16 Temmuz 2010 00:00

‘TEROR’DE MUTABAKAT

Erdoğan, daha önce görüştüğü liderlerden “terörle mücadele konsepti”ne almış olduğu desteği, dün Kılıçdaroğlu’ndan da aldı.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün görüştüğü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na “terörle mücadele” konusunda aldıkları ve alacakları önlemleri anlatarak deste istedi. “Terör” konusunda farklı düşünecek bir partinin olduğunu sanmadığını belirten Kılıçdaroğlu ise, Erdoğan’a 5 maddelik talep iletti. Talepler arasında CHP’nin daha önce kamuoyuna açıkladığı, seçim barajının düşürülmesi dışında yeni bir şeyin olmaması dikkat çekti.
CHP’NİN ÖNERİLERİ
Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın kendilerine “terörle mücadele” konusunda alınan ve alınacak önlemler konusunda bilgi verdiğini ve görüşlerini dinlediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, “terörle mücadelede” sağlıklı ve tutarlı bir politika izlendiği sürece destek olacaklarını belirtti.
Kılıçdaroğlu, Erdoğan ile görüşmesinde, “Demokrasinin güçlenmesi için seçim barajının indirilmesini, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını, devletin yatırım ve istihdam yaratmasını, bölgede Et ve Balık Kurumu’nun yeniden güçlendirilmesi ile mayınlı arazilerin temizlenerek topraksız köylülere verilmesini” önerdiklerini açıkladı.
ÖZEL ORDU
Kılıçdaroğlu, hükümetin gündeme getirdiği özel ordunun da, görüşmede gündeme geldiğini belirterek şöyle devam etti: “Güvenlik boyutuyla ilgili önerilerde bulunabilmek için bu tür bilgilere sahip olmamız gerekli. Başbakan bu konuda bazı açıklamalar yaptı, ek ayrıntılar verdi. Özel güvenlik güçleri ordu içi ve ordu dışı mı diye sorduk bu konuda henüz alınmış net bir karar olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın bazı “özel” bilgiler vermekle birlikte genel olarak bilinen konuları yinelediğini belirterek “Yarın yapacağı açıklamayı merakla bekliyoruz” dedi.
Kılıçdaroğlu, özel ordu konusunda CHP’nin görüşlerinin sorulması üzerine ise, henüz konu net olmadığı için kendilerinin de net bir şey söylemeyeceklerini savundu.
ERDOĞAN ‘YÜZDE 10’ DEDİ
Kılıçdaroğlu, seçim barajının düşürülmesi tekliflerine Başbakan Erdoğan’ın nasıl yaklaştığının sorulması üzerine ise, Erdoğan’ın ‘koalisyon hükümetleri istikrarsızlık getiriyor’ gerekçesiyle bu öneriye olumsuz yaklaştığını ve varolan yüzde 10 barajını savunduğunu bildirdi.
Gerek olması halinde “Terörle mücadele” konusunda Başbakan ile yine görüşebileceklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Terör bir insanlık suçudur. Ben hiçbir partinin bu konuda farklı düşüneceğini sanmıyorum” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu’nun görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda, CHP’nin Başbakan’a yaptığı öneriler arasında, daha önce kamuoyuna açıklanmış olan seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi dışında herhangi bir talebin olmaması dikkat çekti.
Çok sayıda kurum temsilcisinin ve aydının, ‘silahların susması’ ve demokratik bir çözüm arayışına girilmesi yönündeki talepleri, Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesinde kendisine yer bulmadı. (ANKARA)

SİYASETİN GÜNDEMİ ÖZEL ORDU


Başbakan Erdoğan ilk durağı DSP’de gündeme getirdiği “Sınır boylarında görev yapacak bir özel ordunun kurulması” siyasetin gündemine oturdu. Hükümete yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesinin dün manşetinden “Anti Terör Devrimi” başlığı ile duyurduğu özel ordu hazırlığı dün Başbakan Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun görüşmesinde de gündeme geldi.
Yeni Şafak’ın haberinde bu hazırlık, “Teröre karşı radikal önlemler geliyor... Savunma yerine saldırı konseptine geçilecek. 10 yıl görev yapacak özel birlik kurulacak. Sızmalar, sınır ötesinde engellenecek” biçiminde sunuldu. Habere göre, Askerliğini komando olarak yapanlar, subaylar tarafından eğitildikten sonra bölgede, 5 ile 10 yıl arasında görev yapacak. Rütbeleri olmayacak bu personel görevleri bitince yüklü bir tazminat alacak, ardından da devlet onlara kadro verecek.
Bu özel birliklerinin ordunun içinde mi, yoksa dışında mı olacağı gibi tartışmalar sürerken, 1990’lı yıllarda gidilen benzer uygulamaların sonuçlarının Susurluk’ta ortaya çıkan ilişkilerle de görülmüş olması kaygıları artıyor.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan tarafından dile getirilen bu önerinin şu anda net olmadığı için, bu konunun netleşmesini beklediklerini açıkladı.(HABER MERKEZİ)

ERDOĞAN DEĞERLENDİRMELERİNİ BUGÜN YAPACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhalefet liderleri ile yaptığı görüşmelerle ilgili bugün bir açıklama yapacağını söyledi.
TBMM’den ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, görüşmelerle ilgili değerlendirmesini bugün partisinin il başkanları toplantısında değerlendireceğini kaydetti.
Erdoğan, “Bütün bu ziyaretlerimin genel bir değerlendirmesini yapacağım” dedi.
“Görüşmeyi olumlu buldunuz mu” şeklindeki soruyu Erdoğan, “Bunların hepsini yarın (bugün) yapacağım” diye yanıtladı.
Erdoğan, “Bundan sonra Ana muhalefet ile sık sık bir araya gelecek misiniz” şeklindeki soruyu “Arzu ederim. Tabii sürekli benim davetim değil, isterim ki onlar da belli konularda ‘Şu konuyu görüşmek üzere bir araya gelsek’ diye de bunları sadece ana muhalefet değil, muhalefetten de sürekli bir araya gelerek ülkenin geleceğine yönelik bir ortak aklı oluşturmakta her zaman yarar var” diye cevapladı.
MHP ve BDP ile görüşmeme noktasında fikrinin değişip değişmediğini soran bir gazeteciye ise Erdoğan, “Şu anda yok” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

‘Başbakan geziyor ama...’

SONRAKİ HABER

İşçilere mektup (2)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...