden akıllı kartla 2 reçete girme denemesinde bulunmuş, ama sonuçta o eczanede görünmesi gereken iki reçete de Ankara’da başka bir eczanede kayıtlı görülmüştür. Bu da akıllı kart uygulamasının altyapısı hazır olmadığı için pek akıllı olmadığını, aksine verileri karıştırarak daha büyük sıkıntılara gebe olacağını gözler önüne sermiştir” diye konuştu.
Bu sonuçlara rağmen yetkililerin kamuoyuna uygulamanın başarılı olduğunu ve ülke genelinde yayılacağına ilişkin popülist açıklamalarını son derece talihsiz bulduklarını ifade eden Saydan, “Üstelik henüz eczane Medula provizyon sisteminin bile işlerliğini düzenli olarak sağlanmadığını haykırmamıza rağmen, eski sistemin üzerine gerek İTS, gerekse akıllı kart uygulamasını eklemeye çalışmak, gelecek günlerin vatandaşlar ve eczacılar açısından tam bir kabus halini alacağını göstermektedir” dedi.
ECZACILAR YANGIN İÇİNDE
“Eczacılar olarak ciddi bir yangının içerisindeyiz. Ve her geçen gün yeni bir uygulamayla birlikte yangınımız daha da alevlendirilmektedir” diyen Saydan şunları kaydetti:
“Bir yandan eczanelerimizdeki ilaçların üçte birini oluşturan karekodsuz ilaçlarla ilgili ne yapacağımızı bilemez durumumuz, her geçen gün çözülmesi yerine büyümekte, sermayelerimiz, ülkemizin milli serveti olan ilaçlarımızın göz göre göre çöpe gitmesine izin verilmektedir.”
Yeni bir uygulamaya gidilmeden önce İTS’nin eczanelerde yarattığı tahribatın giderilmek zorunda olduğunu belirten Saydan, “Oturduğu masa başında proje üretenler ve vatandaşa iş yapar gözükebilmek adına usul yaratanlar, sahada hastasına hizmet vermek adına boğuşan eczacının uyarılarını dikkate alsınlar. İsteğimiz sadece yetkililerin dediği gibi ‘Tıkır Tıkır’ çalışan bir Medula ve İTS sistemidir. Bizler Türkiye’nin eczacıları olarak; artık mesleğimizi yapmak istiyoruz. Vatandaşımıza ilaç ve sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diye konuştu. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

İşten atılan engelilere destek ziyaretleri sürüyor

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa