20 Temmuz 2010 00:00

Netanyahu’dan Filistinlilere ‘sayısız acı’ sözü

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bundan 9 yıl önce kameraları kapalı zannederek yaptığı bir konuşma ortaya çıktı.

Paylaş

İSRAİL Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bundan 9 yıl önce kameraları kapalı zannederek yaptığı bir konuşma ortaya çıktı. Konuşmada Netanyahu, ABD’nin kolayca maniple edilebileceğini, Oslo anlaşmasını deleceğini ve Filistinlilere sayısız darbe vuracağını söylüyor.
Konuşmasında Filistinlilere tehdit savuran Netanyahu, Filistin Yönetimi hakkında, “En temel şey, ilk olarak onlara darbe vurmak. Sadece bir tane değil. Altından kalkabilmesi çok zor olan acı dolu sayısız darbeden bahsediyorum. Öyle ki el attıkları her şeyin yıkılacağından korkmalılar” diyor. Bir kişinin “ABD itiraz etmez mi?” sorusu üzerine Netanyahu, “ABD kolay maniple edilir, yolumuza çıkamaz. ABD’lilerin yüzde 80’i bizi destekliyor” diyor.
Netanyahu’nun bilgisi dışında kaydedildiği düşünülen görüntüler, Batı Şeria’da düzenlenen bir toplantıya ait. İlk olarak İsrail’in Channel 10 televizyonunda yayınlanan görüntülerde, Netanyahu, Filistin Yönetimini tehdit eden sözlerinin yanı sıra Oslo Anlaşmalarının altını nasıl delebilecekleri ve ABD hükümetinin nasıl yönlendirileceği hakkında da yorumlarda bulunuyor.
ABD’Yİ KOLAYCA OYNATABİLİRSİNİZ
Toplantının düzenlendiği günlerde İsrail hükümetinde herhangi bir bakanlık pozisyonu bulunmayan Netanyahu, ABD’yi küçük gören sözler sarf ederek, ABD hükümetinin kolayca yönlendirildiği yorumunu yapıyor. Netanyahu, “ABD’nin ne olduğunu biliyorum. ABD çok kolay hareket ettirebileceğiniz bir şey. Onları doğru yönde hareket ettirin, sizin yolunuza çıkmazlar” ifadesini kullanıyor.
OSLO’YU DELMENİN YOLLARINI ANLATIYOR
Çatışmalar yüzünden evlerini kaybeden İsrailli ailelerin yer aldığı toplantıda, Netanyahu 1993 yılında imzalanan Oslo Anlaşması’nın nasıl etkisiz kılınacağı hakkında da detaylı bir konuşma yapıyor.
Oslo Anlaşması’nın, Filistin’le bir anlaşmaya varılması halinde İsrail’in Batı Şeria’da askeri bölgeler bulundurabileceğini içeren maddesine değinen Netanyahu, bu maddeden faydalanarak Filistin’den geniş toprak parçaları alacağını söylüyor, “Anlaşmanın maddelerini öyle bir düzenleyeceğim ki, 1967’de belirlenen sınırları destekleyen görüşe bir son vereceğim. Kimse tanımlanmış askeri bölgenin ne olduğunu belirtmedi. Tanımlanmış askeri bölge güvenlik bölgesidir. Benim bildiğim kadarıyla da, tüm Ürdün Vadisi tanımlanmış askeri bölgedir” diyor.
Netanyahu, Oslo Anlaşmalarının imzalanmasında rol oynayan ABD Eski Başkanı Bill Clinton’u ise “Filistin yandaşı” olarak nitelendiriyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Hindistan’da tren kazası

SONRAKİ HABER

Çocuklar asker olmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa