23 Temmuz 2010 00:00

Çocuklar nihayet serbest kalacak

TMK mağduru çocukların sorunlarına ilişkin düzenlemeler de içeren “‘Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı.

Paylaş

TMK mağduru çocukların sorunlarına ilişkin düzenlemeler de içeren “‘Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek, yasalaştı. Yasa uzun süredir tutuklu çocukların serbest bırakılması için mücadele edenler tarafından yetersizlikleri olsa da olumlu karşılandı.
TMK mağduru çocuklara ilişkin hazırlanan yasa tasarısı 2 gün süren görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre, katıldıkları kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde ihtar ve zor kullanmaya rağmen dağılmayanlara verilen cezanın alt sınırı 1,5 yıldan 6 aya indirilecek. Bu kişiler, asliye ceza mahkemelerinde yargılanacak. Çocuklar terör suçu işlemiş gibi yargılanmayacak. Yasa uyarınca çocukların büyük kısmının tahliyelerine önümüzdeki günlerde başlanacak.
DESTEĞE İHTİYAÇLARI OLACAK
Değişikliği değerlendiren, Psikolog Ayşegül Akyazılı yasa değişikliğinden memnun olduklarını ancak yetersiz bulduklarını söyledi. Akyazılı, yasanın Meclis tatile girmeden önce kabul edilmesinin önemli bir gelişme olduğunu, yasanın tutuklu çocuklar üzerindeki etkisini olumlu bulduğunu söyledi.
Psikolog Banu Vardar ise, özellikle cezası süren çocukların tahliye edilmesi durumunun olumlu olduğunu söyledi. Bundan sonraki süreçte çocukların psiko-sosyal desteğe ihtiyaçları olacağına dikkat çekenVardar, “Çocukların tahliye edilmesi yeterli değil. Bu süreci yaşayan tüm çocukların desteğe ihtiyacı olacak” diye konuştu. Yapılması gereken çok şey var ancak adım adım bu noktaya geliniyor” dedi. 1.5 yıldır yasanın çıkması için çabaladıklarını hatırlatan Vardar, yasanın çıkmasında demokratik kitle örgütlerinin çabalarının önemli olduğunu, çocukların tahliyesinden sonra durumu farklı şekilde değerlendirilmeye alacaklarını dile getirdi.
OLUMLU AMA YETERLİ DEĞİL
Hukukçu Gülçin Avşar da yasanın olumlu olduğunu dile getirdi. Yeterlilik konusunda çekinceleri olduğunu söyleyen Avşar, çocukların artık çocuk mahkemeleri dışında hiçbir şekilde yargılanamayacağını, ceza artırımının kaldırıldığını, TMK2 ve TCK 226. maddelerin artık çocuklara uygulanmayacağını ifade etti. Tutuklu çocuk Berivan’ın bu mücadelede simgeleştiğini hatırlatan Avşar, “Dosyasında yer alan ‘yüzünü kısmen kapatmış olduğu için eyleme katılıp taş attığı’ gerekçesinde yeni düzenlemeyle indirime gidilecek. Cezası 15 aya kadar düşebilecek” diye konuştu. Çocukların zarar vermedikleri bir şey için yargılanmayacaklarını söyleyen Avşar, “Yüzünü kısmen veya tamamen kapatmakla ilgili olan madde değişmedi. Sadece bu talebimizde değişiklik yapmadı” diye konuştu. Değişiklikte çocuk hakları konusunda eksiklikler olduğunu belirten Avşar, yine de artık çocukların kendilerine ait bir hukuk sistemi olmasının olumlu olduğunu dile getirdi. Avşar, değişiklikle çocukların yüzde 99’unun tahliye olabileceğini ifade etti.
TAHLİYELER BAŞLAYACAK
Avukat Mehmet Uçum, yedi önerilerinden altısına cevap verdiğini dile getirdi.
AKP, CHP ve BDP’nin bu sorunu tekrar gündemlerine alacağı bilgisini veren Uçum, “Nihai olarak bir çocuk kanunu istiyoruz. Yasa Cumhurbaşkanlığına gönderildi, onaylandıktan sonra resmi gazete de yayımlanacak ve yürürlüğe girecek. Şu an cezaevlerinde 4 bine yakın çocuk var. Yasa yürürlüğe girdikten 2-3 hafta sonda tahliyelerin başlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)

TAHLİYELER ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BAŞLAYACAK
Yapılan değişiklikle Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine, ruhsatlı bile olsa ateşli silah, her türlü öldürücü, yaralayıcı, zarar verici araç ile yasadışı örgütlere ilişkin propaganda malzemesi taşıyarak katılanlara verilen cezalar düşürülecek. Cezanın alt sınırı 2 yıldan 6 aya, üst sınırı ise 5 yıldan 3 yıla indirilecek. Çocuklar, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaları ve örgüt propagandası suçunu işlemeleri halinde ‘terör suçu’’ işlemiş gibi yargılanmayacak. Buna göre TMK mağduru çocuklar, ağırlıklı olarak bu suçlamayla nedeniyle tutuklandıkları veya hüküm giydikleri için, salıverilecek. Salıverilen çocuklara ‘çocuklara özel güvenlik tedbiri’ de uygulanmayacak. Tasarıdaki buna yönelik hüküm, kabul edilen önergeyle kaldırıldı. Tutuklu ve hükümlüler daha önce verilen ve infaz hakiminin incelemesinden geçmiş olan disiplin cezalarına itiraz edebilecek. İtiraz süresi 6 ay olacak. İnfaz hakimi, hükümlü veya tutuklu ya da avukatlarını dinledikten sonra bir hafta içinde kararını verecek. Çocuklar, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanamayacak, bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri uygulanmayacak. Buna göre, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında suçlanan çocuklar da çocuk mahkemelerinde yargılanacak. Tasarının yasalaşıp yürürlüğe girdiği tarihe kadar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olanlar 15 gün içinde mahkemeye başvurmaları halinde haklarındaki bu karar geri alınacak.
Işılay Öylü
ÖNCEKİ HABER

Bölge’de bir çocuk daha öldü

SONRAKİ HABER

Yarım limona 10 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...